Reacţia ambasadorului României în R. Moldova la criticile privind ajutorul umanitar oferit Chişinăului: Au început deja unii să se agite

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Daniel Ionita parlament.md

Ambasadorul României la Chişinău, Daniel Ioniţă, a declarat că „au început deja unii de prin Republica Moldova şi de pe la Bucureşti să se agite şi să încerce să discrediteze asistenţa umanitară oferită generos de România, dezinteresat şi necondiţionat tuturor cetăţenilor Republicii Moldova, acum în vremuri de năpastă pandemică”.

„Cum că a venit prea târziu, cum că n-ar fi nevoie (serios?), cum că alţii din vecinătate au fost mai rapizi şi România doar copiază, cum că ar fi doar poze şi fanfare etc., etc.

Dragelor şi dragilor, în primul rând, în aceste vremuri grele pentru toţi nu suntem într-un concurs de frumuseţe. Orice gest contează şi orice efort trebuie apreciat. Doar împreună putem ieşi din criză, astfel încât să sperăm la o viaţă normală”, a scris Daniel Ioniţă pe Facebook.

Ambasadorul susţine că „politica României faţă de Republica Moldova este consecventă şi predictibilă şi are în centrul său susţinerea parcursului european (pentru care guvernul de la Chişinău trebuie să facă reforme) şi asistenţa acordată cetăţenilor (gradiniţe, autobuze pentru elevi, burse şcolare, edificii renovate, tabere pentru copii, cultură, sănătate etc.)”.

„România se îngrijeşte de cetăţenii Republicii Moldova, mai ales când sunt în nevoie. România e alături de toţi cetăţenii Republicii Moldova indiferent de limba vorbită sau de partidul cu care aceştia votează, e solidară şi empatică. Şi nu pune condiţii. În această logică se înscrie decizia Preşedintelui României şi a Guvernului României de a trimite în Republica Moldova o echipă medicală (52 de persoane, dintre care 41 de medici şi asistente) şi o donaţie consistentă de circa 3,5 milioane euro constând în echipamente medicale şi medicamente. Marcăm şi astfel 10 ani de Parteneriat strategic pentru susţinerea parcursului european sl Republicii Moldova”, a accentuat Daniel Ioniţă.

Diplomatul român a subliniat că echipa medicală a ajuns la 30 aprilie 2020 şi este pe deplin operaţională în spitalele din Chişinău, Cahul şi Bălţi. De reţinut că în aceste vremuri resursa umană, medicii, este cea mai valoroasă şi trebuie apreciată corespunzător. 

„Donaţia de echipamente medicale urmează să vină. Să vedeţi atunci poze şi PR, cum ar spune unii. Abia aştept!”, a încheiat ambasadorul.

Deputatul socialist Bogdan Ţîrdea a acuzat România că ar fi organizat evenimentul de transmitere a ajutorului umanitar pentru Republica Moldova cu mare fast, în timp ce reprezentanţii Chinei şi ai Rusiei ar fi fost mai modeşti atunci când au oferit spriijin Chişinăului. În plus, parlamentarul susţine că sprijinul Bucureştiului este nesemnificativ, dar şi că ar fi venit prea târziu, după ce Chişinăul a fost ajutat deja de Rusia, China şi Ungaria.

După ce deputatul socialist Bogdan Ţîrdea a lansat o serie de critici la adresa Bucureştiului, nemulţumit că asistenţa română a ajuns târziu, a venit şi rândul altui politician din anturajul lui Igor Dodon să se manifeste.

Amintim că o echipă formată din 52 de persoane, dintre care 41 de medici şi asistenţi medicali din cadrul Ministerului Apărării Naţionale şi Ministerului Sănătăţii al României au ajuns joi, 30 aprilie, la Chişinău, unde vor petrece 15 zile pentru a ajuta personalul medical din R. Moldova la tratarea pacienţilor infectaţi cu COVID-19. 

De asemenea, tot joi, România a oferit prima tranşă de echipamente şi materiale medicale din cele în total 500.000 măşti şi 50.000 combinezoane, constând în 3.000 combinezoane de protecţie, 6.000 măşti de protecţie FFP2, 6.000 măşti chirurgicale, 11.500 perechi de mănuşi, 100 viziere şi 10 izolete. În total, ajutorul umanitar al României este evaluat la 3.5 milioane de euro.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite