REPORTAJ Orheienii cred că Ilan Shor le va aduce lumina
0Orheienii se mândresc cu faptul că echipa de fotbal FC Milsami a devenit în premieră campioana Republicii Moldova, se mândresc cu unica biserică romano-catolică în stil gotic din Moldova, se mândresc că au o sinagogă şi cel mai mare cimitir evreiesc din Moldova.
Acum, mulţi orheieni vor să-l voteze pe Ilan Shor, patronul FC Milsami, la funcţia de primar al oraşului, deşi unii cred că locul acestuia este, mai degrabă, la puşcărie pentru creditele neperformante din sistemul bancar.
Potrivit recensământului din 2004, în oraşul Orhei locuiesc puţin peste 25.000 de locuitori. Majoritatea dintre ei - 90% - sunt moldoveni/români, apxomativ 9% sunt ruşi şi ucraineni, iar 1% îl constituiau alte minorităţi naţionale, printre care şi 37 de evrei.
Orheiul este un oraş tipic provincial, cu case mici în centru, cu arhitectură păstrată încă de pe timpurile când acolo locuiau câteva mii de evrei. Orheienii spun că pe timpul Uniunii Sovietice cea mai mare concentraţie de evrei se afla în două regiuni - în Regiunea Autonomă Evreiască din estul îndepărtat şi în oraşul Orhei, alt capăt al sovietelor. Mulţi chiar se mândresc cu acest lucru. În oraş există o sinagogă funcţională, care, se pare, este astăzi în reparaţie. Aici funcţionează şi o mică biserică romano-catolică, a cărei părinte este un pastor indian, iar enoriaşi sunt polonezi, ucraineni şi câţiva moldoveni. E îmbucurător să vezi într-un oraş aşa de mic o asemenea diversitate culturală şi religioasă.
Panouri electorale în tot Orheiul
Orheiul este un oraş viu, cu mulţi oameni plimbându-se pe uliţele mici din centru. În oraş sunt multe coşuri de gunoi, de-a lungul străzilor centrale. Oraşul lasă impresia unei urbe curate şi îngrijite. Deoarece ne aflăm într-o perioadă electorală, când pe 14 iunie se vor desfăşura alegeri locale generale, toate spaţiile de publicitate stradală sunt folosite pentru reclamă politică.
La intrarea în oraş, pe trei stâlpi publicitari se află reclama pentru trei candidaţi: socialistul Mihail Catraniuc, care promite că va fi mai bine cu el, comunistul Oleg Vasilcan care sugerează că de votul alegătorului depinde şi viitorul acestuia şi Ilan Shor care se pronunţă „pentru Orhei”. De fapt, puţini orheieni cunosc că Ilan Shor candidează pe lista partidului „Ravnopravie”, acest lucru nefiind indicat nici pe panourile publicitare.
Orheienii se mai mândresc şi cu faptul că echipa de fotbal locală FC Milsami este campioana Republicii Moldova, titlu adjudecat în luna mai 2015; se mai mândresc şi cu stadionul Milsami. Este pentru prima dată când un club de fotbal din alt oraş decât Chişinău şi Tiraspol câştigă titlul de campion al Moldovei.
Peştele de la cap se strică
Lângă gara din Orhei îl întâlnim pe Ion Mihai, un bărbat de vârsta a treia, care nu se lasă fotografiat. Acesta se arată pesimist cu privire la viitorul Orheiului. Nu crede în niciun candidat, s-a dezamăgit şi în actualul primar de la PLDM Vitalie Colun. De altfel, „buba nu e la Orhei”, marele probleme sunt la Chişinău, pentru că peştele, zice domnul Ion, de la cap se strică. „La nivel de republică s-au stricat toate lucrurile, dar ce poate schimba un primar? Orheiul, de rând cu toată republica, trebuie să fie îndreptat spre Europa, încolo trebuie să ne ducem”.
Un bărbat şi o femeie ne spun că înainte de alegeri, candidaţii s-au mobilizat şi „mai fac câte ceva”. Femeia insistă să mergem într-o curte de bloc unde cu suportul lui Ilan Shor au fost instalate nişte tobogane pentru copii, o măsuţă colorată, lucruri care sunt acum o normalitate pentru Chişinău. „Pe el îl vom vota! Dar să vedeţi ce bucurie a fost când Milsami a câştigat campionatul!”, ne spune femeia care nu seamănă deloc cu un microbist. Bărbatul ne spune doct că după alegeri candidaţii uită toate promisiunile. Întrebat ce crede, totuşi, despre faptul că Ilan Shor este învinuit de furtul unui miliard de dolari din sistemul bancar, bărbatul spune că „acestea sunt problemele lor”.
Ce spun orheienii
Trecem pe lângă un băiat care împarte broşuri despre Shor, este îmbrăcat într-un maiou cu imaginea acestuia. El crede că renumita cântăreaţă Jasmin chiar va locui în Orhei dacă soţul ei va câştiga alegerile. Asta va fi pentru tânăr un nou motiv de mândrie. Dar ştiţi ce mai spun tinerii golani orheieni? „Shor a furat miliardul şi îl va investi în Orhei. Vom avea un primar care i-a fraierit pe cei de la Chişinău, un primar cu avion personal, iar pe lângă asta îi mai face felul şi lui Jasmin”.
Pe străzile din Orhei se aude des vorbă rusească, lăsând impresia că vorbitorii de limbă rusă constituie un procent mai mare decât cele 10% anunţate în 2004 de Biroul de Statistică. Irina este o femeie trecută de vârsta a doua, zice că e grecoaică de origine. „Vrem ca în Orhei să fie lumină, mai multe spaţii verzi, tarife mai mici în primul rând la apă, mai multe săli sportive. Orheiul trebuie să devină o oază, o mică Europă”, spune Irina, care îşi va da votul pentru Ilan Shor. Şi ea este mândră de faptul că FC Milsami a câştigat campionatul la fotbal de anul acesta.
Orheienii ţin minte timpurile când în oraşul lor a existat o viaţă economică şi o mică industrie. „Totul s-a prăbuşit: fabrica de mobilă, uzina de beton armat, fabrica Orhei-Vit s-a mutat la Chişinău. Locurile de muncă lipsesc”. Irina nu vorbeşte limba română, fapt pe care îl regretă. Zice că în Orhei adesea îi reproşează acest fapt. „Se întâmplă la poştă, la policlinică, în magazine”.
Shor are ambiţii
Dar nu este o mirare că Ilan Shor este unul dintre preferaţii orheienilor. „Pe 1 iunie, Shor a mers la şcoala cu predare în limba rusă nr. 1 şi a donat 10 calculatoare şi două sute de mii de lei”, ne spune un alt orheian, un bărbat care declară că este om de afaceri, dar care nu a vrut să se prezinte şi nici nu s-a lăsat fotografiat. Acesta ne explică de ce Orheiul îl preferă pe Ilan Shor. În primul rând, Orheiul a fost cândva un oraş evreiesc, iar evreii au lăsat o impresie pozitivă. „Ilan Shor are nişte ambiţii şi vrea să demonstreze ceva celor de la Chişinău din conflictul cu Banca de Economii. Noi am avut străzi întregi unde locuiau numai evrei. La mine lucrează un evreu, care o rămas ultimul în Orhei şi are grijă de cimitirul evreiesc. El mi-a spus că până la derbiul FC Milsami - FC Dacia, oamenii nu prea îi dădeau voturile, însă după victorie a început un boom, pentru că e o mândrie. În două săptămâni, Shor a ajuns la 42%. Mulţi au bani, dar îs zgârciţi, iar Ilan îi cheltuie”.
Omul de afaceri spune că e suficient ca Ilan Shor să treacă adresele juridice ale firmelor sale în Orhei şi să plătească impozitele aici, pentru ca bugetul oraşului să crească, dar şi să-l convingă pe alt evreu, Alexandru Bilinchis, să treacă compania Orhei-Vit de la Chişinău la Orhei.
În România nu ar fi posibil aşa ceva
„Eu însă nu-l voi vota pe Shor, pentru că el trebuie să stea la puşcărie, pentru că el a reprezentat companiile ruseşti în BEM şi la aeroport acelaşi lucru îl face. El e administrator. Eu pe 7 iunie voi ieşi în piaţă (protestul din Piaţa Marii Adunări Naţionale din Chişinău, anunţat de Platforma Demnitate şi Adevăr - n.a.)”, ne spune bărbatul.
George Maxian este un orheian care se declară român. Spune că a fost directorul muzeului de istorie din Orhei. Acesta îşi aminteşte că pe timpurile sovietice, orheienii se mândreau cu cea mai mare statuie a lui Lenin din RSS Moldovenească - 27 de tone. Acum, în locul lui Lenin stă Vasile Lupu. „Eu am fost la aceşti băieţi care îl promovează pe Shor şi le-am spus: de ce mai promovaţi încă un pungaş, un hoţ, ce are el cu Orheiul? Câţi bani aţi primit pentru asta? El s-a clasat în piramida electică superioară alături de cei mai mari pungaşi, păpuşari, contrabandişti, trabucari, mincinoşi, farisei!”, spune George Maxian.
Bărbatul crede că în România nu ar fi fost posibil ca oameni de genul Shor sau Usatîi să candideze la funcţii în stat, de aceea calea corectă a Republicii Moldova este unirea cu România. „Moldova este o parte din pământul românesc”, conchide George Maxian.
Candidaţii la funcţia de primar al oraşului Orhei:
Roman Boţan – PL
Ilan Shor – Ravnopravie
Mihail Catraniuc – PSRM
Oleg Vasilcan – PCRM
Ion Stratulat – PD
Vitalie Colun – PLDM
Fotografii de Alexandru Tarlev