„Omologul“ lui Igor Smirnov din Abhazia a murit la Moscova

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Serghei Bagapș, președintele autoproclamatei republici Abhazia, recunoscută doar de Rusia și state separatiste, a murit în această dimineață într-un spital din Moscova, după două operații.

Liderul politic, în vârstă de 62 de ani, a fost internat în capital rusă săptămâna trecută, în stare gravă. El a fost diagnosticat cu ruptură pulmonară, provocată de o boală respiratorie gravă - emfizema.
Bagapș a fost supus unei intervenții chirurgicale complicate la plămânul stâng, care a durat mai bine de trei ore. Operația a fost una reușită și în ziua următoare politicianul a fost transferat în secția de chirurgie.
Pe 23 mai, starea lui s-a înrăutățit brusc, iar peste patru zile, el a a ajuns din nou pe masa de operație. Medicii au descoperit că situația era mult mai gravă decat părea - politicianul avea cancer. A doua operație a durat, la fel, câteva ore, după care pacientul a fost transferat în reanimare. Doctorii spun că au făcut tot posibilul pentru a-l salva, însă duminică dimineață el a încetat din viață.

Pe 30 mai, la Moscova va avea loc ceremonia de rămas bun. Ulterior, politicianul va fi înmormântat în satul său natal, alături de părinți.

Funcția de președinte interimar a fost preluată de vicepreședintele Abhaziei, Alexandr Ankvab.

Serghei Bagapș a fost președinte al republicii separatiste din ianuarie 2005, fiind reales cu sprijinul Moscovei în 2009. Anume în timpul mandatului său, Abhazia și-a proclamat independența. Republica separatistă a fost recunoscută de Rusia în august 2008, după războiul ruso-georgian. Abhazia s-a separat de Georgia în timpul conflictului din 1992-1993, soldat cu mii de morţi. Conducerea autoproclamată a avut legături strânse cu Osetia de Sud și Transnistria, Bagapș fiind decorat în 2007 de liderul de la Tiraspol, Igor Smirnov, cu ordinul „Pentru merite".

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite