Patru femei, între care trei moldovence, trimise în judecată pentru trafic de copii. Au încercat să vândă un bebeluș unui cuplu român

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un bebeluș din Ucraina care s-a născut la Chișinău urma să fie vândut unui cuplu român, informează procurorii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS) care au încătușat patru persoane în acest caz, fiind vorba de președinta unei fundații, o șefă de maternitate și o notară din Republica Moldova și o altă femeie din Ucraina. 

Patru persoane, între care trei moldoveni, acuzați de trafic de copii. FOTO Simbol
Patru persoane, între care trei moldoveni, acuzați de trafic de copii. FOTO Simbol

Potrivit datelor PCCCOS, inculpatele au reușit să convingă la sfârșitul anului 2022 victima care era însărcinată să nască în Republica Moldova, afirmând că-i va fi mai ușor să facă acest lucru într-un stat în care nu este război. 

Femeia de 38 de ani are mai mulți copii și venituri modeste, astfel inculpatele au supus-o presiunilor psihologice pentru a renunța la fetiță, în caz contrar va fi lipsită de drepturile părintești în țara sa. 

,,Mama din Ucraina a fost supusă presiunii psihologice din partea unora din învinuite, acestea o amenințau în sensul în care dacă nu ar fi acceptat darea spre adopție a copilului nou-născut pentru cuplul român în schimbul unei sume de bani și a unor bunuri, mama ar fi urmat să fie lipsită de drepturile părintești asupra copilei în Ucraina”, au informat reprezentanții PCCOCS. 

Femeia originară din Ucraina a cedat presiunilor și a fost cazată într-un hotel din Chișinău, apoi a născut într-o maternitate de acolo.

,,Ulterior, prin intermediul șefei de maternitate din Chișinău, care contribuia și cu sfaturi pentru reușita adopției ilegale, aceasta a fost internată pentru ca să dea naștere copilei. Urmare a angajamentului onorat al unei nașteri în afara războiului, președinta fundației i-ar fi promis șefei de maternitate unele beneficii”, au mai anunțat reprezentanții PCCOCS. 

Iar ,,după nașterea copilei, aceștia au profitat nu doar de starea de război din Ucraina și situația financiară dificilă a victimei, dar și de faptul că nu cunoaște limba română. Prin urmare, aceștia au determinat-o să semneze atât declarația privind stabilirea paternității, cât și declarația prin care cumpărătorul român urma să devină tatăl legal al copilei. Ca rezultat, în certificatul de naștere al nou-născutei figura numele de familie al cumpărătorului, ca fiică biologică a lui, ceea ce i-ar fi permis să părăsească Moldova împreună”. 

Structurile de drept, sesizate de angajații unui Centru de Plasament

Cetățeanul român nu a mai apucat să aducă fetița în România pentru că angajații unui Centru de Plasament din țara vecină în care au fost cazate ea și mama sa au sesizat structurile de drept. 

,,La acea etapă, au intervenit ofițerii CCTP, care au curmat acțiunile ilegale de scoatere a copilei din Moldova, după sesizarea centrului de plasament în care victima era adăpostită. Ulterior, la solicitarea Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS) în privința membrilor grupului infracțional a fost aplicat un set de măsuri non-privative de libertate, astfel încât persoanele să nu împiedice desfășurarea investigațiilor. Acum, dosarul a fost trimis în judecată de procurorii PCCOCS, iar Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani, urmează să se pronunțe, timp în care cei vizați de investigațiile penale beneficiază de prezumția nevinovăției, potrivit legii. În ceea ce-l privește pe cuplul de cumpărători, aceștia urmează să fie investigați în statul vecin, în baza solicitării PCCOCS”, au conchis procurorii.

Figuranții sunt judecați acum pentru trafic de copii, iar dacă le va demonstrată vinovăția ar putea să-și petreacă restul vieții după gratii. 

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite