Nu şi-a plătit facturile din perioada perestroikăi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Svetlana Obreja ne arată ultima factură în care sunt indicate datoriile de circa 85.000 de lei. FOTO Tudor Iovu
Svetlana Obreja ne arată ultima factură în care sunt indicate datoriile de circa 85.000 de lei. FOTO Tudor Iovu

O familie din Chişinău riscă să rămână fără apartament după ce a acumulat datorii la căldură de 85.000 de lei. Zilele următoare, executorul judecătoresc va pune în aplicare decizia instanţei.

Svetlana Obreja este persoana cu cele mai mari datorii pentru agentul termic din Capitală. Dacă nu va găsi bani să-şi achite urgent restanţele va fi prima chişinăuiancă dată afară din casă pentru neplata servicilor. Femeia, de 60 de ani, locuieşte într-un apartament cu cinci camere pe strada Albişoara.

Ea a crescut 14 copii. Acum, deşi aceştia sunt majori, nu pot aduna împreună suma necesară de bani. Dacă le va fi confiscat apartamentul, vor rămâne pe drumuri 13 persoane, căci aici, în afară de proprietari, mai locuiesc încă cinci dintre copiii lor, dar care au şi ei copii.

Mirată că are sechestru pe locuinţă 

„Am datorii încă din perioda petrestroikăi. Am lucrat doar 16 ani şi numai pe jumătate de normă. Altfel nu aş fi reuşit să am grijă de copii. Zilnic trebuia să fac mâncare pentru 16 persoane, să le spăl hainele, să mă duc cu cei bolnavi la doctor“, spune Svetlana Obreja. Întrebând-o de ce copiii care sunt deja maturi nu o ajută să-şi achite datoriile, femeia spuse că fiecare are grijile şi nevoile sale. „Feciorul cel mai mare e locotenent-colonel de poliţie. În fiecare lună îmi dă câte 500 de lei. Îmi cumpără câte un sac de cartofi, ceapă. Nu poate mai mult. O fiică de a mea e educatoare, de unde să-mi dea şi mie“, găsi justificări pentru fiecare femeia.

Svetlana Obreja a rămas tare mirată când i-am spus că i-a fost aplicat sechestru pe apartament. „Am fost de mai multe ori la judecată, dar nu am înţeles că e vorba de apartament“, afirmă pensionara.

„E clar că nu au cu ce plăti“

Titlul executoriu există deja de patru ani. „Termenul de executare benevolă a expirat de mult timp. Am fost la ei acasă, dar nu am avut ce confisca. Aveau doar o maşină de spălat mai bunişoară. M-a contactat reprezentantul de la Termocom şi mi-a zis să trecem la executare. E clar că nu au cu ce plăti. E în interesul lor să vândă apartamentul şi să-şi cumpere o casă mai ieftină“, a menţionat Snejana Anati, executor judecătoresc.

Cei mai mulţi datornici sunt înstăriţi 

În timp ce unii consumatori nu pot achita serviciile din cauza sărăciei, alţii se eschivează de la plata facturilor, deşi au automobile de zeci de mii de euro şi conturi grase în bancă. Este exemplul unui om de afaceri proprietar a unui automobil de 25.000 de euro şi cu datorii de 20.000 de lei. Bărbatul a achitat doar după ce a existat o decizie a instanţei de sechestrare a maşinei.

„Deşi pare straniu, cei mai mulţi răuplatnici sunt oameni cu venituri medii, care se încăpăţânează să nu achite pentru că sunt siguri că nu vor putea fi deconectaţi de la căldură“, a menţionat Viorica Onea, un alt executor judecătoresc.

„Până în prezent nimeni nu a rămas fără apartament sau fără automobil din cauza datoriilor. Scopul nostru e ca, până la urmă, omul să restituie banii şi să se poată folosi în continuare de bunurile personale. Pot să achite reeşalonat, numai să existe o dovadă că datoria va fi stinsă. Să ajungă în judecată doar cei care se încăpăţânează să nu plătească“, a adăugat executorul judecătoresc. Cele mai multe titluri executorii sunt pentru datorii de 20.000 – 40.000 de lei. 

Lupta cu răuplatnicii s-a simplificat

În prezent, prin decizia instanţelor de judecată a fost pus sechestru pe 900 de apartamente, 75 de automobile, iar 770 de carduri bancare au fost blocate. De acum încolo însă numărul celor care vor fi obligaţi prin judecată să-şi achite datoriile va creşte considerabil, susţin şefii de la Termocom. Furnizorul de agent termic, împreună cu gestionarii fondului locativ, au recurs la procedura simplificată de recuperare a creanţelor debitoare.

Măsura este prevăzută de Codul de Procedură Civilă şi constă în faptul că cererile cu privire la ordonanţele judecătoreşti se examinează de către instanţă fără citarea părţilor, ceea ce simplifică procedura de examinare şi încasare rapidă a datoriilor.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite