Republica Moldova, şantajabilă şi în pericol de a avea curent electric doar câteva ore pe zi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
SIS avertizează despre faptul că Republica Moldova poate rămâne la iarnă fără curent electric FOTO: Adevărul
SIS avertizează despre faptul că Republica Moldova poate rămâne la iarnă fără curent electric FOTO: Adevărul

SECURITATE  În condiţiile în care este dependentă de o singură sursă de aprovizionare, Republica Moldova este şantajabilă şi există riscul să rămână în întuneric.

Comisia securitate, apărare şi ordine publică din Parlament s-a convocat, ieri, de urgenţă în şedinţă pentru a discuta pericolele care atentează la securitatea energetică a statului. Astfel, participanţii la discuţie au concluzionat că există riscul ca Republica Moldova să se trezească fără curent electric, în condiţiile în care se alimentează, în mare parte, de la Centrala de la Cuciurgan, instituţie ce ameninţă cu sistarea furnizărilor.

Problemele din sectorul bancar duc la scumpirea curentului

Preşedintele Gas Natural Fenosa, Silvia Radu, a explicat membrilor Comisiei că, din cauza scumpirii dolarului de la circa 11 lei la 18 lei pe parcursul ultimilor trei ani, datoriile acumulate în tarif au ajuns la 1,2 miliarde de lei. Astfel, distribuitorul spune că a fost nevoit să acopere această sumă din credite, din profitul de 320 de milioane obţinut anul trecut şi să nu mai realizeze investiţii planificate în sumă de 300 de milioane de lei. „Am apelat şi la rezervele internaţionale pe care le-am epuizat. La moment, datoriile faţă de Centrala de la Cuciurgan sunt de 140 de milioane de lei. Noi am primit deja cinci scrisori de avertizare din partea furnizorului. Transnistria a confirmat că nu stopează, începând din 1 iulie, livrarea energiei electrice, însă o poate face în orice moment dacă nu vor fi achitate datoriile. De aceea, este necesară aprobarea cât mai urgentă a noilor tarife”, a declarat preşedintele Gas Natural Fenosa.

Potrivit Silviei Radu, solictarea de a majora tarifele nu ar fi un capriciu, dar o consecinţă a circumstanţelor create în urma problemelor din sectorul bancar. Ea a adăugat că Gas Natural Fenosa ar fi de acord ca majorarea să fie mai mică decât cea solicitată, în condiţiile eşalonării datoriilor, deşi „anume o creştere de 60% ar acoperi costul energiei elctrice”.

Moldovenii ar putea avea curent doar câteva ore pe zi

În cadrul şedinţei Comisie parlamentare, deputatul Artur Reşetnicov a întrebat-o pe Silvia Radu care sunt salariile pe care le ridică reprezentanţii conducerii companiei. Aceasta a refuzat categoric să ofere un răspuns. „Vrem să înţelegem dacă este o ameninţare şi un şantaj, pentru a pune presiune asupra majorării tarifelor, pentru că sunt mai multe companii, care se descurcă fără această majorare. Ştim că aveţi contracte de deservire pe mai multe segmente cu anumite companii care sunt afiliate conducerii Gas Natural Fenosa. Poate să fie şi spălare de bani. Aceasta ca să vedem dacă nu sunt resurse interne de optimizare a cheltuielilor pentru ca să nu fie scumpit curentul electric”, a declarat Reşetnicov.

În replică, Silvia Radu a declarat că în tarif este inclusă valoarea salariului mediu pe economie multiplicat la numărul de angajaţi. Preşedintele Gas Natural Fenosa susţine că, în cazul în care va fi stopată furnizarea energiei electrice, consumatorii ar fi asiguraţi cu energie electrică în proporţie de 30%, adică moldovenii vor avea lumină doar câteva ore pe zi. 

Rusia poate şantaja Republica Moldova 

Un scenariu similar este admis şi de către reprezentanţii Serviciului de Informaţii şi Securitate (SIS), deşi susţin că este puţin probabil ca furnizarea să fie stopată, având în vedere că Centrala nu are alte pieţe de desfacere. „Oricum, nu excludem apariţia unor provocări din partea factorilor secesionişti privind deconectarea energiei electrice, eventual în prag de iarnă”, a declarat reprezentantul SIS, Andrei Pascarenco. 

El a adăugat că datoriile acumulate din cauza că Transnistria nu achită integral Rusiei pentru gazul şi energia electrică şi faptul că Centrala asigură în proporţie de 80% consumatorii cu energie electrică poate constitui un element de presiune şi de şantaj. „Acest lucru ar putea să aibă loc în momente de incadescenţă în relaţiile bilaterale dintre Rusia şi Republica Moldova”, a subliniat Pascarenco.

Salvarea vine din România

Reprezentantul SIS susţine că preşedintele Nicolae Timofti, preşedintele Parlamentului şi şeful Guvernului au fost avertizaţi încă în februarie-martie despre riscurile sistării importului de energie electrică din Ucraina, iar o eventuală stopare a tranzitării gazului rusesc pe teritoriul ucrainean ar declanşa o criză energetică în Republica Moldova. Astfel, ei susţin că este stringentă  efectuarea interconectării cu sistemul energetic al României prin investiţii europene şi conlucrarea instituţiilor responsabile de pe ambele maluri ale Prutului. 

Scenariul Armeniei, posibil la Chişinău?

Participanţii la şedinţă şi-au exprimat îngrijorarea în legătură cu o eventuală repetare la Chişinău a scenariului din Armenia, unde cetăţenii au ieşit în stradă din cauza majorării tarifelor la energia electrică. Expertul IDIS Viitorul, Corina Gaibu, susţine că majorarea tarifelor este necesară în condiţiile unei economii de piaţă funcţionabile. „Scumpirea energiei electrice va genera alte scumpiri în lanţ. Totuşi, cetăţenii trebuie să înţeleagă că majorarea este justificată, iar amânarea ar rezulta cu un cost şi mai mare. Accentul ar trebui pus nu pe o amânare a creşterii valorii tarifelor, dar pe o îmbunătăţire a economiei şi a calităţii vieţii aşa cum este exemplul investitorilor din exterior care demonstrează că se poate activa în condiţii mai bune, cu salarii mai mari. Vedem acest lucru şi în Zona Economică Liberă de la Bălţi. Sigur că vor fi nemulţumiri în societate, însă trebuie să se înţeleagă că în cazul tarifelor aceasta este unica soluţie”, a declarat expertul.

Menţionăm că ANRE a emis un comunicat în care susţine că va organiza o şedinţă publică privind aprobarea noilor tarife la energia electrică, încă nu precizează când exact va avea loc. 

Natalia Gherman, prim-ministru interimar:

Chiar dacă stabilirea tarifelor nu este în competenţa Guvernului, ci a ANRE, aflate sub control parlamentar, noi vom monitoriza atent starea de lucruri în domeniul respectiv. Astfel, vin cu o solicitare către Agenţia Naţională pentru Reglementări în Energetică să fie prezentată zilnic informaţia la acest capitol.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite