Peste 2.500 de moldoveni au conturi bancare cu sume de peste 500.000 de lei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Moldovenii au fost obligaţi să-şi declare sumele mai mari de 500.000 de lei deţinute pe conturile bancare
Moldovenii au fost obligaţi să-şi declare sumele mai mari de 500.000 de lei deţinute pe conturile bancare

Până acum, la serviciile fiscale teritoriale au depus declaraţii privind disponibilul de mijloace băneşti la data de 1 ianuarie 2012 peste 2.500 de cetăţeni. Dintre aceştia, 2.237 aveau sume între 500.000 şi un milion de lei, iar restul peste un milion de lei, transmite Info-Prim Neo

Depunerea declaraţiilor privind disponibilul de mijloace băneşti la situaţia din 1 ianuarie 2012 se înscrie în contextul implementării, cu începere din 2013, a metodelor şi surselor indirecte de estimare a veniturilor persoanelor fizice. Persoanele fizice care la 1 ianuarie 2012 deţineau între 500.000 şi un milion de lei sau echivalentul în altă valută trebuie să declare suma la fisc, fără a fi nevoie să anexeze documente confirmative. Pentru sume mai mari de un milion de lei e nevoie de astfel de documente. Declararea sumelor respective e necesară pentru a nu fi calculate în procesul de estimare indirectă a veniturilor şi, respectiv, pentru a nu fi impozitate.

Disponibilul poate fi confirmat prin intermediul extrasului din contul bancar.

Gheorghe Cojocaru, şef adjunct al Inspectoratului Fiscal Principal de Stat, a spus că persoanelor care nu ţin banii în bănci, ci îi păstrează acasă sau în alte locuri în afara instituţiilor financiar-bancare, li s-a oferit posibilitatea să le depună în bănci până la 1 noiembrie 2012 şi apoi să prezinte confirmările la fisc. Cojocaru a spus că au parvenit mai multe interpelări de la cetăţeni că nu au ştiut sau nu au reuşit să depună banii în bancă până 1 noiembrie 2012. Luând în consideraţie acest fapt, se examinează o iniţiativă legislativă privind unele modificări la Codul Fiscal, printre care şi prelungirea termenului de depunere de către asemenea persoane fizice a banilor în conturi bancare şi obţinerea extraselor din conturi până la 28 decembrie 2012.

„Dacă modificarea respectivă va fi aprobată de către Parlament, IFPS va emite un ordin prin care 31 decembrie va fi declarată zi de lucru pentru colaboratorii fiscali care primesc aceste declaraţii privind disponibilul de mijloace la situaţia din 1 ianuarie 2012”, a specificat Gheorghe Cojocaru.

31 decembrie este termenul limită de prezentare a declaraţiei privind disponibilul de mijloace băneşti la data 1 ianuarie 2012. „Este foarte important ca persoanele fizice care dispun de mijloace în sumele amintite să le declare, deoarece acestea nu vor fi impozitate în cazul aplicării metodelor şi surselor indirecte de impozitare pe veniturile obţinute în 2012”, a conchis şeful adjunct al Inspectoratului Fiscal Principal de Stat.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite