Restanţele anilor Vieru şi Aldea-Teodorovici

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În fiecare an, autorităţile se angajează să aducă un omagiu oamenilor de creaţie, organizând diferite acţiuni. Din lipsă de bani, multe promisiuni au rămas doar pe hârtie.

Ca astăzi, în 2009, scriitorul Grigore Vieru înceta din viaţă în urma unui tragic accident. Un an mai târziu, autorităţile declarau 2011 Anul Grigore Vieru şi se obligau să organizeze un program de acţiuni dedicate memoriei maestrului. Am încercat să aflăm dacă acestea au fost duse la bun sfârşit.

Conferinţele tematice, emisiunile pe tema creaţiilor semnate de Grigore Vieru sau ziua poeziei au fost îndeplinite întocmai. Alte acţiuni au depăşit demult termenele-limită. Printre acestea este şi identificarea unui imobil pentru amplasarea Centrului cultural-ştiinţific „Grigore Vieru“, care trebuia să fie gata la 1 septembrie 2010. În lista de aşteptare este şi turnarea unui film documentar despre viaţa şi activitatea poetului.

„În 2010, familia a înfiinţat Centrul cultural-ştiinţific «Grigore Vieru», dar nu avem un sediu. Vrem să facem un muzeu, o bibliotecă, cu sală de lectură, o sală unde se vor recita versurile poetului şi se vor cânta cântecele lui. Am fost la primar, sper că în acest an vom găsi sediu“, spune Raisa Vieru, soţia poetului.

De casă de la Pererâta se ocupă Ministerul Culturii

Pe lista promisiunilor neîndeplinite este şi înfiinţarea  muzeului comemorativ la Pererâta. „Din bucătăria de vară au rămas doar bolovanii. S-a risipit. Mă tem că şi casa se va prăbuşi, nici gardul nu mai este. Dacă ar fi muzeu, ar fi un paznic. Acum de casă se ocupă Ministerul Culturii“, mai spune Raisa Vieru.

Potrivit ei, săptămâna viitoare arhitecţii municipali ar urma să decidă amplasarea monumentului poetului naţional. „Monumentul făcut de familie a fost adus în luna mai 2012. El are trei metri înălţime şi cântăreşte o tonă de bronz. Ni s-a spus că este înalt, aşa că s-a hotărât să fie pus pe bulevardul Grigore Vieru. Mi s-a promis că în jumătate de an va fi instalat.Monumentul este foarte frumos“, mai adaugă consoarta maestrului.

Documentarul va apărea la vară

Restanţe au rămas şi din Anul Ion şi Doinei Aldea-Teodorovici, marcat în 2012. Dacă tradiţionalul festival-concurs de muzică uşoară „Două inimi gemene“, spectacolele şi expoziţiile în memoria artiştilor au avut loc, filmul documentar a rămas pentru acest an.

„Am depus o muncă enormă. În fond, eu şi cu Cristi am realizat tot ceea ce a fost. Pentru acest an au rămas imprimarea unui CD cu muzica din colecţia de aur a lui Ion Aldea-Teodorovoci în interpretarea artiştilor de estradă, un DVD cu piesele lui Ion şi Doina şi filmul documentar. Se lucrează. Documentarul va apărea prin mai-iunie“, susţine Eugenia Marin, mama Doinei Aldea-Teodorovici.

Din lipsă de bani, cartea-album „Ion şi Doina Aldea-Teodorovici“ nu va mai fi editată. „S-a alocat 1.000.300 de lei pentru film, CD, DVD, cartea-album şi festival. Numai festivalul costă peste un milion. S-au alocat puţini bani, dar ne-au mai ajutat şi alţii“, susţine Eugenia Marin.

Focşa: „a fost criză“

Ministrul Culturii Boris Focşa recunoaşte că există restanţe, dar, în mare parte, obiectivele propuse au fost realizate. „Nu ştiu dacă am alocat puţini bani, dar a fost şi criză. Nu a ţinut numai de noi, ci şi de Ministerul Finanţelor. Oricum au fost sume mari în ultimii trei ani. Contează şi care este impactul acestor acţiuni“, explică Focşa.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite