Propunerile care au fost formulate în prima şedinţă a grupului de luptă anticorupţie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Grupul de lucru pentru reformarea şi relansarea sistemului anticorupţie creat de preşedintele Parlamentului, Andrian Candu, şi-a desfăşurat prima şedinţă. În cadrul acesteia s-au discutat viziunile şi propunerile grupului de lucru şi obiectivele acestuia, anunţă serviciul de presă al Parlamentului.

Potrivit comunicatului remis de către Parlament, membrii grupului de lucru au insistat asupra necesităţii de a stabili, cu exactitate, care sunt acţiunile prioritare care urmează a fi întreprinse, astfel încât activitatea acestora să fie eficientă şi să se încadreze în termenul stabilit.

Opiniile exprimate au vizat atât chestiuni organizatorice privind modalităţile de luare a deciziilor, informare şi comunicare între membrii Grupului de lucru, cât şi idei cu privire la soluţiile propriu-zise pentru relansarea sistemului de luptă cu corupţia.

Legislativul mai anunţă că, pe lângă preşedintele Parlamentului, grupul de lucru va fi coprezidat de colega acestuia Raisa Apolschii, preşedintele Comisiei juridice, numiri şi imunităţi, şi de un reprezentant al societăţii civile în persoana Galinei Bostan, Director al Centrului de Analiză şi Prevenire a Corupţiei.

Următoare şedinţă a grupului de lucru este planificată pentru începutul săptămânii viitoare. În cadrul acesteia se preconizează să fie evaluată arhitectura şi eficienţa sistemului naţional anticorupţie actual, de la etapa de constatare până la recuperarea prejudiciilor, pentru a determina lacunele, dar şi cele mai bune soluţii pentru resetarea sistemului în întregime.

„Avem proceduri care nu funcţionează, motiv pentru care Grupul de lucru a decis evaluarea rapidă a tuturor agenţilor de luptă împotriva corupţiei, pentru a veni cu cele mai bune soluţii de resetare a întregului sistem”, a declarat preşedintele Parlamentului.

Menţionăm că grupul este format din deputaţi, reprezentând 4 fracţiuni parlamentare, inclusiv din opoziţie, miniştri, membri ai cabinetului preşedintelui Republicii Moldova şi prim-ministrului, reprezentanţi ai instituţiilor specializate în lupta directă cu corupţia, precum şi ai societăţii civile, Oficiului Consiliului Europei şi Delegaţiei UE în Republica Moldova. Acesta a fost înfiinţat pe data de 30 septembrie la propunerea preşedintelui Parlamentului, Andrian Candu. Totodată, în luna septembrie, Candu şi Streleţ au solicitat Delegaţiei UE o misiune europeană pe justiţie care să evalueze procesul de reformă în domeniu.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite