Precipitaţiile din ultimele zile au provocat depăşirea normei lunare de umiditate în sol

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Bucătăria gimnaziului din satul Dancu şi zeci de case din raionul Hânceşti au fost inundate în urma ploilor din ultimele zile. În unele locuri apa măsoară şi peste un metru. Primarul oraşului Hânceşti, Alexandru Botnari, a declarat că peste 25 de drumuri au fost deteriorate, iar peste 50 de case au fost inundate numai în oraş.

Potrivit primarului, echipele de intervenţie sunt implicate în pomparea apei din case şi din beciuri. Preşedintele raionului Hânceşti, Grigore Cobzac, a spus că sunt zeci de case  inundate, însă informaţii detaliate vor fi disponibile după sintetizarea informaţiei din teritoriu, transmite IPN.

Şeful Direcţiei Situaţii Excepţionale din raionul Căuşeni, Oleg Ţăbârnă, a comunicat că cele mai multe case au fost inundate în localitatea Copanca, unde au fost redirecţionate forţe  din raionul Ştefan Vodă pentru pomparea apei. În localitatea Săiţi 1 kilometru de drum a fost spălat şi tot în această localitate o vacă a fost omorâtă de fulger. În localitatea Ciufleşti a existat pericolul de rupere a digului unui iaz, însă salvatorii au acţionat la timp şi s-a evitat deversarea apei.

Preşedintele raionului Ştefan Vodă, Vasile Buzu, a comunicat că au fost inundate subsoluri şi case în satele Talmaza şi Olăneşti. Deocamdată nu se cunoaşte exact numărul caselor inundate şi care este valoarea pagubelor. Preşedinţii din raioanele Taraclia, Rezina, Orhei, Străşeni au declarat că autorităţile sintetizează informaţia, pe care o vor da publicităţii mai târziu.

În capitală cel puţin 100 de locuinţe şi zeci de subsoluri au fost inundate, iar peste 20 de arbori au fost doborâţi de vânt. Duminică, 30 iunie, în oraşul Durleşti a fost necesară intervenţia echipei de salvatori pentru a pompa apa din două gospodării. 8 persoane au fost evacuate, printre care şi doi copii minori. Salvatorii au intervenit şi pe străzile Albişoara şi Calea Ieşilor, unde au fost scoase din ape mai multe automobile.

Potrivit Serviciului Protecţiei Civile şi Situaţiilor Excepţionale, 43 de localităţi din 14 raioane au rămas fără energia electrică în urma ploilor şi vântului.

Precipitaţiile din ultimele zile au provocat pe alocuri depăşirea normei lunare de umiditate în sol. Cel mai mult a plouat în municipiul Chişinău şi la Bălţi. Potrivit Serviciului Hidrometeorologic de Stat, de marţi, 2 iulie, ploile se vor opri, iar vremea se va încălzi până la 29-30 de grade Celsius.

În municipiul Chişinău cantitatea de apă în sol constituie 120-130 de litri pe metru pătrat, ceea ce alcătuieşte aproximativ 2 norme lunare. La Bălţi cantitatea de apă se încadrează în norma lunară – 60-90 de litri pe metru pătrat. La nivel de ţară este înregistrată o medie de 30-50 de litri de apă pe metru pătrat sau 60% din norma lunară.

Şefa Direcţiei Meteorologie, Lidia Treşcilo, a spus că astfel de ploi sunt destul de rare, ele se întâlnesc o dată în 15-30 de ani. „În Republica Moldova astfel de ploi au fost şi în anul 2001”, a spus  Lidia Treşcilo.

De la începutul anului, grindina a distrus 38.000 de hectare de culturi agricole, provocând pagube de 290 de milioane de lei.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite