Platforma Demnitate şi Adevăr a intrat oficial în politică

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Protestele începute în luna septembrie la Chişinău s-au 
transformat într-un nou partid politic. FOTO: Arhiva Adevărul
Protestele începute în luna septembrie la Chişinău s-au transformat într-un nou partid politic. FOTO: Arhiva Adevărul

Liderul Platformei Demnitate şi Adevăr Andrei Năstase a devenit duminică preşedintele unui nou-înfiinţatului Partid Politic Demnitate şi Adevăr. Mai mulţi membri ai platformei civice s-au înscris în Partidul Forţa Poporului care şi-a schimbat numele în Partidul Demnitate şi Adevăr.

Mai multe sute de susţinături ai Platformei civice Demnitate şi Adevăr s-au înscris în Partidul Forţa Poporului care a convocat un congres naţional. Preşedintele Forţei Poporului Nicolae Chirtoacă a demisionat din funcţie în favoarea liderului PDA Andrei Năstase.

Platforma civică şi platforma politică

Conform lui Andrei Năstase Platforma Civică Demnitate şi Adevăr va continua să existe, ea nedizolvându-se în noul partid. Acesta a motivat astfel alegerea făcută de a se alătura partidului lui Nicolae Chirtoacă: „A fost realizată edificarea unei alternative politice pe o bază Partidului Forţa Poporului, care există înregistrat deja şi al cărui program coincide cu năzuinţele noastre. Am regăsit mesaje strigate în piaţă scrise în statutul acestui partid şi în programul lor politic.”

„Platforma Civică Demnitate şi Adevăr rămâne una civică aşa cum s-a declarat anterior, iar o parte din  membri au mers pe acest palier politic, au constituit această alternativă politică a actualei guvernări pentru că noi din Consiliul Marii Adunări Naţionale şi Platforma DA am fost mandanţi prin rezoluţia din 13 septembrie să edificăm această alternativă. Iată cale pe care am ales-o noi şi spre că nu vom dezamăgi electoratul”, a mai spus Andrei Năstase.

Silit de împrejurări

Liderul noul partid susţine că a fost silit de împrejurări să se apuce de politică: „Este un tărâm nou pe care l-am cunoscut doar de la televizor şi din cărţi. Nici nu m-am gândit că o să am o activitate politică, dar o fac din necesitate. Sper că nu voi dezamăgi nici pe acest palier, cum nu am dezamăgit nici pe cele pe care am mers până acum. Sunt condamnat să fac faţă şi sunt încrezător că voi face faţă acestei funcţii, care cu onoare am primit-o din partea tuturor celor care au venit la Congresul partidului nostru, partidul care şi-a luat altă denumire Partidul Politic Platforma Demnitate şi Adevăr”.

„Am mai decis ca obiectivele noastre imediate să fie implementarea revendicărilor populare votate în Piaţa Marii Adunări Naţionale (PMAN) la data de 6 septembrie. Totodată, am anunţat că Platforma DA va rămîne în continuare una civică şi va face presiune asupra guvernării, pînă în momentul în care revendicările noastre vor fi îndeplinite”, mai spune Andrei Năstase. Pe 11 decembrie, reprezentanţii Platformei DA au declarat că vor adera la Partidul „Forţa Poporului”, susţinînd că decizia a fost luată după ce actuala guvernare, timp de trei luni de zile, nu a îndeplinit niciuna dintre revendicările înaintate de protestatari din PMAN.

S-au temut de oligarhie

Unul dintre liderii Platformei, Valentin Dolganiuc, a declarat pentru Adevărul Moldova de ce a fost luată această decizie. „Este o modalitate de preluare a unei platforme politice existente, în condiţiile când Ministerul Justiţiei se află în mâinile oligarhiei şi ar putea să nu înregistreze o nouă formaţiune, cu toate că nici aici nu se ştie ce va fi”, a explicat Dolganiuc.

Tot el a precizat că aceasta a fost o decizie comună a aşa-numitului Consiliu al Marii Adunări Naţionale. „La protestul din 13 septembrie a fost luată decizia de a identifica modalitatea de a construi o platformă politică. Şi erau două variante: ori se merge de la zero, ori se merge pe o platformă existentă”, a precizat reprezentantul DA.

„N-am fost auziţi de 12 partide”

Valentin Dolganiuc a mai spus că anterior au încercat fuzionarea platformei cu alte partide, dar n-au fost auziţi. „Am avut discuţii cu vreo 10-12 partide. Noi am insistat la etapa iniţială ca ei să fuzioneze şi să organizeze o platformă politică puternică, care, ulterior, ar putea să fie o alternativă a actualei clase politice de la guvernare. Dar n-am fost auziţi. Ulterior, a fost doar o singură ofertă. Cei din Partidul Forţa Poporului au spus că, fără nicio pretenţie, pot să ofere o posibilitate pentru dezvoltarea platformei politice. Dar platforma DA rămâne în continuare ca platformă civică ce va supaveghea guvernarea, indiferent de ce culoare va fi ea. Vom continua să fim cutia de rezonanţă a poporului”, a adăugat Valentin Dolganiuc.

Alexandru Slusari, vicepreşedintele PFP, s-a arătat bucuros că s-a întâmplat această întâlnire absolut firească dintre echipa PFP şi mişcarea protestatară. „Eu consider că va fi o sinergie foarte bună. Din 13 decembrie va fi cu totul alt partid. Acest partid va fi construit pe alte principii şi sunt sigur că după congres Forţa Poporului va fi aplicată cu demnitate şi pentru adevăr”, a declarat Slusari la conferinţa din 11 decembrie.

Partidul Forţa Poporului a fost creat în 2013. Acesta are în jur de 6.000 de membri. Pînă în prezent formaţiunea a fost condusă de analistul politic şi ex-ambasadorul R. Moldova în SUA, Nicolae Chirtoacă.

Nu am plecat din partid, rămân în organul colegial de conducere al formaţiunii. Acum s-a creat un aliaj între un partid şi partea mai politizată a platformei. Avem multe scopuri comune. Dacă veţi citi programul formaţiunii noastre, veţi vedea că există o coincidenţă totală între obiectivele propuse de noi şi Platforma DA. 

                               Nicolae Chirtoacă, fostul preşedinte al Partidului Forţa Poporului

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite