Sara Șor, soția fugarului Ilan Șor, printre persoanele și entitățile sancționate de Canada pentru promovarea războiului Rusiei contra Ucrainei

0
Publicat:

Șase entități și nouă persoane, între care interpreta rusă Sara Șor, cunoscută cu numele de scenă Jasmin, au ajuns pe lista sancțiunilor impuse de Canada pentru faptul că „ promovează direct războiul de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei”.

Soția fugarului penal Ilan Șor, în lista sancțiunilor Canadei. FOTO: Arhivă
Soția fugarului penal Ilan Șor, în lista sancțiunilor Canadei. FOTO: Arhivă

Potrivit responsabililor Ministerului de Externe din Ottawa, cele nouă persoane și șase entități sunt parte a unei rețele „a cărei intenție este să răspândească narațiuni și propagandă, acestea fiind false, dar prezentate drept opinii ale unor experți”.

În lista menționată figurează Sara Lvovna Șor, interpreta rusă care folosește numele de scenă Jasmin, aceasta fiind căsătorită din septembrie 2011 cu Ilan Șor, un oligarh fugar care conduce un partid scos în afara legii în Republica Moldova și coordonează altele, acesta fiind aliatul Kremlinului în destabilizarea Republicii Moldova.

După ce în 2019 a fugit din Republica Moldova în Israel, acesta a fost condamnat în primăvara acestui an la 15 ani de închisoare pentru fraudă și spălare de bani, sentința fiind dictată în lipsa sa. Ilan Șor, la fel, este inclus în listele de sancțiuni internaționale.

Alte persoane vizate de Canada în noul pachet de sancțiuni includ un număr de oameni din domeniul științei politice și istorici ruși. Printre acestea se numără președintele Societății Ruse de Istorici și Arhiviști, Aleksandr Chubaryan, și președintele Consiliului pentru Afaceri Internaționale din Rusia, Igor Ivanov, un fost ministru de externe.

Apelul șefului diplomației canadiene

Iar printre entitățile vizate de sancțiuni sunt ziarele Izvestia, Parliamentskaya Gazeta, instituția de presă în limba engleză Russia Beyond și canalul REN TV.

Aceste persoane și entități încearcă să legitimeze invazia rusă a Ucrainei, a spus Ministerul de Externe al Canadei.

„Continuăm să condamnăm în cei mai fermi termeni posibil folosirea de către Rusia a propagandiștilor de război pentru a-și justifica invadarea pe scară largă a Ucrainei”, a declarat ministrul canadian de externe Melanie Joly, transmițând apelul „facem apel la Putin și colaboratorii săi să pună imediat capăt acestei invazii nejustificate a Ucrainei”.

Canada a sancționat și moldoveni

În luna iunie, șapte moldoveni, între care oligarhul fugar Vladimir Plahotniuc și oligarhul prorus Ilan Șor, s-au ales cu sancțiuni impuse de autoritățile din Canada pentru legăturile lor cu Kremlin, acțiuni menite să contracareze eforturile Rusiei de a destabiliza Republica Moldova.

Era pentru prima dată când autoritățile din Canada impuneau sancțiuni pentru ,,colaboratorii ruși din Republica Moldova”, acțiunile reprezentând angajamente anunțate de premierul Justin Trudeau în timpul întrevederii sale cu președinta Maia Sandu, în luna mai. 

,,Aceste sancțiuni specifice vor servi la subminarea capacității Rusiei să-și continue invazia nejustificată a Ucrainei prin Moldova, să contracareze eforturile rusești de destabilizare în regiune și să sprijine Guvernul Republicii Moldova ales democratic”, au anunțat oficialii canadieni prin intermediul unui comunicat de presă.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite