Preoţii care au binecuvântat campania electorală în Republica Moldova au rămas nepedepsiţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

La începutul campaniei electorale pentru alegerile locale generale Mitropolia Moldovei a emis un comunicat prin care i-a ameninţat cu răspopirea pe acei preoţi care se vor implica în campania electorală. Cu toate acestea, pe 27 mai, însuşi Mitropolitul Vladimir îi îndeamna pe chişinăuieni să voteze candidatul PLDM la funcţia de primar al Capitalei, Serafim Urechean.

Încercăm să identificăm cum s-au implicat preoţii în campania electorală din iunie şi ce atitiudine a avut Mitropolia Moldovei până la urmă.

Îndemnul ÎPS Vladimir făcea parte dintr-o machetă publicitară a Partidului Liberal Democrat din Moldova, plasată în ziarul Adevărul Moldova.

Reacţia societăţii civile

Aceasta a stârnit imediat reacţia societăţii civile. Portalul „de atitudine critică” platzforma.md a redactat o scrisoare deschisă pe numele Mitropoliei, preşedintelui Nicolae Timofti, prim-ministrului şi Inspectoratului Fiscal de Stat, în care a cerut ca Mitropolia Moldovei „să-şi retragă în mod public sprijinul pentru orice candidat de partid şi să acţioneze ca o veritabilă instituţie spiritual-morală, nu ca o filială a unei formaţiuni politice”.

Pe acest caz s-a autosesizat şi asociaţia Promo-Lex, organizaţia ce a monitorizat alegerile locale din luna iunie şi care a documentat cazurile de implicare a preoţilor ortodocşi în campania electorală.

A fost un discurs public

Secretarul Mitropoliei Moldovei, Vadim Cheibaş, ne-a spus că afirmaţiile mitropolitului din macheta respectivă au fost făcute în cadrul unui mesaj public, rostit în ziua lansării lui Urechean în campania electorală. „De fiecare dată la ceas de începuturi, l-am binecuvântat (pe Serafim Urechean - n.r.). O fac şi acum, cu toată dragostea şi admiraţia. Este omul gospodar, de care are nevoie capitala noastră, municipiul Chişinău”.

Vadim Cheibaş nu consideră că acest mesaj a fost o implicare în campania electorală. „Nu a fost nici un fel de publicitate. A fost împrumutat un fragment dintr-un discurs şi s-a publicat. Dar asta nu a fost o publicitate intenţionată”. Întrebat dacă a acest mesaj a fost publicat cu acordul mitropoliei, Cheibaş ne-a declarat: „Din moment ce a fost un discurs public, mai este nevoie de un acord? Nu mai este necesar pentru a da acord pentru folosirea textelor respective”. Anterior, Cheibaş declara pentru ziarul Timpul că mitropolitul ar fi permis PLDM să publice fragmentul din discurs, dar nu şi-a dat acordul pentru publicarea frazei „De aceea şi eu votez Serafim Urechean primar general”.

Icoane cu felicitări politice

Amintim că Promo-Lex a documentat mai multe cazuri de implicare a preoţilor în campania electorală. Astfel, în ziua de 6 mai, înainte de anunţul Mitropoliei, la inaugurarea unui teren de joacă pentru copii, din oraşul Râşcani, părintele Feodor a făcut agitaţie electorală pentru candidatul Victor Bogatico, de pe lista Partidului Nostru. „Vreau să aduc sincere mulţumiri celui care a fost, este şi sper că va fi, acel care a dat acel ajutor pentru acest teren de joacă, un confrate de-al nostru cum a fost şi este Renat Usatîi (...) şi fratele nostru, Bogatico”, spunea părintele Feodor Bazatin la sfinţirea terenului de joacă.

Pe 17 mai, în satul Călimăneşti din Nisporeni a fost sfinţită Biserica construită cu aportul lui Simion Cornescu, primarul comunităţii şi a lui Vlad Filat, preşedintele PLDM. La eveniment a participat şi Maria Ciobanu, deputatul liberal-democrat. În raionul Donduşeni au fost distribuite materiale de agitaţie electorală în forma icoanelor, pe verso-ul cărora erau felicitări PLDM.

În comuna Truşeni din municipiul Chişinău au fost plasate postere ale candidatului PLDM la funcţia de primar, Lilian Andrieş, alături de preotul Andrei Secrii cu un mesaj al preotului privind echipa PLDM.

Niciun caz anchetat

La acestea se pot adăuga şi pliantele care au fost distribuite în preajma bisericilor din Chişinău cu o săptămână înainte de turul doi al alegerilor locale şi semnate de Mişcarea ortodoxă din Moldova în care locuitorii capitalei erau îndenmaţi să nu aleagă un primar pro-sodomit. Dar şi ieşirea preşedintelui organizaţiei „Pro-ortodoxia”, Ghenadie Văluţă, care l-a criticat pe Dorin Chirtoacă pentru faptul că a permis concertul organizat pe 23 iunie de proiectul Identitate Culturală - Patrimoniu Naţional în faţa Catedralei. Cu două săptămâni mai devreme, însă, niciun reprezentant al Mitropoliei nu a contestat concertul dedicat Zilei Rusiei, organizat tot în faţa Catedralei.

Mitropolia nu a anchetat niciun caz privind implicarea preoţilor în campania electorală. Întrebat de noi dacă ştie despre cazurile documentate de Promo-Lex, Vadim Cheibaş a răspuns: „Urmează să ne autosesizăm şi să vedem care este situaţia, deocamdată nu am ce să vă spun la această temă”.

Republica Moldova

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite