Un artist rus, susținătorul Kremlinului, poate intra în Rep. Moldova. Instanța de la Chișinău i-a anulat interdicția

0
Publicat:

Judecătoria Chișinău cu sediul în sectorul Râșcani a anulat interdicția de intrare în Rep. Moldova impusă în vara anului 2022 artistului din Rusia, Filip Kirkorov, de Inspectoratul General al Poliției de Frontieră, instituția anunțând ca va ataca decizia în instanța superioară.

O instanță de la Chișinău a anulat interdicția în cazul artistului rus. FOTO: AP
O instanță de la Chișinău a anulat interdicția în cazul artistului rus. FOTO: AP

La sfârșitul lunii trecute, judecătoarea Violeta Chisilița din cadrul Judecătoriei Chișinău cu sediul în sectorul Râșcani i-a dat dreptate artistului rus, anulând decizia polițiștilor de frontieră. 

,,Judecătoria Chișinău, sediul Râșcani, a decis să anuleze decizia Inspectoratului General al Poliției de Frontieră (IGPF) din 28 iunie 2022, prin care interpretului rus Filip Kirkorov, susținător al războiului pornit de Vladimir Putin în Ucraina, i-a fost refuzată intrarea în R. Moldova. Decizia a fost luată pe 30 mai curent de către de magistrata Violeta Chisilița, iar Poliția de Frontieră a anunțat deja că va ataca sentința la Curtea de Apel Chișinău”, a declarat Raisa Novițchi, purtătoarea de cuvânt a IGPF, pentru ,,Adevărul”.  

Hotărâre criticată dur

Decizia instanței a stârnit și nemulțumirea fostului ministru moldovean al Justiției, Alexandru Tănase.

,,Nu sunt sigur, dar probabil doamna judecător ar putea fi curioasă să afle că, în ianuarie 2021, autoritățile lituaniene i-au interzis lui Kirkorov intrarea în Lituania pentru cinci ani, considerându-l o amenințare la adresa securității naționale și un instrument de propagandă al Rusiei în statele fostei Uniuni Sovietice. Kirkorov s-a plâns la CEDO, iar Curtea Europeană a Drepturilor Omului a respins pretențiile sale, constatând legalitatea interdicției impusă de autoritățile lituaniene. Curtea, în hotărârea CEDO nr. 12174/22, a reținut că evaluarea autorităților lituaniene a fost întemeiată pe declarațiile și comportamentul lui Kirkorov și a luat în considerare interesele naționale și ale ordinii publice în raport cu acțiunile artistului.Iarna nu-i ca vara, iar Moldova nu-i Lituania! Aici există două dreptăți: una, cea pe care o face Femida moldovenească, și alta, cea pe care o face CEDO, iar cele două nu se întâlnesc de fiecare dată. Nu cred că ar avea vreun sens să invoc jurisprudența CEDO și faptul că aceasta este obligatorie pentru instanțele din Republica Moldova. Nu am niciun dubiu că doamna magistrat știe foarte bine acest lucru. Să-i dăm crezare – uneori, în preajma vettingului, mai calci pe inimă... când vine vorba de artă”, a scris Alexandru Tănase pe pagina sa de Facebook. 

Susținătorul prorusului Ilan Șor

Filip Kirkov, un susținător al războiului Rusiei contra Ucrainei, a făcut agitație electorală pentru candidatul fostului partidul pro-rus Șor la alegerile de anul trecut din UTA Găgăuzia, afirmând că este prieten cu oligarhul fugar, Ilan Șor, care se ascunde de justiția de acasă în Rusia. Asta deși anii trecuți era în preajma socialistului Igor Dodon și chiar a fost împreună cu ultimul la cules căpșuni în localitatea de baștină a acestuia. 

,,Găgăuzia, te salut. Dragi prieteni, vă asigur că sunt alături de voi și vă iubesc enorm. Sunt bucuros că acest plai minunat poate să-și aleagă drumul de dezvoltare”, a declarat Filip Kirkorov prin intermediul unei înregistrări video. 

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite