Reparaţia clădirii Parlamentului va fi terminată până la finele anului, dacă vor fi bani

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Reconstrucţia clădirii Parlamentului, finalizată în proporţie de 70% FOTO Tudor Iovu
Reconstrucţia clădirii Parlamentului, finalizată în proporţie de 70% FOTO Tudor Iovu

„Dacă vor fi alocate resursele financiare, într-o lună se va încheia reparaţia în blocul G , iar până la finele anului în curs, deputaţii vor putea să-şi ocupe locurile în birourile din sediul renovat al Parlamentului“, susţine Anatolie Zolotcov, viceministrul în exerciţiu al Dezvoltării Regionale şi Construcţiilor.

Acesta afirmă că din cele 174 de milioane de lei care trebuiau să fie transferate, doar 109 au venit. „Au fost finalizate lucrările în hol, pardoseli, podele, placate cu granit, marmură, pereţii, stâlpii. Au fost efectuate lucrările de construcţie a scărilor până la etajul trei. Dacă aveam banii aşa cum s-a planificat, atunci în martie curent urma să finisăm reparaţiile în acest bloc“, a specificat viceministrul.

Zolotco a mai menţionat că la sediul Legislativului a fost iniţiată supraetajarea în blocul G, montarea reţelelor de apă, canalizare, ventilare şi condiţionare. „Vor mai fi efectuate lucrări de amenajare a terenului în exterior, în faţa şi în spatele Parlamentului. De asemenea, vom repara acoperişul sălii de şedinţe“, explică Zolotcov.

Acesta spune că nu ar putea să spună ce sumă s-a cheltuit şi de câţi bani mai este nevoie pentru a finisa reparaţiile. „Noi acum efectuăm o reevaluare a devizului de cheltuieli, pentru că atunci când s-a făcut o evaluare a contractului în 2009, nu era elaborată documentaţia de proiect în întregime. Pe parcurs mai parvin unele modificări. Când vom primi toate modificările, vom cunoaşte suna necesară. Până acum sunt efectuate lucrări în volum de 70 %“, susţine Zolotcov.

Întrebat de Monumentul Libertăţii în memoria evenimentelor din 7 aprilie 2009, care trebuia să fie construit, viceministrul a menţionat că a fost costruit fundamental „Pentru că nu este definitivat proiectul, nu ne-am apucat de lucru“, spune oficialul.

Menţionăm că, potrivit lui Alexandru Guţu, directorul companiei ce efectuează lucrările la Parlament, la blocurile A şi V, care de asemenea au fost devastate, nu se fac lucrări, pentru că autorităţile nu au cerut acest lucru. „Dacă nu se va pune această sarcină, vom face o estimare şi vom putea spune de câţi bani e nevoie“, a delarat anterior pentru Adevărul  managerul.

Marcel Răducan, ministrul în exerciţiu al Dezvoltării Regionale şi Construcţiilor, a menţionat că în bugetul pentru acest an nu au fost prevăzuţi bani pentru aceste edificii. „Aşteptăm rectificarea bugetului ca să putem obţine măcar sumele care au fost alocate anul trecut“, a declarat oficialul.

Sediile Parlamentului şi Preşedinţiei au fost distruse în 2009, în timpul evenimentelor din 7 aprilie, când protestatarii au devastat şi au incendiat instituţiile de stat. Vladimir Baldovici,  ministrul Construcţiilor şi Dezvoltării Teritoriului din acea perioadă, a declarat că, al câteva zile după proteste că pentru reparaţia celor două clădiri vor fi nevoie de 300 de milioane de lei.

„Această sumă, însă, a fost doar o estimare prealabilă. Ulterior, în cadrul unei emisiuni la postul de televiziune NIT, Vladimir Voronin a anunţat o altă sumă – de 700 milioane de lei, care ar fi fost necesară pentru reconstrucţia edificiilor distruse“, se constata în raportul Comisiei parlamentare de anchetă pentru elucidarea cauzelor şi a consecinţelor evenimentelor de după aprilie 2009, prezentat la 8 iulie 2010.

La finele anului 2010, Iurie Roşca, fostul lider al PPCD şi ex-vicepremier în perioada iunie-septembrie 2009, anunţa că pagubele provocate de devastarea celor mai importante două clădiri din stat sunt de peste 163 de milioane, iar alte 840 de milioane de lei ar fi necesare pentru reconstrucţie. În total, rezultă o sumă de peste un miliard de lei.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite