O lume a cărţilor sub un acoperiş, la Moldexpo

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Colecţia „Miturile şi legendele lumii“ este preferata de copiilor
Colecţia „Miturile şi legendele lumii“ este preferata de copiilor

Micii cititori, însoţiţi de părinţi şi profesori, au invadat ieri pavilionul Moldexpo unde are loc cea de-a XVII-a ediţie a Salonului Internaţional de Carte pentru Copii şi Tineret

Editurile s-au străduit să fie la înălţimea aşteptărilor vizitatorilor, oferind cărţi pentru toate gusturile, dar şi buzunarele. Şi în acest an, la standul „Adevărul“ oamenii au făcut coadă chiar din prima zi, pentru a-şi completa bibliotecile cu volume din cele 17 colecţii expuse. Cele mai căutate de copii sunt „Miturile şi legendele lumii“, în timp ce mămicile preferă colecţia „Delicii în bucătărie“.

„Sunt multe cărţi pe care le găseam doar în rusă în tinereţe. Acum le pot reciti în română. Preţurile mă surprind plăcut. Avem toată Colecţia Verde, iar acum caut cărţi pentru nepoţi“, afirmă Eudochia Negrea, profesoară de chimie din Criuleni. „Ne plac volumele «Adevărul». Sunt comode, accesibile, frumos ilustrare şi pentru întreaga familie“, a menţionat Aliona Chihai, din Chişinău.

Cartea, investiţie pe termen lung

Unii expozanţi au recurs la mici trucuri pentru a le trezi copiilor gustul pentru lectură. Alianţa Franceză a prezentat cinci tablete electronice cu cărţi în format text şi audio. „Deşi îi îndemnăm să citească volume tradiţionale, copiii sunt atraşi de jocurile dinamice din tabletă. Cred că nu le ajunge răbdare pentru o carte obişnuită“, e de părere Doina Pînzari, directoarea mediatecii de la Alianţa Franceză.

„Copiii pe care-i văd aici îmi aduc bucurie şi optimism. Alături de ei mă simt şi eu mai uşor“ - Spiridon Vangheli, scriitor

Dacă picii caută volume cu coperte ilustrate atractiv, tinerii preferă lecturi mai serioase. „Caut romane de dragoste sau realiste. Pentru o carte bună aş da şi 100-150 de lei. Nu voi pleca de la salon fără cumpărături“, ne asigură Oxana Patraş, elevă în clasa a zecea. „Mă atrag titlurile motivaţionale şi psihologice. Preţurile sunt mari, dar cărţile sunt nişte investiţii pe termen lung, aşa că nu-mi pare rău să cheltui câteva sute“, susţine studenta Silvia Fetescu.

Tatăl lui Guguţă, la mare căutare

Ediţia din acest an este dedicată scriitorului Spiridon Vangheli. Vizitatorii au stat la coadă pentru a lua un autograf de la îndrăgitul scriitor.

„Am ales «Cartea de citire şi gândire» şi mă bucur de fericita ocazie de a-l întâlni pe Spiridon Vangheli. Am venit tocmai de la Cahul pentru a-i lua o carte cu autograf nepoţicăi mele. Am crescut cu operele lui Vangheli şi-mi doresc şi nepoţii mei să fie legănaţi de creaţia lui“, ne mărturiseşte Vera Curjos, directoarea bibliotecii pentru copii din oraşul Cahul.

Omagiatul s-a arătat mişcat de eveniment. „Copiii pe care-i văd aici îmi aduc bucurie, îmi inspiră mult optimism. Alături de ei mă simt şi eu mai uşor, iar copilul pe care îl am în suflet îmi dă forţe“, ne-a declarat Spiridon Vangheli. „Este atâta frumuseţe în această expoziţie, că nu-ţi ajung doi ochi pentru a cuprinde totul“, a adăugat emoţionat maestrul.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite