Reacţia ministrului Andrei Spînu la declaraţiile Gazpromului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Andrei Spînu şi şeful Gazprom, Alexei Miller, după semnarea contractului de livrare a gazelor naturale către R. Moldova.
Andrei Spînu şi şeful Gazprom, Alexei Miller, după semnarea contractului de livrare a gazelor naturale către R. Moldova.

Ministrul Infrastructurii şi Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, a declarat că informaţiile cu privire la organizarea auditului datoriilor la „Moldovagaz” au fost aduse la cunoştinţă acţionarului majoritar SAP „Gazpom”. Însă acesta, contrar înţelegerilor, a convocat unilateral o şedinţă a Consiliului de Observatori pentru aprobarea documentaţiei de organizare a auditului, transmite IPN.

Declaraţiile au fost făcute în contextul în care concernul rusesc a acuzat autorităţile de la Chişinău de abordare unilaterală, menţionând că Consiliul ar putea să nu aprobe rezultatele auditului.

„Partea moldovenească înseamnă acţionarul minoritar Republica Moldova. Aşa am discutat la Sankt Petersburg şi aşa este menţionat în punctului 5 din Protocolul negocierilor semnat de către părţi în ziua de 29.10.2021 privind organizarea auditului independent al datoriilor SA Moldovagaz faţă de SAP Gazpom şi SRL Factoring-Finance. Respectiv, în baza Legii 1134/1997 privind societăţile pe acţiuni, Guvernul Republicii Moldova a aprobat hotărârea Guvernului din 29 decembrie 2021 privind efectuarea auditului independent al datoriilor. Agenţia Proprietăţii Publice a fost împuternicită să efectueze procedurile necesare de selectare şi organizare a procesului”, precizează Andrei Spînu. Potrivit lui, despre toate astea, acţionarul majoritar a fost informat.

Spînu a mai spus că va continua discuţiile cu „Gazpom” pentru a depăşi orice neînţelegere.

Administraţia „Gazprom” a acuzat autorităţile de la Chişinău de abordare unilaterală în ceea ce ţine de organizarea auditului datoriei „Moldovagaz”, menţionând că acest fapt contravine acordurilor încheiate în octombrie 2021. Concernul rusesc mai precizează că această abordare nu poate garanta un audit obiectiv şi transparent, iar Consiliul de Supraveghere al „Moldovagaz” ar putea să nu aprobe rezultatele acestuia.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite