Șeful Parlamentului de la Chișinău susține că Rusia vrea să folosească Republica Moldova în războiul contra Ucrainei

0
Publicat:

Igor Grosu, șeful Legislativului moldovean, susține că țara sa a asistat la o nouă tentativă de destabilizare în vederea schimbării puterii de la Chișinău și punerea Republicii Moldova la dispoziția Rusiei care vrea să o folosească în războiul contra Ucrainei.

Grosu susține că Rusia vrea să folosească țara în războiul contra Ucrainei. FOTO: Parlament.md
Grosu susține că Rusia vrea să folosească țara în războiul contra Ucrainei. FOTO: Parlament.md

Șeful Legislativului de la Chișinău afirmă că partide politice și grupările criminale asociate, profitând de necazurile cetățenilor, au organizat manifestația de duminică, 12 martie, cu numeroase încălcări ale legii.

,,Astăzi am avut parte de încă o tentativă de destabilizare a țării din partea unor partide politice și grupări criminale asociate care, folosindu-se de necazurile oamenilor, au organizat o manifestație cu multiple încălcări în centrul capitalei. Poliţia a raportat numeroase încălcări grave. Am fost cu toții martori cum organizatorii acestor proteste nu au asigurat desfăşurarea protestului în cadrul legal, inclusiv au fost descoperite obiecte interzise desfăşurării unui protest paşnic și au încercat să provoace polițiștii.Vreau să le mulţumesc forţelor de ordine că au intervenit într-o formă calmă, promptă şi au asigurat ordinea publică respectând întocmai legislația în vigoare”, a scris Igor Grosu pe pagina sa de Facebook.com.

Grosu: Scopul acestor acțiuni este schimbarea puterii legitime de la Chișinău

Tentativa de destabilizare de astăzi se înscrie în planurile Kremlinului de a răsturna guvernarea pro-europeană de la Chișinău, folosind ulterior țara în propriile interese, mai susține Grosu. 

,,În ultima perioadă, MAI, Poliția de Frontieră, Serviciul Vamal și SIS practic zilnic deconspiră scheme care au drept scop să deturneze liniștea la noi în țară. Așa cum am mai spus și anterior, scopul acestor acțiuni este răsturnarea ordinii constituționale, schimbarea puterii legitime de la Chișinău, care să pună țara noastră la dispoziția Rusiei, pentru a opri procesul de integrare europeană, dar și pentru ca Moldova să poată fi folosită de Rusia în războiul ei împotriva Ucrainei. Toți cei care participă în aceste acțiuni îndreptate împotriva statului Republica Moldova - elemente externe, membri ai partidelor politice și grupărilor criminale, și toți cei care îi protejează pe aceștia, trebuie să fie trași la răspundere”, a menționat acesta, asigurând oamenii că autoritățile vor păstra pacea în statul lor. 

Duminică, 12 martie, sute de oameni s-au adunat la Chișinău la protestul antiguvernamental organizat de partidul pro-rus Șor, invocând situația internă. 

Anunțul poliției cu câteva ore înainte de manifestație

Cu câteva ore înainte de a începe manifestația, poliția din Republica Moldova a anunțat că protestul urma să fie destabilizat de persoane cu antecedente penale sau cu pregătire sportivă și remunerate cu mii de dolari, în spatele operațiunii fiind serviciile specializate ale Rusiei. 

Tot pe parcursul acestei săptămâni, autoritățile de la Chișinău au ridicat peste 4,5 milioane de lei moldovenești în diverse valute, în urma perchezițiilor efectuate în ancheta penală privind finanțarea ilegală a partidului Șor. Sumele ar fi fost destinate organizării manifestațiilor antiguvernamentale, potrivit reprezentanților structurilor de drept.

Formațiunea Șor, condusă de Ilan Șor, politician cu probleme penale și care se ascunde de justiția de acasă în Israel, a reluat manifestațiile antiguvernamentale după ce Maia Sandu a  avertizat că Rusia pregătește o lovitură de stat în Republica Moldova, în care vor fi implicate ,,grupări criminale, precum formațiunea Șor și toate derivatele ei”, persoane din anturajul oligarhului fugar Vladimir Plahotniuc, dar și cetățeni străini, între care din Serbia sau Belarus. 

Reprezentanții Kremlinului au negat că ar pregăti o lovitură de stat și au acuzat partea ucraineană că a lansat aceste versiuni pentru a atrage Chișinăul într-o confruntare cu Rusia. Pe de altă parte, Moscova a lansat amenințări la adresa Chișinăului, dând exemplu ,,scenariul ucrainean”. 

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite