Şeful Dumei de Stat de la Moscova, despre otrăvirea lui Aleksei Navalnîi: „O acţiune planificată împotriva Rusiei”
0Preşedintele Dumei de Stat a Federaţiei Ruse, Veaceslav Volodin, a declarat că anunţul Germaniei cu referire la faptul că opozantul rus Aleksei Navalnîi a fost otrăvit cu un agent neurotoxic din gama Noviciok „este o acţiune planificată împotriva Rusiei”, scopul căreia este de a impune sancţiuni Rusiei pentru a nu admite dezvoltarea economică a ţării.
Veaceslav Volodin consideră că există o similititudine evidentă între cazul Skripal şi cel al lui Navalnîi. Potrivit lui, cazul Skripal nu a fost alteceva decât „o provocare” pentru a extinde sancţiunile împotriva Rusiei.
Volodin a afirmat că odată ce lui Navalnîi s-a simţit rău, autorităţile ruse din primele minute au făcut tot posibilul pentru a-i salva viaţa, indiferent de viziunile sale politice, însă imediat ce Navalnîi a fost transferat în clinica din Germania, „totul s-a desfăşurat conform scenariului unei politici cinice”.
„În Germania, Navalnîi imediat a fost numit ca oaspetele cancelarului şi au început declaraţiile. Discuţiile au ajuns până la aceea că Navalnîi ar fi fost otrăvit, asta în contextul în care există o întrebare evidentă: De ce Rusia i-ar dori moartea lui Navalnîi, dacă tot ţara noastră a făcut totul pentru a-i salva viaţa?”, a întrebat retoric Volodin.
Oficialul rus a accentuat că Federaţia Rusă încă nu a primit informaţii despre starea de sănătate a lui Navalnîi şi a subliniat că, dacă se va întâmpla ceva cu Navalnîi în Germania, acest lucru poate fi calificat ca „o provocare organizată”. „În pericol este pusă viaţa unui cetăţean rus”, a adăugat Volodin, citat de presa rusă.
Amintim că Guvernul Germaniei a anunţat miercuri, 2 septembrie că Aleksei Navalnîi a fost otrăvit cu un agent neurotoxic din gama Noviciok. Guvernul german condamnă acest atac „în cei mai fermi termeni” şi cere Rusiei să prezinte clarificări „urgente”.
Anterior, medicii de la Spitalul Charite din Berlin anunţaseră că au găsit urme de inhibitori de colinesterază în corpul opozantului rus şi că îl tratează cu medicamente anti-Noviciok.
Un agent neurotoxic din gama Noviciok a fost folosit şi în cazul otrăvirii fostului agent dublu rus Serghei Skripal în teritoriul englez, în martie 2018. Acest caz a crescut tensiunile dintre Marea Britanie şi Rusia şi a provocat cel mai mare val de expluzări de diplomaţi din istorie.
Aleksei Navalnîi, în vârstă de 44 de ani, a fost transferat la Berlin, la 22 august, pentru a primi îngrijiri medicale după ce s-a simţit rău cu două zile mai devreme în avionul cu care se întorcea de la Tomsk la Moscova.
Principalul opozant al Kremlinului se află în prezent în comă indusă şi ar putea rămâne cu sechele pe viaţă.
Echipa lui Navalnîi acuză că acesta a fost otrăvit din ordinul preşedintelui Vladimir Putin. Kremlinul respinge această acuzaţie, la fel cum a negat orice implicare în cazul lui Skripal, un fost agent GRU care a colaborat cu un serviciu britanic de informaţii.
Întrebat în legătură cu anunţul Guvernului german, Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, a declarat pentru agenţia de presă RIA Novosti că Moscova nu a fost informată în legătură cu testele toxicologice făcute lui Aleksei Navalnîi.
Medicii din Omsk care au avut grijă iniţial de opozantul rus susţin că nu au găsit urme de otravă în corpul său, dar declaraţia lor este pusă sub semnul îndoielii din cauza presiunilor Kremlinului. Ori preşedinţia rusă denunţase anunţul cu privre la inhibitorii de colinesterază, susţinând că partea germană s-a pripit în formularea unor concluzii. Partea germană precizase atunci că era vorba doar de rezultatele unor teste preliminare.
Dezvoltată de sovietici începând cu deceniul 1970-1980, gama de otrăvuri Noviciok a devenit cunoscută în octombrie 1991 în urma dezvăluirilor chimistului Vil Mirzaianov, implicat în proiect. Potrivit acestuia, gama Noviciok cuprinde peste o sută de substanţe extrem de toxice.