Canada sancționează șapte moldoveni pentru legăturile lor cu Rusia. Șor și Plahotniuc, printre cei vizați

0
Publicat:

Șapte moldoveni, între care oligarhul fugar Vladimir Plahotniuc și politicianul prorus Ilan Șor, s-au ales cu sancțiuni impuse de autoritățile din Canada pentru legăturile lor cu Kremlin, acțiuni menite să contracareze eforturile Rusiei de a destabiliza Republica Moldova.

Șapte moldoveni și partidul Șor s-au ales cu sancțiuni impuse de Canada. FOTO: Arhivă
Șapte moldoveni și partidul Șor s-au ales cu sancțiuni impuse de Canada. FOTO: Arhivă

Este pentru prima dată când autoritățile din Canada impun sancțiuni pentru ,,colaboratorii ruși din Republica Moldova”, acțiunile reprezentând angajamente anunțate de premierul Justin Trudeau în timpul întrevederii sale cu lidera de la Chișinău, în luna mai. 

,,Aceste sancțiuni specifice vor servi la subminarea capacității Rusiei să-și continue invazia nejustificată a Ucrainei prin Moldova, să contracareze eforturile rusești de destabilizare în regiune și să sprijine Guvernul Republicii Moldova ales democratic”, au anunțat oficialii canadieni prin intermediul unui comunicat de presă.

Prin urmare, vizați sunt oligarhi, oameni de afaceri, parlamentari și politicieni moldoveni care au legături cu Rusia, iar în topul listei sunt fugarii Plahotniuc și Șor. 

  1. Vladimir Plahotniuc
  2. Ilan Șor
  3. Vladimir Andronachi
  4. Veaceslav Platon
  5. Constantin Botnari
  6. Gheorghe Cavcaliuc
  7. Marina Tauber

De asemenea, este sancționat și partidul prorus Șor, condus de Ilan Șor, formațiune care organizează protestele antiguvernamentale sub pretextul situației interne. 

,,Un partid politic strâns legat de Ilan Mironovici Șor, care se află pe lista persoanelor sancționate și care a lucrat la destabilizarea guvernului ales democratic al Republicii Moldova în favoarea Rusiei”, au precizat autoritățile canadiene. 

Tot liderii din Ottawa susțin că aceste măsuri ,, pe măsură ce Rusia amenință să-și folosească prezența pe teritoriul Moldovei pentru a atrage țara în războiul de agresiune împotriva Ucrainei, submina eforturile Rusiei de a împiedica guvernul național al Republicii Moldova să își exercite suveranitatea deplină asupra teritoriului său”. 

În același timp, Canada ,,își reafirmă angajamentul de a sprijini eforturile Ucrainei de a-și relua teritoriul și de a pune capăt războiului de alegere al Kremlinului”.

Cine sunt cei vizați de sancțiuni

 Vladimir Plahotniuc, om de afaceri și fost lider al Partidului Democrat din Moldova (PDM), a fost unul dintre cei mai influenți politicieni de la Chișinău în deceniul 2010-2020. Poreclit „Păpușarul”, Plahotniuc este acuzat de trafic de influență asupra întregii clase politice de la Chișinău. Acesta este fugar din vara anului 2019, atunci când formațiunea pe care o conducea, PDM, a plecat de la guvernare.

Vladimir Andronachi și Constantin Botnari sunt doi foști parlamentari apropiați lui Plahotniuc și vizați în mai multe dosare penale. De exemplu, Adronachi este cercetat penal în cazul ,,Fraudei Bancare”. 

Veaceslav Platon, un controversat om de afaceri, se ascunde de justiție de mai mulți ani în Marea Britanie.

La fel și Gheorghe Cavcaliuc, fost șef adjunct al Inspectoratului General al Poliției, care conduce de la distanță un partid și care a participat la manifestațiile contra guvernării. 

Iar Ilan Șor este un om de afaceri care a fugit din țară din cauza problemelor cu justiția. Acesta este activ în politică, finanțând din străinătate protestele de la Chișinău prin care speră să ajungă la putere și să scape de cauzele penale deschise pe numele său.

Marina Tauber, vicepreședinta formațiunii Șor, se află în arest la domiciliu la Chișinău, fiind vizată în mai multe anchete penale. 

Între timp, este activă în politică și organizează manifestațiile, potrivit procurorilor. Aceștia susține că, aceasta ar fi purtat în lunile noiembrie 2022-ianuarie 2023 discuții în acest sens, inclusiv despre plata participanților, folosind telefoane speciale, în timp ce era în arest la domiciliu.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite