Moscova se răzbună pe Chișinău: a expulzat un diplomat din Rusia. Cum a reacționat MAE moldovean
0Un reprezentant al Ambasadei Rep. Moldova în Rusia a fost declarat persona non-grata, fiind expulzat de pe teritoriul Federației Ruse. Astfel, Moscova a răspuns deciziei Chișinăului privind expulzarea dimplomatul rus care ar fi racolat doi funcționari moldoveni pentru a-i livra informații secrete.
Ministerul rus de Externe a anunțat hotărârea Însărcinatului cu afaceri al Ambasadei Republicii Moldova în Rusia, acesta fiind convocat cu acest scop în timpul zilei de marți la sediul MAE de la Moscova.
Reacția Chișinăului
De cealaltă parte, Ministerul Afacerilor Externe (MAE) de la Chișinău și-a exprimat ,,regretul față de această decizie, neîntemeiată în raport cu prevederile Convenţiei de la Viena din 1961 privind relaţiile diplomatice”, se arată într-un comunicat de presă.
Hotârârea Moscovei vine la câteva zile după cea a Chișinăului cu privire la diplomatul rus care ar fi racolat doi funcționari moldoveni pentru a-i livra informații secrete.
Mai exact, în data de 1 august, ambasadorul rus Oleg Vasnețov a fost convocat la sediul MAE, fiindu-i exprimat protestul față de acțiunile angajatului misiunii diplomatice, acesta fiind declarat persona non-grata și obligat să părăsească țara.
,Decizia autorităților moldovenești a fost luată ca urmare a activităților specifice întreprinse, în rezultatul cărora au fost obținute informații și probe care atestă desfășurarea pe teritoriul Republicii Moldova (de către diplomatul rus) a unor activități incompatibile cu statutul diplomatic”, au anunțat reprezentanții Ministerului moldovean.
Întrebat de jurnaliști dacă știa despre acțiunile angajatului vizat, ambasadorul Oleg Vasnețov a menționat că ,,în cadrul ambasadei noastre a rămas un număr nu atât de mare de angajați. Foarte straniu că declararea angajatului ambasadei persona non-grata se desfășoară în perioada când încă nu există dovezi”.
Cu o zi mai devreme, Ambasada Rusiei la Chișinău a calificat informațiile potrivit cărora doi funcționari moldoveni ar fi spionat în favoarea sa drept ,,insinuări” și a admis că presupusele „activități de spionaj” ale diplomaților ruși au legătură cu procesele electorale din Republica Moldova.
Arestați pentru 30 de zile
Cei doi funcționari moldoveni, adică șeful Direcției generale juridice a Parlamentului, Ion Creangă și un polițist de frontieră în cadrul Sectorului Poliției de Frontieră Aeroportul Internațional Chișinău au fost arestați pentru 30 de zile pentru trădare de patrie și complot, aresturile fiind pronunțate de instanță după ce ofițerii SIS și procurorii PCCOCS au efectuat percheziții, inclusiv în sediul Legislativului.
Potrivit autorităților de la Chișinău, cei doi învinuiți ar fi oferit informații unui angajat al ambasadei Rusiei din Republica Moldova în schimbul unor sume de bani, acestea urmând să fie folosite în detrimentul țării.
În luna iunie, un alt caz asemănător a vizat fostul șef al Marelui Stat Major al Armatei Republicii Moldova, Igor Gorgan, care ar fi oferit informații secrete agenţilor GRU, potrivit unei investigații jurnalistice.
Câteva ore mai târziu, Serviciul de Informații și Securitate a confirmat veridicitatea ,,informațiilor prezentate” , subliind că a stabilit un nivel fară precendent al acțiunilor Moscovei pentru aducerea Chișinăului în spațiul său de influență.
Iar reprezentanții Ministerului Apărării au anunțat că ,,toate informațiile care au apărut în investigație sunt atent verificate și analizate”, menționând că nu vor permite ca ,,Armata Națională să fie folosită de trădători de țară împotriva interesului național”.