Retransmisia postului Rossia 24 pe teritoriul Republicii Moldova a fost suspendată, pentru „manipulare şi instigare la ură”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Postul rusesc este acuzat de manipulare la prezentarea reflectarea conflictului din Ucraina
Postul rusesc este acuzat de manipulare la prezentarea reflectarea conflictului din Ucraina

Consiliul Coordonator al Audiovizualului (CCA) a suspendat retransmisia postului de televiziune Rossia 24 pe teritoriul Republicii Moldova, pentru o perioadă de 6 luni. Decizia vine în contextul unui raport de monitorizare, care a arătat că programele informative ale acestui post de televiziune manipulează, instigă la ură şi încalcă prevederile Codului Audiovizualului, transmite IPN.

Ca rezultat al aceluiaşi raport, Consiliul Coordonator al Audiovizualului a decis  sancţionarea posturilor locale de televiziune „Prime”, „TV 7”, „RTR Moldova” şi „Ren Moldova” – pentru încălcarea legislaţiei naţionale în domeniul audiovizualului şi a standardelor europene de democraţie. „Prime” şi „TV 7”, care sunt la prima abatere, au fost avertizate public, iar „RTR Moldova” şi „Ren Moldova” au fost sancţionate cu amendă în mărime de 5400 de lei.

În perioada 18-24 aprilie, CCA a monitorizat posturile respective de televiziune cu privire la respectarea principiului echilibrului social-politic, echidistanţei şi obiectivităţii în cadrul emisiunilor informative retransmise din Federaţia Rusă. Rezultatele raportului atestată faptul că au fost utilizate instrumente de propagandă agresive, jurnaliştii au promovat şi au intensificat zvonuri neconfirmate, au manipulat prin text şi imagini. Totodată, au utilizat etichetări pentru a discredita şi a prezenta guvernul de la Kiev cu o conotaţie negativă, au dezinformat opinia publică referitor la evenimentele din Ucraina, amplificând mesajul negativ prin tertipuri de montaj.

De asemenea, posturile monitorizate au difuzat ştiri şi reportaje în care nu există pluralism de opinii, au prezentat unilateral sau preponderent punctul de vedere al Moscovei şi al adepţilor federalizării Ucrainei. Limbajul utilizat în comentarii este unul agresiv şi intolerant, care conţine insulte directe faţă de Guvernul Ucrainei şi faţă de populaţia care îl susţine. Totodată, raportul evidenţiază câteva cazuri de instigare la violenţă şi ură interetnică, discriminare pe motiv de apartenenţă la forţele pro-ucrainene şi proeuropene.

Preşedintele CCA, Marian Pocaznoi, a subliniat că radiodifuzorii autohtoni care retransmit posturile ruseşti sunt responsabili de mesajul care apare pe post, chiar dacă emisiunile sunt transmise în direct. Soluţia propusă este ca radiodifuzorii să acopere spaţiul emisiunilor informaţionale care manipulează opinia publică, de exemplu cu publicitate sau cu alte programe.
 

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite