Peste 5.600 de moldoveni cu COVID-19 se tratează acasă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
covid

În prezent, 5 .654 de persoane infectate cu noul coronavirus se tratează la domiciliu, având forme uşoare. Pe parcursul săptămânii trecute, au avut loc şedinţe şi instruiri cu medicii de familie cu privire la aplicarea noilor prevederi ale Protocolului provizoriu COVID-19, transmite IPN.

Începând cu data de 10 aprilie, a fost introdus tratamentul la domiciliu pentru pacienţii cu forme uşoare de COVID-19, în conformitate cu prevederile Protocolului clinic standardizat pentru medicii de familie „Infecţia cu coronavirus tip nou”. De atunci, în total, 17 370 de persoane au fost confirmate pozitiv cu COVID-19, 10 374 de persoane au finalizat tratamentul cu vindecare, iar 1 333 au fost internate în instituţiile spitaliceşti.

„În situaţia actuală, rolul medicilor de familie este unul esenţial, aceştia fiind implicaţi atât în testarea, cât şi în tratarea şi supravegherea pacienţilor infectaţi cu COVID-19, care primesc tratament la domiciliu. De asemenea, continuă prestarea serviciilor medicale: imunizarea, supravegherea copiilor, gravidelor, monitorizarea şi tratarea pacienţilor cu maladii cronice, realizarea examenelor medicale profilactice”, a declarat ministra sănătăţii, muncii şi protecţiei sociale, Viorica Dumbrăveanu, în cadrul şedinţei Grupului Focal.

Medicii de familie şi asistenţii medicali sunt implicaţi în prelevarea probelor biologice de la pacienţi la domiciliu, conform ghidurilor şi instruirilor organizate de MSMPS, precum şi stabilirea tratamentului pentru aceştia, în funcţie de rezultat.

Pe 25 august, au fost introduse noi prevederi în Protocolul provizoriu COVID-19. Astfel, pacienţii externaţi sau excluşi din tratament la domiciliu nu vor sta în autoizolare pentru o perioadă de 14 zile. Şi aceasta pentru că, potrivit evidenţelor internaţionale ale Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii şi Centrului European pentru Prevenire şi Control al Bolilor, pacienţii după suportarea infecţiei COVID-19 nu sunt contagioşi şi nu prezintă pericol epidemiologic după zece zile de boală.

Externarea sau excluderea din tratament la domiciliu a asimptomaticilor, se va realiza peste zece zile de la efectuarea testului pozitiv, fără testare repetată pentru confirmare negativă. După aceasta, autoizolarea nu va mai fi necesară.

Externarea persoanelor confirmate cu COVID-19 cu forme uşoare şi medii se va realiza cel puţin peste zece zile de la apariţia simptomelor şi adiţional 3 zile fără simptome, fără a fi testate la externare. Similar se va proceda şi în cazul persoanelor confirmate cu COVID-19, cu forme uşoare ale bolii, aflate în tratament la domiciliu. După aceasta, autoizolarea nu va mai fi necesară.

Testarea la externare se va efectua doar pentru adulţii internaţi cu forme grave COVID-19, pentru copiii internaţi cu pneumonii confirmate şi forme severe de boală şi pentru copiii cu vârsta mai mică de şapte ani.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite