Proiect adoptat în Parlament: Sintagma „limba română” va fi introdusă în legislația Republicii Moldova

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Parlamentarii Republicii Moldova au adoptat proiectul care prevede înlocuirea sintagmei „limba moldovenească” cu „limba română” în toată legislația țării, potrivit Multimedia. Vor fi înlocuite și sintagmele „limba oficială”, „limba de stat” și „limba maternă”.

FOTO Arhivă Adevărul
FOTO Arhivă Adevărul

Proiectul de lege prevede să fie înlocuite și sintagmele „limba moldovenească”, ,,limba oficială”, ,,limba de stat” și ,,limba maternă”. Iar sărbătoarea națională „Limba noastră” să fie numită „Limba română”.

Proiectul de modificare a fost depus de un grup de deputați PAS, care propun să fie considerat încetat textul „funcționând pe baza grafiei latine” din articolul 13 din Constituție.

„Prezenta inițiativă legislativă nu constituie o inițiativă ordinară de modificare a Constituției, ci una tehnică, care rezultă din obligativitatea executării și/sau implementării actelor Curții Constituționale”, a menționat deputata PAS, Veronica Roșca. 

Autorii mai menționează că ,,condițiile ce au impus elaborarea prezentului proiect de lege rezultă, în mod indubitabil, din necesitatea și obligativitatea implementării unor considerente cu valoare constituțională, conținute în actele Înaltei Curți de Jurisdicție Constituțională și care statuează un postulat incontestabil, și anume că limba de stat a Republicii Moldova este limba română”. 

Inițiativa pentru înlocuirea sintagmelor a fost votat joi, în a doua lectură, în cadrul ședinței plenare. Potrivit Multimedia, aleșii Legislativului Republicii Moldova au adoptat proiectul de lege cu 58 de voturi. 

Vot cu scandal 

Votul proiectului legislativ a iscat un scandal la începutul lunii martie între parlamentarii Republicii Moldova.  

Parlamentarii Blocului Comuniștilor și Socialiștilor (BCS) au părăsit mai devreme sala de ședințe a Parlamentului și au revenit în momentul prezentării proiectului pentru a protesta cu pancarte pe care scria ,,Moldova, moldoveni, moldovenesc” sau ,,Nu vă bateți joc de Constituție”.

În replică, președintele Legislativului, Igor Grosu, a cerut aleșilor poporului BCS care au și cetățenie română să renunțe la ea. 

,,Asta-i durerea voastră, anticipate. Nu le vedeți până în 2025. Luați-vă pofta! Voi, cei care strigați, aici, cei care aveți cetățenie română, fiți amabili și renunțați la ea, vă rog. Așa, ca să fie totul corect!”, a spus Igor Grosu.

În termen de 30 de zile de la intrarea legii în vigoare, autoritățile publice cu competență de adoptare, aprobare sau emitere a actelor normative inferioare legii vor opera schimbările necesare.

Republica Moldova


Ultimele știri
Cele mai citite

Partenerii noștri