Slăbiciunea Bulgariei afectează planurile UE şi NATO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Premierul bulgar Boiko Borisov are mari probleme
în a menţine echilibrul politic intern la Sofia. Foto Reuters
Premierul bulgar Boiko Borisov are mari probleme în a menţine echilibrul politic intern la Sofia. Foto Reuters

Demisia unui ministru de la Sofia semnalează faptul că guvernul Bulgariei rămâne slab şi divizat. La 5 martie, la doar patru luni de la formarea unui guvern minoritar în Bulgaria, prim-ministrul Boiko Borisov a numit-o pe Rumiana Bahvarova în funcţia de ministru al Afacerilor Interne, în locul lui Veselin Vucikov, se arată într-o analiză Stratfor.

Bahvarova face parte din partidul GERB (Cetăţenii pentru Dezvoltarea Europeană a Bulgariei). Potrivit informaţiilor vehiculate în presă, Vucikov a demisionat din cauza unei dispute cu privire la numirile pentru două posturi cheie în domeniul serviciilor secrete. Astfel de dispute politice interne vor limita în viitor capacitatea Bulgariei de a-şi realiza ambiţiile în politica externă.

Bulgaria, măcinată politic şi slăbită geopolitic

Conflictul dintre Borisov şi Vucikov, vechi coleg şi membru de partid GERB, precum şi aliat politic al premierului, s-a concentrat în jurul numirii lui Vladimir Pisancev ca şef al Agenţiei de Stat pentru Securitate Naţională, şi Svetozar Lazarov ca secretar de stat în Ministerul de Interne. Ambii oficiali sunt în structurile guvernamentale din 2013, când au fost numiţi de guvernul socialist care a precedat actualul guvern. Borisov a vrut să permită celor doi oficiali să-şi păstreze posturile lor, dar Vucikov nu a fost de acord cu acest lucru. Cu toate acestea, după demisia lui Vucikov, Borisov a anunţat că îi va înlocui pe ambii funcţionari, care în cele din urmă au demisionat pe 6 martie.

Cearta pe serviciile secrete

Postul de şef al Agenţiei de Securitate este foarte important în sfera politică bulgară. Agenţia, care a fost cercetată pentru o presupusă interceptare ilegală a convorbirilor telefonice purtate de politicieni este principala structură de contra-informaţii a Bulgariei. Numirea controversatului mogul media, Delian Peevski, la conducerea agenţiei în 2013 a dus în final la proteste de amploare care au slăbit semnificativ guvernul socialist, contribuind decisiv la slăbirea sa ca forţă politică şi în final la demisia sa.

Coaliţia de guvernare din Bulgaria a fost formată la începutul lunii noiembrie, după o negociere de o lună ce s-a focalizat în jurul stabilirii sferei de influenţă a GERB, partid care a câştigat 32.67% din votul popular şi 84 de locuri din cele 240 de locuri câte are Parlamentul bulgar. GERB guvernează acum în colaborare cu Blocul Reformator, un grup de partide de dreapta, şi cu Alternativa pentru Revirimentul Bulgariei. Dar având în vedere că coaliţia nu deţine o majoritate de locuri în Parlament, aceasta este forţată să se bazeze pe sprijinul partidului Frontului Patriotic, o alianţă de două partide naţionaliste.

Instabilitate guvernamentală

Toată această stare de lucruri creată în jurul partenerilor de guvernare a afectat coaliţia de guvernare încă de la înfiinţarea sa. La începutul lunii februarie, Borisov a fost nevoit să-şi retragă nominalizarea sa pentru postul de guvernator adjunct al Băncii Centrale a Bulgariei din cauza obiecţiilor formulate de Blocul Reformator. La sfârşitul lunii februarie, şeful din Parlament al Alternativei pentru Revirimentul Bulgariei, Rumen Petkov, a ameninţat că va intra în opoziţie, motivând că nu este de acord cu planul ministrului de Finanţe care presupune ca statul bulgar să suporte noi datorii pe viitor.

Cea mai recentă demisie indică faptul că Borisov se confruntă nu numai cu un guvern minoritar fracturat, dar şi cu sciziuni în interiorul propriului partid. Mai mult decât atât, popularitatea GERB a scăzut de la alegeri. Sondajele indică faptul că aproximativ 23% din alegători ar sprijini partidul dacă alegerile ar avea loc din nou.

Politica externă bulgară şi implicaţiile sale

Un guvern bulgar slab şi divizat va slăbi ambiţiile sale de politică externă, deoarece elita politică aflată la guvernare va fi obligată să îşi concentreze atenţia asupra depăşirii provocărilor interne. Prin poziţia sa la Marea Neagră, Bulgaria este un stat membru strategic al NATO cu legături economice şi istorice strânse cu Rusia. După suspendarea proiectului promovat de Rusia, South Stream, Bulgaria a devenit un promotor fervent al unei Uniuni europene a Energiei. Bulgaria a devenit un stat care face lobby pentru un proiect ce vizează Coridorul Sudic, drept dovadă şi întânirea din cinci martie a lui Borisov cu preşedintele Azer Ilham Aliyev ce a avut ca temă principală energia.

Bulgaria este de asemenea un membru cheie al strategiei NATO, care doreşte să  consolideze zona membrilor săi estici pe fondul conflictului din Ucraina. Bulgaria este una dintre cele şase ţări vizate pentru a găzdui un nou post de comandă NATO. Bulgaria continuă să coopereze strâns cu Alianţa, participând recent la exerciţii militare navale împreună cu SUA, România şi Turcia în Marea Neagră.

Dependenţa de Rusia

Luptele politice complexe din Bulgaria nu au puterea să schimbe poziţia globală a Bulgariei pe probleme critice, cum ar fi o cooperare mai strânsă cu NATO sau diversificarea surselor de energie, dar un guvern slab şi divizat în Sofia va fi probabil limitat în urmărirea obiectivelor ambiţioase de politică externă. Guvernele occidentale şi-au focalizat atenţia asupra guvernului de la Sofia pentru a se asigura că Bulgaria, o ţară foarte dependentă de Rusia din perspectivă energetică, îşi păstrează angajamentul de a sprijini sancţiunilor occidentale şi planurile europene de viiitor centrate pe politica energetică. Dar într-o ţară care a organizat alegeri parlamentare de trei ori în ultimii doi ani, o instabilitatea politică accentuată fără orizont de soluţionare în viitor ar limita şi mai mult capacitatea guvernului de a coopera cu Occidentul asupra unor aspecte esenţiale pe domenii ca energia şi securitatea.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite