Republica Moldova vrea sǎ adere la Zona Unică în Plăți în Euro. Ce beneficii vor avea cetǎțenii

0
Publicat:

Republica Moldova a depus cerere de aderare la Zona Unică în Plăți în Euro (SEPA), demersul fiind semnat marți de guvernatoarea Băncii Naționale a Moldovei, Anca Dragu. Acceptarea țării urmează să vină la pachet cu numeroase avanataje, între care plăți rapide, sigure și la un preț de zeci de ori mai mic față de acum.

Republica Moldova a semnat cererea de aderare la SEPA FOTO: Deschide.md
Republica Moldova a semnat cererea de aderare la SEPA FOTO: Deschide.md

,,Arată angajamentul nostru, arată contribuția Băncii Naționale în acest parcurs european și totodată reprezintă un moment important pentru economia Republicii Moldova, pentru toți participanții la aceste circuite economice pentru companii, pentru cetățeni, pentru stat”, a declarat Anca Dragu, guvernatoarea Băncii Naționale a Moldovei (BNM).

Odată ce va deveni membră a acestei Zone, în Republica Moldova vor fi efectuate plățile rapide, transparente, sigure, dar și la un preț avantajos atât de persoanele fizice, cât și cele juridice.

,,Cu acest sistem o plată ar putea să fie făcută într-un orizont de timp de circa 24 de ore, poate chiar zi cu zi și-n loc să plătim 20-30-50 de euro pe tranzacție, să plătim numai până la 1,2,3 de euro. Aceasta înseamnă un pas uriaș pentru toți cei care participă la sistemul economic. Facilitează tranzacțiile transfrontaliere și, desigur, stimulează comerțul pentru că este o plată rapidă, sigură”, a mai afirmat șefa BNM.

După semnarea cererii de aderare, Anca Dragu susține că până în ziua în care Republica Moldova se va bucura de toate facilitățile acestei Zone urmează două etape, adică partea de evaluare și partea de conectare.

,,În total, noi estimăm o perioadă de timp de în jur de un an: partea de evaluare și ceva mai puțin, poate jumătate din timp, partea de conectare, desigur aceste etape nu depind de noi în acest moment”, a conchis aceasta.

Semnarea cererii a avut loc în incinta Băncii Naționale a Moldovei din centrul Chișinăului și în prezența a reprezentanților băncilor din Republica Moldova, dar și ai asociaților din acest domeniu.

,,Astăzi în situația economică în care ne aflăm, în evoluțiile tehnologice care sunt, viteza contează, iar plățile nu trebuie să fie o barieră, ci din contra să stimuleze aceste tranzacții economice între Moldova și Uniunea Europeană”, a menționat Dorel Noroc, președintele Asociației Băncilor din Moldova.

Reprezentanții guvernării, între care premierul Dorin Recean, au reacționat la anunțul BNM, afirmând că este un pas important pentru țară și pentru economie.

,,SEPA aduce și mai multă concurență între bănci în țările membre. Deoarece băncile din zona SEPA trebuie să întrunească aceleași standarde, consumatorii pot alege liber între diferite bănci. Apreciez mult eforturile BNM-ului care au lucrat minuțios la dosarul pentru SEPA. La fel, este lăudabil și efortul băncilor comerciale de a susține acest proces. Noi vom face toate demersurile necesare, la toate nivelurile, pentru ca aplicația noastră să fie acceptată cât mai rapid și consumatorii din țara noastră să se bucure cât mai rapid de beneficiile SEPA”, a notat deputatul PAS, Radu Marian.

,,Salut semnarea de către BNM a cererii de aderare la Zona Unică în Plăți în Euro (SEPA). Este un pas important pentru Republica Moldova care va duce la simplificarea semnificativă a tranzacțiilor în numerar atât a cetățenilor noștri, cât și ale companiilor moldovenești cu partenerii săi din cele 36 de țări membre ale sistemului. Vorbim despre toate statele membre ale Uniunii Europene, dar și Elveția, Marea Britanie, Norvegia, Islanda, Liechtenstein, San Marino, Vatican, Andorra și Monaco”, a scris șeful Cabinetului de miniștri Dorin Recean în mediul online.

Zona Unică de Plăți în Euro este efortul Blocului Comunitar privind crearea unei piețe a plăților integrată, transparentă și competitivă, iar scopul acesteia fiind eliminarea diferențele între plățile interne și transfrontaliere în euro pentru a oferi persoanelor fizice și juridice servicii de plată sigure, fiabile și ușor de folosit.

În acest moment, aceasta numără 27 de țări membre ale UE, dar și state în afara ei, precum Marea Britanie, Islanda, Norvegia, Liechtenstein, Elveția, Monaco, San Marino, Andorra și Vatican.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite