Neurologii, oftalmologii, infecţioniştii şi ORL-iştii sunt evitaţi de moldoveni la controalele profilactice

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Moldovenii apelează la medic atunci când durerea devine insuportabile şi merg foarte rar la controalele de rutină.

Astfel specialiştii medicali la care pacienţii merg cel mai rar sunt gastroenterologii, oftalmologii, ORL-iştii şi neurologii, relevă E-Sanatate.md.  Potrivit unui raport al Ministerului Sănătăţii, anul trecut oftalmologii şi specialiştii ORL au consultat cu 19.000 şi, respectiv, cu 23.000 de pacienţi mai puţin decât în 2012, în timp ce gastroenterologii au primit cu 3.000 mai puţine vizite, în acelaşi interval de timp. Acelaşi studiu mai arată că din totalul pacienţilor din 2013, 1,9% au fost consultaţi de ftiziopneumologi, 1,8% de către pediatri şi doar 0,9% de către medicii infecţionişti.

Potrivit specialiştilor, tendinţa vizitelor profilactice rare apare de mai mulţi ani şi că doar o parte din populaţie merge cel puţin o dată pe an la doctor, fără să fie un caz de urgenţă. Oftalmologii atrag atenţia că bolile oculare apar fără simptome, iar pacientul simte durerea abia când maladia a evoluat semnificativ şi că miopia sau strabismul, atât în cazul şcolarilor, cât şi la adulţii care stau mult în faţa calculatorului, pot fi prevenite dacă merg măcar de două ori pe an la control.

Şi neurologii atenţionează asupra necesităţii controalelor profilactice. „Migrena şi cefaleea sunt cele mai frecvente afecţiuni printre moldoveni, iar dacă nu le tratezi la timp acestea pot duce la alterarea creierului“, a declarat neurologul Ion Moldovanu pentru sursa citată.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite