Mesajul Maiei Sandu în contextul plebiscitului pe tema aderării țării la UE: Nu este al meu, nu este pentru mine
0Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, îndeamnă toți cetățenii țării sale să participe la plebiscit, subliniind că indiferent dacă susțin sau nu aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană sunt așteptați la vot pentru a decide soarta.
,,Pe 20 octombrie, poporul își va spune cuvântul la referendumul care va introduce în Constituție obiectivul de aderare a Republicii Moldova la Uniunea Europeană. Nimeni nu este mai puternic decât poporul, nici minciuna, nici propaganda agresivă, nici grupările criminale plătite cu bani murdari din afara țării. Dragi cetățeni, referendumul nu este al meu, nu este pentru mine. Referendumul este pentru toți oamenii acestei țări. Fiecare dintre voi, noi cu toții, spunem ce credem pe 20 octombrie, spunem încotro vrem să mergem. Indiferent dacă susțineți aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană sau nu o susțineți, participați la referendum”, a spus Maia Sandu prin intermediul unui mesaj video.
Lidera de la Chișinău îndeamnă cetățenii țării sale să vină la vot în data de 20 octombrie și să nu-i lase pe alții să decidă soarta pentru ei.
,,Dacă refuzați să mergeți la vot este ca și cum ați spune că nu vă pasă ce se întâmplă cu Moldova, cu familia voastră, cu viața voastră. Și eu știu că vă pasă. Decizia de a iniția referendumul vine tocmai din convingerea că poporul trebuie să-și decidă soarta. Nu-i lăsați pe alții să decidă pentru voi, nu lăsați vecinul să hotărască pentru voi: veniți la vot pe 20 octombrie și indiferent de opțiune: spuneți liber, și sincer, singuri cu propria conștiință în cabina de vot pe ce drum vreți să meargă Moldova”, a conchis președintele Republicii Moldova.
Referendum și scrutin prezidențial, în aceeași zi
Referendumul republican constituțional în timpul căruia moldovenii vor răspunde la întrebarea „Susțineți modificarea Constituției în vederea aderării Republicii Moldova la Uniunea Europeană?” va avea loc în data de 20 octombrie, zi în care va fi desfășurat și scrutinul prezidențial, un proiect de hotărâre în acest sens fiind votat de Parlamentul de la Chișinău.
Anterior, magistrații Curții Constituționale (CC) au declarat inadmisibilă sesizarea socialiștilor și comuniștilor prin care s-a contestat legea care permite desfășurarea referendumului concomitent cu alegerile prezidențiale, notând că organizarea și desfășurarea mai multor scrutine reprezintă o practică uzuală în Uniunea Europeană.
Solicitarea Maiei Sandu
În data de 24 decembrie a anului trecut, ziua în care a împlinit trei ani de când se afla la conducerea Republicii Moldova, Maia Sandu a cerut Parlamentului de la Chișinău să inițieze plebiscitul, afirmând că va continua să realizeze reformele necesare dacă cetățenii îi vor da votul pentru un al doilea mandat de președinte și anunțând pentru prima dată că va candida la alegerile prezidențiale din 2024.