Războiul gazelor naturale: Ucraina manipulează Uniunea Europeană

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Negocierile dure cu Kievul din pricina gazelor naturale au lăsat un gust amar în cercurile Uniunii Europene, iar cele 28 de state membre trebuie să fie pregătite să îşi apere mai bine propriile interese, au declarat surse de rang înalt de la Bruxelles pentru agenţia Reuters.

Uniunea Europeană a fost încântată să-şi vadă drapelul pe baricadele Kievului, ceea ce a reîmprospătat propria imagine de promotoare a democraţiei într-o perioadă de îndoieli privind creşterea economic. Însă la aproape un an de la protestele de pe Euromaidan care l-au răsturnat pe preşedintele pro-moscovit ce respinsese o înţelegere cu UE, mai mulţi reprezentanţi de rang înalt din Bruxelles sunt deziluzionaţi de experienţa ajutării Ucrainei. Generozitatea UE s-ar putea să fi fost exagerată, se arată într-o analiză Euractiv şi Reuters.

Înţelegerea Kiev-Moscova

O parte din elita ucraineană se află pe aceeaşi lungime de undă cu Rusia, în vreme ce luptele din est escaladează din nou. ”Ucrainenii manipulează Uniunea Europeană”, a declarat pentru Reuters un oficial UE de rang înalt implicat în negocieri. ”În anumite secţiuni ale Guvernului Ucrainei s-ar putea să existe un interes pentru o înţelegere cu ruşii şi pentru folosirea până la un punct a Uniunii Europene”, a adăugat sursa citată.

Un astfel de punct de vedere a fost respins ca fiind un ”non-sens absolut” de către ambasadorul Ucrainei pe lângă UE, Konstantin Ieliseiev. Acesta a condamnat discuţiile despre o înţelegere secretă între Kiev şi Moscova drept ”propagandă rusească” şi a declarat că are deplină încredere în continuarea cooperării cu Uniunea Europeană. 

În rândurile ucrainenilor există un sprijin solid pentru noul preşedinte şi noul Parlament în faţa ostilităţii ruseşti – o poziţie care va fi subliniată de noul preşedinte al Comisiei Europene Jean-Claude Juncker în timpul apropiatei vizite la Kiev. De asemenea există o admiraţie profundă în rândurile oficialilor şi diplomaţilor faţă de curajul ucrainenilor simpli de pe străzi, dar şi o dorinţă sinceră de a-i ajuta să-şi consolideze democraţia şi prosperitatea.

Totuşi, în cadru privat, corupţia post-sovietică, puterea oligarhilor şi suspiciunile de colaborare a unor ucraineni cu adversarii de la Moscova i-au făcut pe unii funcţionari din Bruxelles să pună sub semnul întrebării viitorul actualului sprijin acordat de UE. ”Poate că unii au fost înşelaţi de această abordare de tipul <<săraca Ucraină>>, însă nu suntem chiar aşa de naivi”, a declarat un diplomat European.

Asta ar putea să însemne condiţii mai dure pentru Kiev la viitoarele negocieri de la anul şi o presiune pentru rezultate rapide în reformarea politicii şi economiei – o sarcină dificilă după 25 de ani de derivă, mai ales în mijlocul unei confruntări cu giganticul vecin din est.

Gazele şi comerţul

Cel mai presant subiect pentru preşedintele ucrainean Petro Poroşenko va fi reluarea negocierilor cu Moscova şi UE asupra aprovizionării cu gaze naturale ruse, după înţelegerea încheiată recent care va asigura fluxul gazelor pe perioada de iarnă. Disputele asupra acestui subiect au contribuit la suspiciunile din Bruxelles legate de relaţia Kievului cu Moscova.

De asemenea va fi nevoie de o implementare rapidă a reformelor necesare pentru ca acordul de liber schimb dintre Ucraina şi UE să intre pe deplin în vigoare de la 1 ianuarie 2016. UE a renunţat la tarifele pentru importurile din Ucraina, însă a permis Kievului să îşi păstreze protecţiile tarifare pentru propriile afaceri. Însă, după cum avertizează oficiali UE, această favoare unilateral nu poate dura multă vreme, iar Ucraina trebuie să îşi onoreze angajamentele. ”Oligarhii ucrainenii se bucură de tot ce este mai bun în ambele lumi”, a spus un oficial UE de rang înalt, adăugând că reprezentanţii afacerilor europene, începând de la fabricile poloneze până la fermierii francezi au început să se plângă de tratament incorrect. Acelaşi oficial a mai adăugat ”Mă îndoiesc că vom avea parte de o implementare deplină a acordului cu UE aşa cum a fost semnat. Cred că peste şase luni UE va negocia din nou cu ucrainenii şi ruşii, ei stand de aceeaqşi parte a mesei. UE va trebui să se trezească”.

Prinsă între confruntarea geostrategică dintre Occident şi preşedintele rus Vladimir Putin, Ucraina s-a văzut în situaţia în care europenii şi americanii nu au acordat asistenţă militară şi s-au concentrate asupra sancţiunilor economice împotriva Rusiei. În vereme ce unii regretă faptul că dorinţa UE de a încheia un Acord de asociere cu Ucraina a dus la provocarea unui conflict cu Rusia, există la Bruxelles simpatie pentru Poroşenko, magnatul care a fost ales în locul alungatului Viktor Ianukovici, preferat de Moscova. ”Nu îl poţi condamna pentru că încearcă să facă tot ce poate pentru interesul său naţional”, a declarat un diplomat european faţă de poziţia lui Poroşenko. În acelaşi timp, există o reţinere în a semna cecuri în alb pentru Ucraina, mai ales într-o perioadă de austeritate.

O istorie comună

Cea mai dificilă parte a înţelegerii privind gazele naturale a fost satisfacerea cererilor Moscovei ca Uniunea Europeană să garanteze că Ucraina va avea bani să îşi achite facturile. Oficiali de la Moscova şi Kiev au subliniat permanent faptul că o închiderea tranzitului gazelor prin Ucraina va perturba aprovizionarea cu gaze a Europei, care în mare parte trec prin Ucraina.

Un diplomat European de rang înalt care a participat direct la negocieri, a apreciat că cei doi vecini foşti sovietici aveau un interes comun ca Uniunea Europeană să achite factura şi că în ciuda actualului conflict, cele două părţi păreau să se înţeleagă bine. ”Nu şi-au strâns mâinile când am început, însă tipii aceia se ştiau între ei mai bine decât îi ştiam eu”, a adăugat sursa Reuters.

Ambasadorul Ieliseiev a respins orice fel de sugestie că oficialii ucraineni s-ar afla într-o înţelegere cu Rusia: ”Cum ne-am putea coordona poziţia cu o ţară agresoare?”, s-a întrebat diplomatul, spunând că UE s-a oferit să acţioneze drept garant al înţelegerii.

Vaclav Baruska, reprezentantul Cehiei în chestiuni de securitate energetică, a declarat că existenţa corupţiei în Ucraina face ca Praga să se pregătească pentru ce e mai rău în ce priveşte aprovizionarea cu gaze natural. 

Sprijinul european

Alţi membri UE sunt mai optimişti. Croatul Andrei Plenkovici, preşedintele delegaţiei Parlamentului European în Ucraina, a declarat că experienţa alegerilor din Kiev îl face să fie sigur că există un nou început, pentru care UE îşi va menţine sprijinul. ”Linia europeană este foarte clară. Ucrainenii au ales calea europeană la alegeri. Este un peisaj complet nou. Suntem aici să-i ajutăm şi sprijinim”. În vreme ce Ucraina are parte de o sarcină dificilă în a-şi alinia economia şi societatea la normele europene, aşa cum prevede tratatul încheiat, Plekovici este sigur că economia ucraineană se va adapta şi va fi competitivă.

O purtătoare de cuvânt a conducătoarei politicii externe europene Federica Mogherini a declarat: ”Cerem Ucrainei să continue procesul de reform şi modernizare economic”, ceea ce include şi ”o pregătire adecvată” pentru implementarea părţii de liber schimb prevăzute în Acordul de asociere.

Oricum, Poroşenko şi oamenii de afaceri ucraineni care controlează mare parte din economie se confruntă cu riscul ca după ce se va ajunge la o înţelegere cu Uniunea Europeană, Rusia să le închidă şi ce le-a mai rămas din piaţa sa. Dincolo de asta, Kievul, ca şi Occidentul, trebuie să de-escaladeze conflictul. 

Din aceste motive, unii diplomaţi şi oficiali europeni cred că noua conducere de la Kiev va încerca să nu respecte întru totul acordul cu Uniunea Europeană, deşi se tem în acelaşi timp de reacţia străzii care l-a alungat pe ultimul preşedinte care a respins un acord cu UE. Totuşi, mulţi oficiali din Bruxelles sunt dispuşi să manifeste înţelegere.

”Cum poţi să ceri reforme din partea unei ţări aflate în război?”, s-a întrebat un diplomat european de rang înalt. ”Nu-mi pot imagina că UE le va spune să se ducă la naiba. Aşa ceva nu face parte din structura UE”, a continuat diplomatul.

Situaţia în care oligarhii ucraineni sunt singurii care se bucură de comerţ liber de la Lisabona la Vladivostok nu poate totuşi continua la nesfârşit, a declarat acelaşi diplomat. Însă cum vor negocia UE şi Kievul noile condiţii, în ce fel va fi tratată Rusia – toate acestea sunt imposibil de prezis cu certitudine. ”Cea mai mare greşeală în toată această poveste a fost subestimarea poporului ucrainean – de către toate părţile, de către noi, Ianukovici şi Putin. Nimeni nu s-a aşteptat la Euromaidan. Vom vedea ce urmează”, a concluzionat diplomatul.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite