Liderii Platformei DA spun că sunt intimidaţi de autorităţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Reprezentanţii Platformei DA spun că acţiunile autorităţilor amintesc de perioada sovietică. FOTO: Adevărul
Reprezentanţii Platformei DA spun că acţiunile autorităţilor amintesc de perioada sovietică. FOTO: Adevărul

Membrii Platformei Civice „Demnitate şi Adevăr” susţin că sunt intimidaţi de instituţiile de drept din Republica Moldova, iar participanţii la protestele din PMAN sunt urmăriţi, le sunt ascultate telefoanele şi le sunt intentate chiar dosare penale.

Reprezentanţii Platformei DA au afirmat că presiunile asupra membrilor acesteia au început încă la primele acţiunile organizate în primăvara trecută, când părinţii lui Liviu Vovc şi Dinu Plângău s-au pomenit cu poliţişti în pragul casei, care-i forţau să-şi determine copiii să renunţe la proteste. Astfel, intimitările au crescut pe zi ce trece, în prezent ajungându-se deja la intentarea unor cauze penale împotriva reprezentanţilor platformei.

Cauze penale pentru „acte de violenţă”

Liderul Platformei Civice „Demnitate şi Adevăr”, Andrei Năstase, a prezentat un document, despre care spune că a fost obţinut de la Ministerul de Interne prin surse de încredere, în care se menţionează că Inspectoratul de Poliţie Buiucani şi Inspectoratul de Poliţie Centru au pornit câte o cauză penală pe faptul că manifestanţii Platformei DA ar fi comis acţiuni violente şi dezordini în masă în timpul protestelor de pe 4 octombrie din faţa Parlamentului şi la sediul clădirii Global Business Center.

„Angajaţii instituţiilor de drept recurg la tehnici murdare de filare şi interceptare a convorbirilor telefonice, de intimidare a membrilor PDA, a membrilor Consiliului Marii Adunări Naţionale, a agenţilor economici şi a participanţilor la acţiunile populare de protest”, a declarat Andrei Năstase.

Atacuri media, filări şi interceptări

O altă formă de intimidare menţionată de Andrei Năstase o reprezintă atacurile mediatice „de o intensitate de neimaginat a instituţiilor de presă deţinute de Vladimir Plahotniuc” îndreptate împotriva platformei DA şi a acţiunilor organizate de aceasta.

Un alt reprezentatnt al PDA, Chiril Moţpan, a declarat că, după ce a început să ia parte la manifestanţiile împotriva ilegalităţilor comise de actuala guvernare, datorită experienţei acumulate în anii în care a activat în organele de interne, a remarcat de mai multe ori că este urmărit. El a mai menţionat, totodată, că o perioadă bună de timp în Orăşelul Demnităţii au fost în permanenţă una-două persoane infiltrate de autorităţi, pe care, însă, deşi le-a remarcat, le-a lăsat să se convingă de unele singure că Platforma DA nu urmăreşte nici un scop criminal.

La rândul său, Stanislav Pavlovschi a spus că, în urma unei solicitări făcute către Procuratura Generală, a aflat că i-au fost interceptate convorbirile telefonice. Acesta a precizat, totodată, că interceptările ar fi avut loc în cadrul unui dosar penal în care el îl apăra pe un poliţist în calitate de avocat.

Liderii Platformei Demnitate şi Adevăr s-au referit şi la recentele percheziţii ale poliţiştilor de la nordul republicii, în cadrul cărora au fost reţinuţi 13 membri ai unei grupări paramilitare. Aceştia din urmă ar fi încercat să acapareze mai multe instituţii de stat începând cu preluarea Filarmonicii Naţionale şi a Teatrului de Operă şi Balet. Liviu Voc a declarat că „aşa-zişi terorişti, precum şi găsirea de către Ministerul de Interne a diferitor coctailuri Molotov şi alte arme sunt, de asemenea, acţiuni întreprinse de autorităţi cu scopul de a speria cetăţenii şi a-i determina să nu iasă la proteste în Piaţa Marii Adunări Naţionale”.

Iar Valentin Dolganiuc crede că acţiunile de intimidare comise de organele de drept reamintesc de perioada sovietică pe care a trăit-o, când acestea erau folosite ca poliţie politică împotriva celor care manifestă împotriva guvernării.

Servicul de presă al Procuraturii Generale a confirmat faptul că Inspectoratul General de Poliţie a intentat cele două cauze penale (pe faptul comiterii de către manifestanţii Platformei DA a acţiunilor violente şi dezordinilor în masă în timpul protestelor din 4 octombrie din faţa Parlamentului şi la sediul clădirii Global Business Center - n.r.). Maria Vieru a precizat pentru Adevărul Moldova că presoanele care se consideră vizate de aceste cauze se pot adresa instituţiei pentru informaţii suplimentare.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite