Ambasadorul rus, convocat la MAE după scandalul de spionaj cu funcționarii moldoveni. Un angajat al misiunii diplomatice, expulzat UPDATE

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ambasadorul rus Oleg Vasnețov a fost convocat la sediul MAE, fiindu-i exprimat protestul față de acțiunile angajatului misiunii diplomatice care ar fi racolat funcționarii moldoveni pentru furnizarea informațiilor. Acesta a fost declarat persona non-grata și trebuie să părăsească țara.

Ambasadorul Rusiei la Chișinău a fost convocat la MAE. FOTO: Arhivă
Ambasadorul Rusiei la Chișinău a fost convocat la MAE. FOTO: Arhivă

UPDATE: Ambasadorul Rusiei în Republica Moldova, Oleg Vasnețov, i-a fost comunicată decizia MAE cu privire la angajatul misiunii diplomatice care ar fi primit informații de la funcționarii moldoveni. 

,,Decizia autorităților moldovenești a fost luată ca urmare a activităților specifice întreprinse, în rezultatul cărora au fost obținute informații și probe care atestă desfășurarea pe teritoriul Republicii Moldova (de către diplomatul rus) a unor activități incompatibile cu statutul diplomatic”, au anunțat reprezentanții Ministerului moldovean al Afacerilor Externe.

Întrebat de jurnaliști dacă știa despre acțiunile angajatului vizat, ambasadorul Oleg Vasnețov a menționat că ,,în cadrul ambasadei noastre a rămas un număr nu atât de mare de angajați. Foarte straniu că declararea angajatului ambasadei persona non-grata se desfășoară în perioada când încă nu există dovezi”. 

Diplomatul rus a mai afirmat că Moscova urmează să răspundă Chișinăului cu privire la expulzarea angajatului misiunii diplomatice.

,,Știți că Federația Rusă găsește mereu un răspuns adecvat. Desigur, va fi un răspuns. Vom vedea ce decizie va lua conducerea”, a conchis Oleg Vasnețov.

Știrea inițială 

Ambasadorul Rusiei în Republica Moldova, Oleg Vasnețov, este așteptat începând cu ora 10:00 la sediul Ministerului Afacerilor Externe (MAE) de la Chișinău. 

Cu o zi mai devreme, ambasada Rusiei la Chișinău a calificat informațiile potrivit cărora doi funcționari moldoveni ar fi spionat în favoarea sa drept ,,insinuări” și a admis că presupusele „activități de spionaj” ale diplomaților ruși au legătură cu procesele electorale din Republica Moldova.

Reprezentanții Ambasadei Rusiei în Republica Moldova au venit cu un punct de vedere la câteva ore după reținerea celor doi moldoveni suspectați că ar fi oferit informații unui angajat al misiunii diplomatice. 

,,Considerăm astfel de insinuări ca fiind o manifestare suplimentară a sentimentelor antirusești artificial create în Moldova. Contextul real al acestor informații actuale despre presupusele „activități de spionaj” ale diplomaților ruși pare a fi legat de procesele electorale din Moldova și de încercările anumitor forțe de a folosi „tema spionajului” în lupta electorală”, au menționat responsabilii misiunii diplomatice.

În același timp, reprezentanții misiunii diplomatice și-au exprimat speranța ,,că autoritățile moldovenești vor manifesta bun simț și se vor abține de la luarea unor decizii neprietenoase față de misiunea diplomatică rusă și angajații acesteia pe baza unor falsuri grosolan fabricate”. 

Un polițist de frontieră și un șef din Parlament 

Cei doi funcționari moldoveni, adică șeful Direcției generale juridice a Parlamentului, Ion Creangă și un polițist de frontieră în cadrul Sectorului Poliției de Frontieră Aeroportul Internațional Chișinău au fost încătușați pentru 72 de ore pentru trădare de patrie și complot, încătușările având loc miercuri după ce ofițerii SIS și procurorii PCCOCS au efectuat percheziții, inclusiv în sediul Legislativului.

Potrivit autorităților de la Chișinău, cei doi suspecți ar fi oferit informații unui angajat al ambasadei Rusiei din Republica Moldova, acestea urmând să fie folosite în detrimentul țării. 

,,Faptele au avut loc începând din anul 2023. Astfel, unul din ei este bănuit de trădare de patrie, după ce ar fi cules și livrat angajatului ambasadei informații pentru a fi folosite în dauna intereselor Republicii Moldova”, anunță reprezentanții SIS și PCCOCS.

Mai exact, un funcționar este suspectat de trădare de patrie ,,după ce ar fi cules și livrat angajatului ambasadei informații pentru a fi folosite în dauna intereselor Republicii Moldova”. 

Iar cel de-al doilea - de complot împotriva Republicii Moldova.

,,Acesta a acționat în scopul obținerii unor beneficii personale. Astfel, funcționarul a menținut contactul cu angajatul ambasadei, în vederea culegerii și transmiterii către acesta a informațiilor pentru a fi folosite în dauna intereselor Republicii Moldova”, au mai menționat responsabilii moldoveni.

În luna iunie, un alt caz asemănător a vizat fostul șef al Marelui Stat Major al Armatei Republicii Moldova, Igor Gorgan, care ar fi oferit informații secrete agenţilor GRU, potrivit unei investigații jurnalistice. 

Câteva ore mai târziu, Serviciul de Informații și Securitate a confirmat veridicitatea ,,informațiilor prezentate” , subliind că a stabilit un nivel fară precendent al acțiunilor Moscovei pentru aducerea Chișinăului în spațiul său de influență. 

Iar reprezentanții Ministerului Apărării au anunțat că ,,toate informațiile care au apărut în investigație sunt atent verificate și analizate”, menționând că nu vor permite ca ,,Armata Națională să fie folosită de trădători de țară împotriva interesului național”. 

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite