Peste 67 de milioane de lei din bugetul de stat, alocaţi pentru Arena Chişinău

0
Publicat:
Ultima actualizare:
x

Guvernul a decis alocarea a peste 67,7 milioane de lei, echivalentul 3,1 milioane de euro, pentru majorarea capitalului social al SRL „Arena Naţională”, transmite IPN.

Directorul general al Agenţiei Proprietăţii Publice, Eugeniu Cozonac, a declarat că, pe 24 august 2018, Ministerul Educaţiei, Culturii şi Cercetării, în calitate de partener public, şi SRL „Arena Naţională” au încheiat Contractul de parteneriat public-privat (PPP) pentru proiectarea şi construcţia arenei polivalente de interes naţional cu compania privată de implementare, SRL „Sam Investment Company”.

„Potrivit contractului, din numărul total de 24 de tranşe, două tranşe a câte cinci milioane de euro au fost achitate în perioada de construcţie, iar alte 22 de tranşe urmează a fi achitate în termen de 11 ani, începând cu data emiterii certificatului de finalizare substanţială, care a avut loc exact doi ani în urmă. Banii care urmează a fi alocaţi prin prezenta hotărâre constituie plata pentru prima şi a doua tranşă aferente anului doi, în sumă de 3,169 milioane de euro”, a notat Eugeniu Cozonac.

Premierul Natalia Gavriliţa a confirmat că există un contract şi aceste plăţi sunt necesare. 

„Deja s-a învestit în acest edificiu şi trebuie să ne asigurăm că este finalizat şi pus în slujba cetăţenilor. Aşteaptă federaţiile sportive, aşteaptă artiştii darea în exploatare. În acelaşi timp, trebuie să ne asigurăm că există planuri concrete finalizarea şi darea în exploatare a Arenei Naţionale şi că va fi utilizată la maximum în beneficul cetăţenilor. Continuăm să discutăm cum au fost gestionate deciziile anterior, dar acum trebuie să mergem înainte”, a men'ionat şefa executivului.

La sfârşitul lunii august, Guvernul a amânat alocarea acestei sume pentru Arena Naţională, la solicitarea premierului Natalia Gavriliţa. Atunci a fost invocată dorinţa de a afla de la Procuratura Generală cum s-a mişcat dosarul în cazul Arenei. Potrivit unei investigaţii a Ziarului de Gardă, pentru a fi dat în exploatare şi pentru ca complexul sportiv să fie funcţional, statul trebuie să mai achite peste cinci milioane de euro – pentru construcţia căilor de acces, conectarea la apeduct şi canalizare.

Republica Moldova



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite