Recomandările experţilor pentru Bruxelles, după Vilnius: „UE trebuie să acţioneze mai rapid în privinţa Republicii Moldova“
0Experţi în politică externă susţin că în 2014 Bruxelles-ul trebuie să-şi schimbe strategia în ceea ce priveşte vecinătatea estică şi să nu lase Chişinăul să reziste de unul singur la presiunile Rusiei, care s-ar putea intensifica.
După ce Armenia şi Ucraina au abandonat acordurile de asociere, în urma presiunilor Moscovei, Republica Moldova devine un stat-cheie în Parteneriatul Estic. „UE riscă să piardă credibilitatea şi statutul de factor influent în Est, dacă nu va arăta că totuşi se poate. Republica Moldova împreună cu Georgia oferă UE un caz de reuşită“, se menţionează în raportul „După faptă şi răsplată“, prezentat ieri la Chişinău.
„COALIŢIA DE GUVERNARE RĂMÂNE FRAGILĂ“
Autorii studiului susţin că nici drumul către semnarea, în 2014, a Acordului de Asociere, parafat la Vilnius, „nu va fi lin“. „Coaliţia de guvernare din Moldova rămâne fragilă şi sensibilă la presiuni atât interne, cât şi externe. Cu fiecare pas pe care îl face Chişinăul spre UE, presiunea politică şi economică a Rusiei va creşte“, spun experţii.
Pentru a nu pierde în faţa Rusiei, UE ar trebui să-şi schimbe strategia în regiune, iar soluţiile se află la Bruxelles. „UE cheltuieşte mulţi bani în Moldova, însă impactul la nivel de imagine este destul de redus, pentru că are o abordare pe termen lung - se ocupă de asistenţă instituţională: constuieşte instituţii, legi, reguli. Abordarea Rusiei este una pe termen scurt - bani direct către locuitori, mai ales pentru cei în regiunea transnistreană. UE trebuie să-şi adapteze politicile şi să acorde o atenţie mai mare pentru efectele imediate“, susţine Cristian Ghinea, directorul Centrului Român de Politici Europene, unul dintre autorii raportului. Una dintre recomandările experţilor este ridicarea vizelor pentru moldoveni, în mandatul actualului Parlament European.
La fel de importantă este însă şi informarea oamenilor în ceea ce priveşte beneficiile Acordului de Liber Schimb, care face parte din Acordul de Asociere. „Suntem uimiţi că UE nu este mai agresivă în a comunica pe acest subiect, credem că s-a trezit târziu şi că încă funcţionează pe un fel de logică că oamenii din Moldova îşi vor da singuri seama de beneficiile acestui acord“, accentuează Ghinea.
Anul 2013 a fost un an-cheie pentru că s-a terminat procesul în legătură cu vizele şi pentru că s-a parafat Acordul de Asociere. În 2014, Moldova trebuie să aibă grijă să nu greşească prea mult. Cristian Ghinea, expert
PARCURSUL EUROPEAN VA PROVOCA SCHIMBĂRI ŞI LA TIRASPOL
Potrivit specialiştilor, UE trebuie să susţină noile instituţii create - Consiliul Concurenţei, Agenţia Naţională pentru Siguranţa Alimentelor, Comisia Naţională de Integritate şi Consiliul pentru Prevenirea Discriminării - pentru a pune în aplicare cerinţele UE. Dar nici proiectele energetice nu ar trebui să rămână în urmă. „UE ar trebui să investească rapid în proiecte energetice. Gazoductul Iaşi-Ungheni va uşura presiunea asupra Republicii Moldova, oferind o alternativă la gazul rusesc, în caz de urgenţă“, se menţionează în raport.
Analiştii susţin că Transnistria joacă un rol destul de marginal în cadrul negocierilor cu UE şi asta după ce reprezentanţii Tiraspolului au renunţat să participe la discuţiile UE-Moldova. „Este o abordare greşită formularea că «Moldova nu va avea o perspectivă europeană până când problema transnistreană nu va fi rezolvată». Tiraspolul se potriveşte acestui parcurs. Moldova trebuie să-şi vadă de drumul său şi această perspectiva va provoca modificări şi la Tiraspol“, crede Cristian Ghinea.
Victor Chirilă, directorul executiv al Asociaţiei pentru Politică Externă, spune că deşi raportul conţine mai multe recomandări pentru UE, acestea sunt utile şi pentru autorităţile de la Chişinău. „De exemplu, dacă vorbim despre adaptarea întreprinderilor la standardele europene, este nevoie de un plan de pregătire a întreprinderilor acum, nu când vom ajunge pe ultima sută de metri“, argumentează co-autorul.
PREZENTARE ŞI LA BRUXELLES
Raportul a fost elaborat de către Centrul Român de Politici Europene, Asociaţia pentru Politică Externă şi de European Policy Centre, în cadrul proiectului „EU-Moldova Think Tank Dialogue“. Miercuri, acesta va fi prezentat la Bruxelles. Autorii susţin că vor mai fi alte rapoarte, care vor analiza mai multe aspecte ale relaţiei UE-Republica Moldova.