Găgăuzia va organiza un marș pentru a marca zece ani de la un referendum neconstituțional prin care a trecut sub influență rusă. Chișinăul sesizează autoritățile

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Găgăuzia se pregătește să celebreze în data de 2 februarie cu mare fast zece ani de la referendumul neconstituțional din 2014. Va organiza un marș amplu în municipiul Comrat, inclusiv cu participarea a sute de profesori și de elevi, potrivit unui act emis de Direcția Generală Învățământ Găgăuzia. Ministerul Educației și Cercetării de la Chișinău a anunțat că va sesiza structurile de drept, accentuând că elevii nu pot fi implicați în acţiuni politice, iar personalul școlilor nu trebuie să facă propagandă.

La Comrat va avea loc un marș cu prilejul a 10 ani de la un referendum ilegal. FOTO: Arhivă
La Comrat va avea loc un marș cu prilejul a 10 ani de la un referendum ilegal. FOTO: Arhivă

Responsabilii Ministerului Educației și Cercetării (MEC) de la Chișinău s-au autosesizat, după ce jurnaliștii site-ului Nokta.md au făcut public ordinul emis și semnat în data de 29 ianuarie de Natalia Crisieva, șefa Direcției Generale Învățământ Găgăuzia prin care ,,directorii tuturor celor 44 de instituții de învățământ ale regiunii sunt obligați să organizeze participarea angajaților la marșul cu ocazia împlinirii a zece ani de la referendumul din 2014, iar liceele din Comrat trebuie să asigure și prezența elevilor clasei a XII-a. În total, trebuie să asigure prezența a 500 de angajați și 80 de discipoli”. 

În acest context, MEC a venit cu mai multe solicitări către Direcția Generală Învățământ Găgăuzia, menționând că ,,potrivit prevederilor Codului educației al Republicii Moldova: personalul didactic, ştiinţifico-didactic, ştiinţific şi de conducere are următoarele obligaţii:  să nu facă şi să nu admită propagandă şovină, naţionalistă, politică, religioasă, militaristă în procesul educaţional, să nu implice elevii şi studenţii în acţiuni politice (mitinguri, demonstraţii, pichetări)”.

Totodată, Codul de etică al cadrului didactic prevede că: „În relaţiile cu elevii, copiii cadrele de conducere, cadrele didactice şi cadrele didactice auxiliare respectă şi aplică următoarele norme de conduită: neadmiterea propagandei şovine, naţionaliste, politice, religioase, militariste în procesul educațional și implicării elevilor în acţiuni politice (mitinguri, demonstraţii, pichetări) de către persoanele responsabile de instruirea şi educaţia elevilor, în cadrul instituţiilor de învățământ general și profesional tehnic sau în afara acestora”.

Cazul a ajuns și în atenția Avocatului Poporului din Republica Moldova, Ceslav Panico, arâtându-se îngrijorat că participarea la asemenea evenimente este forțată, aceasta fiind o încălcare. 

,,Avocatul Poporului este îngrijorat de informațiile apărute în spațiul media potrivit cărora Comrat pregătește pentru 2 februarie 2024 desfășurarea diferitelor manifestări cu ocazia împlinirii a zece ani de la referendumul din Găgăuzia, dar participarea la aceste evenimente este obligatorie pentru angajații și elevii instituțiilor de învățământ de clasa a XII-a, conform ordinului nr. 01/-1-08-38 din 29 ianuarie, 2024 al șefului Direcției Educație a UTA Găgăuzia. În acest context, participarea obligatorie, fără drept de alegere, într-o zi liberă la acțiuni încalcă dreptul la odihnă al angajaților și persoanelor ce frecventează instituțiile de învățământ”, a menționat acesta. 

Replica deputaților din UTA Găgăuzia

Drept urmare, reprezentanții Direcției Generale Învățământ Găgăuzia au anulat documentul emis, iar șeful Adunării Populare Găgăuze, Dmitri Constantinov, a venit cu o reacție, precizând că data de 2 februarie este zi liberă, iar evenimentele festive din această zi se vor desfășura „în strictă conformitate cu legislația actuală a Republicii Moldova și a UTA Găgăuzia”.

Totodată, el a ținut să informeze că potrivit ,,Constituției Republicii Moldova, Republica Moldova include UTA Găgăuzia”, solicitând Chișinăului să nu tragă concluzii pripite şi să nu vină cu acuzaţii nefondate la adresa autonomiei.

Scopul referendumului de acum zece ani

În data de 2 februarie 2014 în UTA Găgăuzia a avut loc plebiscitul desfășurat cu mai multe încălcări, inclusiv ignorarea prevederilor Constituției și a Codului electoral al Republicii Moldova.

Potrivit datelor oferite de reprezentanții Găgăuziei, în timpul referendumului, 98.9 % dintre participanți au fost pro declarării independenței autonomiei în cazul în care Republica Moldova și-ar pierde suveranitatea, iar  98, 47 % s-au arătat în favoarea aderarea la Uniunea Vamală Rusia - Belarus - Kazahstan. 

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite