Rep. Moldova va beneficia de experiența Suediei în combaterea războiului hibrid. Documentul, semnat la Chișinău

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Republica Moldova va beneficia de experiența Suediei în combaterea războiului hibrid conform unui document semnat la Chișinău între Ministerul moldovean al Apărării și Ministerul Apărării, dar și Ministerul Apărării Civile din Suedia.

Documentul a fost semnat la Chișinău în timpul vizitei miniștrilor suedezi. FOTO: Army.md
Documentul a fost semnat la Chișinău în timpul vizitei miniștrilor suedezi. FOTO: Army.md

UPDATE: Cei doi oficiali suedezi au avut o întrevedere și cu președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, discuțiile vizând provocările cu care se confruntă Chișinăul pe fondul războiului Rusiei contra Ucrainei. 

,,Șefa statului a menționat, în cadrul întrevederii, despre provocările cu care se confruntă țara noastră și a subliniat importanța consolidării rezilienței Republicii Moldova, pe fondul războiului de agresiune al Federaţiei Ruse în țara vecină. Președinta a exprimat, totodată, dorința autorităților de la Chișinău de a extinde cooperarea cu Suedia în domeniul securității și al apărării. De asemenea, Președinta a mulțumit autorităților suedeze pentru sprijinul acordat țării noastre în parcursul european, precum și pentru susținerea financiară acordată pentru mai mai multe proiecte de dezvoltare de modernizare a țării”, anunță, într-un comunicat de presă, Președinția de la Chișinău. 

Știrea inițială

Documentul, care vine la pachet cu experiență, oportunități de instruire pentru efectivul Armatei Republicii Moldova, experiență, inclusiv în combaterea războiului hibrid, a fost semnat în timpul vizitei la Chișinău a ministrului Apărării Pal Jonson și ministrului Apărării Civile Carl-Oskar Bohlin, cei doi oficiali suedezi având o întrevedere cu ministrul moldovean al Apărării, Anatolie Nosatîi. 

,,În cadrul întrevederii desfășurate cu acest prilej, părțile au discutat despre stadiul actual al cooperării bilaterale, asistența oferită de Regatul Suediei în scopul consolidării capacităților de apărare ale Republicii Moldova și perspectivele de aprofundare a parteneriatului.Alte subiecte pe agenda discuțiilor au vizat parcursul european al Republicii Moldova, provocările actuale de securitate cu care se confruntă țara noastră și sprijinul pe care Regatul Suediei ar putea să ni-l ofere în contracararea amenințărilor hibride și sporirea rezilienței naționale”, au informat reprezentanții Ministerului Apărării prin intermediul unui comunicat de presă.

Modernizarea Armatei Republicii Moldova

În timpul aceleiași întrevederi, Anatolie Nosatîi a apreciat susținerea Guvernului Suediei ,,în promovarea obiectivelor de dezvoltare a țării noastre, proiectelor și inițiativelor pe domeniul apărării în cadrul organizațiilor internaționale, implementarea Rezoluției 1325 a ONU privind femeile, pacea şi securitatea și proiectelor în cadrul Programului complex în domeniul armelor de calibru mic și armament ușor (SALW).Ministrul Nosatîi i-a informat pe cei doi oficiali despre prioritățile de modernizare a instituției de apărare, acțiunile întreprinse la acest capitol, precum și obiectivele strategice, cu accent pe dezvoltarea capabilităților pentru îndeplinirea misiunii de apărare a țării, fortificarea colaborării cu partenerii externi, sporirea contribuției la eforturile internaționale de menținere a păcii”, se arată în același comunicat de presă.

Ministrul Apărării Pal Jonson și ministrul Apărării Civile Carl-Oskar Bohlin din Suedia întreprind vizita în Republica Moldova, fiind invitați de ministrul moldovean al Apărării, Anatolie Nosatîi. La Chișinău, oficialii suedezi vor avea întrevederi și cu alți demnitari moldoveni. 

Ținta războiului hibrid lansat de Kremlin

Oficialii de la Chișinău au declarat în repetate rânduri că Rusia nu poate ataca statul lor, dar duce un război hibrid prin intermediul actorilor pro-ruși atât din țară, cât și de peste hotare. 

,,Rusia astăzi nu atacă Republica Moldova militar, pentru că nu poate și nici nu va putea prea curând. În schimb, are un război hibrid și obiectivul acestui război hibrid este să producă anxietate în societate, să descurajeze economia, să producă haos și, evident, să destabilizeze țara. Iată că în acest context sunt mai mulți actori politici care participă, unii cu reședință la Chișinău, alții cu reședință la București”, a declarat anterior șeful Cabinetului de miniștri Dorin Recean. 

Iar unii analiștii consultați de ,,Adevărul” au afirmat că Rusia a intensificat războiul hibrid în Republica Moldova, schimbând narativele agresiunii odată cu anunțul Chișinăului privind organizarea în toamna acestui an a referendumului pe tema aderării la UE și a scrutinului prezidențial. 

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite