Pregătiţi şi nu prea să exportăm carne, ouă şi peşte în Europa

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Oficialii moldoveni susţin că găinile noastre sunt crescute ecologic şi ar fi solicitate în UE. FOTO Adevărul
Oficialii moldoveni susţin că găinile noastre sunt crescute ecologic şi ar fi solicitate în UE. FOTO Adevărul

Producătorii autohtoni, dar şi experţii spun că Moldova nu este gata deocamdată să livreze produse animaliere în Uniunea Europeană. Avem nevoie de timp pentru a scăpa de tehnologiile sovietice.

În luna noiembrie, la şedinţa Subcomitetului pe Comerţ şi Investiţii Republica Moldova-UE, de la Bruxelles, Comisia Europeană a anunţat că este dispusă să primească solicitarea oficială din partea ţării noastre privind exportul de peşte, ouă şi carne de pui pe piaţa comunitară.

Ministrul Agriculturii, Vasile Bumacov, este încrezător că lista produselor exportate în UE poate fi extinsă. „Este o procedură pe care am urmat-o şi în cazul mierii. Am negociat mai mult de un an de zile cu UE. Planul privind protecţia împotriva substanţelor interzise în UE a fost aprobat la Bruxelles şi trebuie să-i convingem să trimită o misiune de la Direcţia Generală pentru Sănătate şi Consumatori (DG SANCO), care va inspecta întreprinderile noastre şi va lua o decizie“, a explicat Vasile Bumacov.

Potrivit oficialului, produsele noastre şi-ar găsi cu uşurinţă un segment pe piaţa europeană. „În UE este un mare deficit de ouă. Purtăm negocieri cu Italia pentru că acolo se produc multe paste făinoase bazate pe ouă. Totodată, carnea noastră de pasăre nu este cu hormoni şi nu ar trebui să avem probleme. Conţine substanţe curate, care provin din cereale pure“, mai adaugă ministrul Agriculturii.

50% dintre producători ar fi eligibili

Şefii companiilor avicole spun că producătorii vor să-şi vândă marfa acolo unde preţul este bun, însă, dacă răspunsul Bruxelles-ului va fi pozitiv, pe piaţa UE ar putea ajunge doar 50% dintre comercianţi. „Unele întreprinderi pot avea probleme, este vorba de cele care nu au tehnologii moderne. Însă 50% dintre producători folosesc deja echipamentul conform cu standardele UE“, susţine Ion Bâzgu, directorul general al Companiei de stat pentru cercetare şi producere Avicola-Moldova.

Specialistul mai spune că o bună parte din puii de la noi sunt aduşi din Germania, România şi Ungaria. „Aceasta este practic producţia lor. Pot apărea probleme doar în ceea ce ţine de trasabilitatea furajelor, dar vor dispărea. Pe an se produc de la 780 de milioane până la 850 de milioane de ouă. Putem produce şi un miliard şi să comercializăm în UE circa 200 de milioane de bucăţi. Am putea acoperi un segment din piaţa UE, orientându-ne în special spre ţările din vecinătate, ca să fie mai mici cheltuielile de livrare“, mai subliniază Ion Bâzgu.

„Europenii nu consumă ceea ce producem noi“

Cei mai reticenţi în privinţa posibilităţilor de export pe piaţa UE sunt producătorii piscicoli. Potrivit lui Victor Bortă, preşedintele Asociaţiei Întreprinderilor Piscicole, în Moldova se ocupă de creşterea peştelui 21 de societăţi pe acţiuni şi o firmă de stat, precum şi peste 200 de întreprinderi individuale şi gospodării ţărăneşti. „Peşte avem, însă nu e pe placul europenilor. Ei preferă peşte de mare, nu prea consumă peşte de apă dulce, poate doar şalău, care creşte în râuri. Noi avem doar două râuri şi, respectiv, puţin şalău. Moldova nu are cum să acopere cererea europenilor. Putem exporta, dar ei nu consumă ceea ce producem noi“, explică preşedintele asociaţiei.

Aceasta nu este singura problemă. „Trebuie să investim în reutilarea întreprinderilor, procurarea noilor utilaje. Cum să-i invităm să testeze o întrepindere unde toată tehnica este sovietică, din anii ’80“, argumentează Victor Bortă. Potrivit lui, modernizarea presupune investiţii enorme: „În primul rând, trebuie să aducem în ordine iazurile. Majoritatea sunt acum înnămolite, au apă insuficientă şi, respectiv, puţin peşte.

Sunt probleme multe. Trebuie să ne conformăm rigorilor europene, care sunt destul de dure. Viorel Chivriga, analist economic Suntem gata să ajutăm şi să oferim experţi ca să ajustăm produsele la calitatea cerută de UE. Însă depinde foarte mult de Moldova. Dirk Schuebel, şeful Delegaţiei UE la Chişinău


„E prea puţin să-ţi doreşti“

Analiştii spun că, deocamdată, avem foarte multe probleme pentru a râvni la piaţa UE. „Este prea puţin să-ţi doreşti sau să anunţi. Trebuie să ne conformăm rigorilor europene, care sunt destul de dure în ceea ce priveşte produsele animaliere. Este vorba de calitate, de standarde, de capacităţi de producţie euroconforme“, susţine analistul economic Viorel Chivriga.

Potrivit specialistului, mai e cale lungă până vom putea exporta ouă, peşte şi carne de pui în UE. „La capitolul legislaţie şi reglementări lucrurile se mişcă, deşi foarte greu. Sunt însă multe probleme ce ţin de aplicare. Este vroba şi de resursele umane, şi de capacităţile tehnice. Vrem pe piaţa UE, dar ceea ce producem cu greu intră pe piaţa rusă, care nu este atât de restrictivă ca cea europeană. Sunt cazuri când marfa este întoarsă în Moldova din cauza calităţii“, explică expertul.

Acord de Liber Schimb în 2013

Venit în prima sa vizită la Chişinău, preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, a anunţat că la summitul Parteneriatului Estic, care va avea loc la Vilnius, la sfârşitul lunii noiembrie 2013, Moldova ar putea semna Acordul de Asociere cu UE. Tot atunci ar urma să fie semnat Acordul de creare a Zonei de Liber Schimb Aprofundat şi Cuprinzător şi încheiată faza a doua a îndeplinirii Planului de acţiuni privind liberalizarea regimului de vize.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite