Moldovenii tânjesc după vremurile sovietice şi îl vor pe Usatîi preşedinte

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Moldovenii duc dorul perioadei dinaintea anilor '90 întrucât cred că atunci trăiau mai bine, se arată într-un sondaj realizat de Asociaţia Sociologilor şi Demografilor din Republica Moldova. Studiul mai dezvăluie că oamenii l-ar vota pe Renato Usatîi ca preşedinte, iar dacă ar avea loc alegeri parlamentare, majoritatea ar alege Partidul Socialiştilor.

Rezultatele studiului demonstrează că 83% dintre respondenţi optează pentru alegerea directă a preşedintelui ţării şi doar fiecare al zecelea se pronunţă ca el să fie ales de către Parlamentul Republicii Moldova. Dacă duminica viitoare s-ar organiza alegeri directe pentru postul de preşedinte al Republicii Moldova, 17,8% din cei chestionaţi ar vota pentru Renato Usatâi, 15,5% – pentru Igor Dodon 13,3% – pentru Maia Sandu, 8,8% – pentru Vladimir Voronin, 7,1% – pentru Iurie Leancă, 5,6% – pentru Dorin Chirtoacă, 4,9% – pentru Marian Lupu, 4,3% – pentru Mihai Ghimpu, 3,8% - pentru Zinaida Greceanîi, 3,1% – pentru Ion Sturza, 2,3% - pentru Adrian Candu. Totodată, 57% dintre respondenţi au spus că şi-ar dori ca Platforma Civică „Demnitate şi Adevăr” să devină o formaţiune politică, care ulterior să acceadă în Parlament.

„Nu am încredere în nimeni”

Astfel,  dacă duminica viitoare ar avea loc alegerile parlamentare  pentru Partidul Socialiştilor din Republica Moldova sunt gata să voteze 16,4% dintre persoanele intervievate, pentru „Partidul Nostru” – 15,2%, pentru Partidul Popular European – 6,8%, pentru Partidul Democrat din Moldova – 6,7%, pentru un partid politic format în baza „Platformei DA” – 6,3%, pentru Partidul Liberal – 5,8%, pentru Partidul Comuniştilor din Republica Moldova – 5,5%, pentru Partidul Liberal Democrat din Moldova – 2,5%.

Cel mai frecvent răspuns la întrebarea cu privire la credibilitatea politică a fost „nu am încredere în nimeni” – 47,2% din respondenţi. Cel mai mare număr de voturi la compartimentul încredere a acumulat Renato Usatâi (14,6%), după care urmează Igor Dodon – 13,9%, Iurie Leancă – 8,5%, Maia Sandu – 8,3%, Vladimir Voronin – 6,4%, Dorin Chirtoacă – 6,3%, Andrei Năstase – 5,9%, Marian Lupu – 5,3%, Mihai Ghimpu –4,8%, Ion Sturza – 4,1%, Adrian Candu – 3,1%, Alexandru Oleinic – 2,1%, Vlad Filat – 1,7%, Zinaida Greceanâi şi Nicolae Chirtoacă – cu câte 1,3% fiecare, Valeriu Streleţ şi Sergiu Mocanu – cu câte 1,1% fiecare.

Înainte era mai bine

Sondajul dezvăluie faptul că doar 9% dintre persoanele intervievate consideră că nivelul lor de trai din prezent  este mai bun în comparaţie cu nivelul de trai de înaintea anului 1991, 3% consideră că trăiesc mult mai bine. Totodată, şapte din zece respondenţi cred că trăiesc mai rău sau cu mult mai rău comparativ cu anul 1991, 13 % recunosc că o duc aproximativ la fel, iar 5% nu s-au putut determina în acest sens.

Sondajul „Mişcarea protestatară din Republica Moldova: analiză sociologică”, a fost efectuat în perioada 10-18 noiembrie 2015, pe un eşantion de 1.187 şi demonstrează că populaţia Republicii Moldova este alarmată de situaţia actuală din ţară. Moldovenii învinuiesc politicienii de corupţia, sărăcia şi nesiguranţa din ţară.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite