RISE: 114 mercenari din Republica Moldova, identificaţi în gruparea Wagner

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mercenari Wagner
Mercenari Wagner

Vladislav Apostol (30 de ani) era unul dintre cei nouă moldoveni racolaţi de organizaţia Wagner ca să ucidă. RISE Moldova, împreună cu publicaţiile New Lines din SUA, Delfi.ee din Estonia şi Dagens Nyheter din Suedia, a obţinut baza de date care conţine cea mai amplă informaţie de până acum despre membrii Wagner şi prezintă cine sunt moldovenii din organizaţia paramilitară.

Potrivit RISE, 4.184 de mercenari Wagner au fost identificaţi de Centrul de securitate şi cooperare (CSCU) şi Serviciul de Securitate (SBU) din Ucraina. Bărbaţii, recrutaţi în mare parte din Europa de Est, sunt originari din 15 ţări, inclusiv din Republica Moldova. Lista prezintă nume, numerele speciale de identificare ale acestora, numele lor de cod, precum şi numele unităţii, dar şi poziţiile de luptă ale unora.

În schimbul unor sume de bani, lăsând în spate familii şi prieteni, au mers să ucidă. Unii dintre ei nu se vor întoarce niciodată.

Vladislav Apostol avea dublă cetăţenie: a Republicii Moldova şi a Federaţiei Ruse. Era cunoscut în unitatea Wagner după numele de cod: Volk (n.r. din rusă-lup). Aceeaşi poreclă o folosea şi pe conturile sale din reţelele de socializare Vkontakte şi Odnoklassniki. Pe platforme publica fotografii din Cecenia şi Siria. Era îmbrăcat în uniformă militară şi ţinea arma-n mână. „Avea şi un lup tatuat pe gât în partea din spate. Nu ştiu de ce avea lup, cred că pentru că a fost lăsat de mamă… El avea acolo scris: Moi adres: ne dom i ne ulitsa (n.r. din rusă: Adresa mea: nici casă, nici stradă)”, îşi aminteşte Vlad Ungureanu, prietenul lui Apostol.

Vladislav s-a născut în Ciutuleşti, un sat din raionul Floreşti, la două ore distanţă de capitală. A crescut fără tată. El şi fratele său mai mic rămâneau cel mai des în grija bunicii, inclusiv când mama era plecată la muncă în Rusia.

După moartea bunicii, pe când avea nouă ani, băieţii au ajuns la o şcoală internat din Belgorod, Federaţia Rusă. „Cât au învăţat la internat, ea [mama] se ducea la ei, dar foarte rar, se ducea o dată în an sau nu ştiu când”, mai povesteşte Vlad, din aceeaşi mahala unde a crescut şi Apostol. „Băieţii erau cam supăraţi pe dânsa şi matincă ei nici nu prea duceau relaţii”, confirmă naşa de botez a lui Apostol şi prietenă cu mama acestuia.

„Avea memorie bună. Îi plăceau lecţiile mele de istorie şi sportul. Des participa în competiţii şi lua locuri de frunte”, îşi aminteşte fostul său profesor de istorie, Alexandru Bureak, de la şcoala internat din Belgorod.

Niciunul dintre cei cinci mercenari moldoveni din organizaţia Wagner, aflaţi în viaţă, nu se află în vreo instituţie penitenciară din ţară (Detalii, AICI). Procuratura pentru Combaterea Criminalităţii Organizate şi Cauze Speciale (PCCOCS) nu ne-a oferit informaţii cu privire la posibile dosare penale deschise pe numele vreunuia dintre mercenarii identificaţi de RISE Moldova. „Nedivulgarea secretului anchetei şi protecţia datelor cu caracter personal personal nu permit să o facem”, se arată în răspunsul PCCOCS. Detalii, AICI

Potrivit datelor SIS, din cei 114 mercenari moldoveni identificaţi până în prezent, doar 17 au ajuns în faţa instanţei de judecată. Dintre aceştia, şapte au fost condamnaţi cu suspendare, iar zece cu executare.

Pentru activităţi de mercenariat, legislaţia naţională prevede de la trei până la şapte ani de închisoare.

La 7 februarie 2018, Vladislav Apostol a fost rănit în urma unui atac aerian american, în timpul bătăliei de la Khasham, Siria. Ciocnirea, în apropiere de Deir ez-Zor, a avut loc când luptătorii Wagner şi forţele pro-Assad din Siria au atacat o poziţie deţinută de Forţele Democratice Siriene conduse de kurzi.

Baza de date Wagner arată că alţi 77 de mercenari Wagner au murit în aceeaşi zi în Siria (încă patru vor muri mai târziu, de la rănile primite). Cei mai mulţi erau ruşi şi ucraineni, pe lângă un kazah, un armean şi un moldovean.

„Îmi caut fiul. A fost în Siria pe 7 februarie. De atunci nu am mai luat legătura. Cine a revenit de acolo, daţi-mi de ştire. Scrieţi-mi în privat”, scria pe profilul său de pe Odnoklassniki, mama lui Vladislav.

La scurt timp, după ce noutatea că Apostol a fost ucis în Siria şi comentariile mamei au apărut în presa din Moldova, contul de pe ok.ru al acesteia nu a mai putut fi găsit.

Rar când familiile sau prietenii pot afla detalii despre cum sau unde au murit fiii, fraţii sau taţii lor în timp ce luptau ca mercenari. Unul dintre motive e că atât pentru autorităţi, cât şi pentru serviciile speciale este complicat să colecteze probe din zonele active, cum ar fi Siria, indiferent cine sunt cetăţenii implicaţi, explică ofiţerul SIS.

Cazul lui Apostol şi a altor mercenari moldoveni care au fost ucişi în Siria, e  încă investigat de SIS. „Investigaţiile sunt în derulare pentru că încercăm să aflăm ce s-a întâmplat şi să adunăm mai multe informaţii despre crimă”, precizează ofiţerul SIS.

Vladislav Apostol e unul dintre cei 86 de mercenari care au fost ucişi în doar anul 2018, potrivit listei Wagner. Din numărul total de luptători din listă, au murit 372 de persoane: 315 – în Siria, 35 în estul Ucrainei, opt în Libia, unul în Kiev şi unul în Sankt Petersburg. (Unele regiuni ar putea să se refere la locaţiile spitalelor în care au murit mercenarii). Dintre cei ucişi în Siria, 81 au murit în urma atacului SUA din 2018.

Potrivit unor surse din Siria, nu toate trupurile morţilor au fost repatriate sau identificate, iar unele nu au părăsit niciodată Siria.

Serviciul de Informaţii şi Securitate din R. Moldova, Pe urmele mercenarilor

Cinci cetăţeni moldoveni sunt investigaţi în prezent de SIS, fiind bănuiţi că fac parte din Wagner. Indiferent de organizaţia paramilitară în care sunt recrutaţi, mercenarii moldoveni, au stabilit serviciile speciale, au cam aceleaşi trăsături: sunt cetăţeni cu vârsta cuprinsă între 18 şi 50 de ani, cu un profil psihologic instabil.

Ofiţer SIS: „O parte din ei chiar au anumite devieri mintale. Aici vorbim deja despre o circumstanţă medicală sau diferite traume din copilărie care condiţionează o asemenea plecare în zona respectivă în căutare de ceva necunoscut”.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite