Paradox: toate partidele politice sunt de acord cu protestatarii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Întregul spectru politic de la Chişinău este de acord cu revendicările protestatarilor care cer răsturnarea actualei clase politice din Republica Moldova. Politicieni din principalele partide se declară a fi în asentimentul solicitărilor făcute de protestatari şi sunt de acord cu revendicările acestora.

Membrii partidelor politice consideră că protestul din Piaţa Marii Adunări Naţionale desfăşurat pe 6 septembrie este un drept al cetăţenilor care trebuie respectat. Democratul Sergiu Sîrbu a salutat desfăşurarea paşnică a evenimentului şi spune că datoria conducerii statului este să respecte sugestiile şi revendicările poporului. „Noi suntem îngrijoraţi de problemele societăţii şi ne dorim o soluţionare rapidă. Este important ca aceste revendicări să fie adevărate, iar în spatele lor să nu se ascundă interesul de a destabiliza ituaţia din ţară. Sper ca acest protest paşnic să nu se transforme într-o lovitură de stat, pentru că Moldova nu ar rezista”, a declarat Sîrbu pentru Adevărul Moldova.

Comuniştii susţin revendicările protestatarilor

Secretarul general al Partidului Comuniştilor din Republica Moldova, Artur Reşetnicov, spune că revendicările anunţate de către protestatari nu sunt noi şi că de fapt comuniştii cer aceleaşi lucruri de mult timp. „Noi, comuniştii spuneam încă cu cinci ani în urmă că statul este capturat, că preşedintele este ales într-o modalitate ilegală şi nu reprezintă poporul”, susţine Reşetnicov.

Acesta afirmă că puterea, deşi se anunţă proeuropeană, este una antipopulară. Referitor la protest, comunistul crede că fiecare cetăţean are dreptul să-şi expună părerea într-o formă paşnică, iar datoria clasei politice este să soluţioneze problemele societăţii. Lilian Carp, membru al Partidului Liberal priveşte ca pe o normalitate protestul organizat de Platforma Civică „Demnitate şi Adevăr”. „Debandada din sectorul bancar nu avea cum să nu scoată lumea în stradă. Oamenii îşi expun durerea pe care au adunat-o atâta timp”, spune liberalul. „Orice administraţie, aceasta sau una viitoare, trebuie să fie una structurată în acţiunile pe care le face, să nu rezolve ceva de faţadă, iar restul gunoiului să-l ascundă sub preş. Orice guvernare trebuie să garanteze în primul rând securitatea sistemului bancar, pentru că dacă acesta se prăbuşeşte vom avea nevoie de 7-8 ani să ne revenim”, a declarat Carp cu referire la protestatarii care cer demisia actualei guvernări.

Un fenomen regretabil pentru guvernare

Socialistul Bogdan Ţârdea consideră că protestele organizate de platforma „DA” sunt susţinute de Occident. „Ambasadorii SUA, Germaniei, Austriei fie direct, fie indirect s-au arătat îngrijoraţi de corupţia existentă şi au spus că protestul este un drept, dacă nu şi o obligaţie. Monica Macovei a declarat direct că oamenii trebuie să protesteze. Toate astea mă fac să cred că evenimentele desfăşurate în aceste zile sunt inspirate de Occidentul care vrea să pună presiune pe anumiţi oligarhi pentru a se produce cât mai rapid depolitizarea Procuraturii Generale şi a altor instituţii”, afirmă Bogdan Ţârdea.

Acesta nu exlude posibilitatea declanşării unui maidan la Chişinău care i-ar arunca în gol pe actualii guvernanţi. „E un fenoment pe cât de straniu, pe atât de regretabil pentru actuala guvernare. Ei au venit pe valurile revoluţiei şi pot fi excluşi tot pe valurile unei revoluţii”, spune socialistul. Ţârdea este convins că în cazul unor alegeri anticipate, partidele de stânga au şanse să obţină o majoritate. „Partidele de stânga au 60% în Moldova, dreapta nu acumulează mai mult de 40%. Orice alegeri anticipate favorizează stânga”, a precizat deputatul.

Importanţa dialogului între guvernanţi şi protestatari

Şi membrul PLDM Valeriu Ghileţchi a salutat protestul paşnic din piaţă ca o dovadă a democraţiei şi libertăţii. „Sper doar să nu deraieze evenimentele. Este important ca dialogul, raţiunea şi buna înţelegere să prevaleze”, afirmă liberal-democratul. Ghileţchi regret faptul că protestatarii nu s-au întâlnit cu guvernanţii. „Regret că nu s-a acceptat să se discute cu prim-ministrul. Organizatorii protestului au invocate motive nejustificate, după mine. În  orice ţară unde oamenii protestează, dialogul dintre protestatari şi conducere este extrem de important. Accept protestele ca o realitate care denotă o stare de nemulţumire în societate”, afirmă Valeriu Ghileţchi.

Acesta spune că nu e corect să se ceară alegeri anticipate atât timp cât actuala guvernare este una legitimă. „Dacă vor fi întrunite condiţiile legale pentru dizolvarea actualului parlament şi organizarea alegerilor anticipate, sigur că toţi se vor conforma, dar din punctul meu de vedere nu e corect să ceri alegeri parlamentare anticipate, atât timp cât ai un guvern legitim. Dacă vom alege sau nu în mod direct preşedintele ţării se va decide în limitele cadrului legal”, a menţionat deputatul liberal-democrat.

Iurie Leancă vrea să câştige alegerile anticipate

Fostul prim-ministru Iurie Leancă spune că situaţia din Republica Moldova este una de criză profundă, iar oamenii sunt nemulţumiţi din cauza salariilor mici. „Este o criză instituţională şi economică. Leul moldovenesc este în continuă cădere din cauza problemelor din sectorul bancar. Dar cea mai mare problemă pe care o percep oamenii vizează buzunarul lor, deoarece salariile în acest an nu au fost majorate, iar aceasta generează o sărăcire a populaţiei. Toate aceste probleme măresc nemulţumirea cetăţenilor”, afirmă Leancă într-un interviu pentru Deutsche Welle. El spune că obiectivul partidului pe care îl conduce este să câştige puterea la următoarele alegeri, care ar putea fi şi anticipate.

Preşedintele liberalilor Mihai Ghimpu a avut o reacţie pe Facebook faţă de protestele din centrul Chişinăului făcând referire la ştirea că preşedintele Rusiei Vladimir Putin urmăreşte cu atenţie manifestaţia din Republica Moldova. ”Salutări de la Vova” a scris Mihai Ghimpu pe Facebook.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite