Platforma DA cere anchetă penală în cazul uzinei metalurgice din Rîbniţa

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Alexandru Slusari, ex-deputat Platforma DA
Alexandru Slusari, ex-deputat Platforma DA

Partidul Platforma Demnitate şi Adevăr cere pornirea unei anchete penale, cu identificarea persoanelor, din diferite ministere, care ar fi lobat interesele uzinei metalurgice din Rîbniţa. De asemenea, formaţiunea cere retragerea solicitării către UE pentru ridicarea restricţiilor de export a deşeurilor metalice în Republica Moldova, transmite IPN.

Ex-deputatul Alexandru Slusari susţine că „în spatele acestei afaceri ar sta fostul deputat PDM, Vladimir Andronache, prin intermediul companiei „BPM-Trading SRL”, care urmăreşte monopolizarea pieţelor deşeurilor metalice, betonului şi cimentului”.

Alexandru Slusari a declarat, într-o conferinţă de presă, că Moldova se confruntă cu o diversiune economică din partea regimului separatist, prin acţiuni concertate ale uzinei metalurgice din Rîbniţa şi dealerul exclusiv al acestuia, compania „BPM-Trading SRL”, în coordonare cu Vladimir Andronache, care sunt foarte aproape de a monopoliza pieţele deşeurilor metalice, betonului şi cimentului. Potrivit lui, alarmant este că acţiunile respective sunt desfăşurate cu concursul unor demnitari de la guvern.

În luna noiembrie, Uniunea Europeană, în contextul implementării Pactului Verde, a interzis exportul în Moldova a deşeurilor de metale feroase, destinate reciclării, „din cauza nerespectării cerinţelor faţă de mediu ambiant”, notează  Alexandru Slusari. Unicul beneficiar al acestui export a fost uzina metalurgică din Râbniţa, care este principalul contribuabil al regiunii transnistrene şi nu are nicio tangenţă cu bugetul Republicii Moldova. „Astfel, UE a oferit o oportunitate pentru diminuarea semnificativă a bazei economice a enclavei separatiste”, subliniază fostul deputat.

În decembrie 202,  întreprinderea din stânga Nistrului a întreprins un atac de lobby. A cerut într-un stil ultimativ de la autorităţile de la Chişinău să solicite ridicarea urgenţă a restricţiilor. Potrivit celor de la Platforma DA, cel mai grav este faptul că unii reprezentanţi ai guvernării contribuie la expansiunea economică a separatiştilor. Ministerul Mediului, fără consultări publice şi discuţii largi cu organele ce asigură securitatea ţării, a expediat către UE o scrisoare, prin care susţine cererea uzinei metalurgice din Rîbniţa privind anularea restricţiilor de export a deşeurilor metalice în Moldova. 

Platforma DA cere să fie pornită o anchetă internă şi, după caz, penală pe cazul acestei scrisori cu identificarea persoanelor din diferite ministere, care au lobat interesele uzinei metalurgice din Rîbniţa.  De asemenea, este solicitat un control fiscal amplu, cu implicarea Serviciului Prevenirii şi Combaterii Spălării de bani, în privinţa activităţilor companiei „BPM -Trading SRL” în contextul folosirii masive a mijloacelor financiare în numerar de provenienţă dubioasă.

Ministerul Mediului a anunţat săptămâna trecută că autorităţile de la Chişinău au adresat o scrisoare Comisiei Europene pentru a înlătura erorile admise anterior şi pentru ajustarea listei deşeurilor care pot fi exportate din Uniunea Europeană în Moldova.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite