MESERIE O moldoveancă a pictat peste 3.000 de baticuri de mătase. Vezi GALERIA FOTO!

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Elena Ivanov pictează eșarfe, de peste un deceniu
Elena Ivanov pictează eșarfe, de peste un deceniu

De 12 ani, Elena Ivanov (40 de ani) își dedică tot timpul pentru a desena eşarfe pe pânze. Artista şi-a făcut din crearea şalurilor colorate un mod de viaţă şi o sursă de existenţă.

Femeia povesteşte că era elevă atunci când a văzut pentru prima dată o eşarfă imprimată manual. A făcut Design vestimentar la Universitatea Tehnică, iar după ce şi-a luat diploma s-a specializat în croitorie.

A cusut haine de damă vreo şase ani, după care şi-a zis: „Am făcut studii, m-am căsătorit, am născut doi copii. E vremea să-mi urmez visul şi să mă apuc de desenat".

SINGURĂTATEA ŞI NATURA, SURSELE DE INSPIRAŢIE

Învăţase la facultate, în linii generale, despre ceea ce se numeşte tehnica batik, însă toată inspiraţia îi venea din interior. „M-am trezit într-o dimineaţă ştiind foarte bine ce am de făcut", povesteşte cu entuziasm creatoarea. În afară de avânt, avea nevoie de pânze naturale, vopsea specială, rame de lemn şi foarte multă dibăcie.

Uite cum poți face din handmade o afacere de succes pe internet

Şi-a creat un mic atelier într-o odaie a apartamentului său, în care se închide câte o jumătate de zi. „Îmi deconectez telefonul, nu ascult muzică şi nu vorbesc cu nimeni. Singurătatea şi natura sunt sursele mele de inspiraţie", precizează Elena.

„La fel, nu lucrez când mă simt prost sau sunt tristă. Starea de spirit se transpune şi în eşarfele pe care le pictez. Nu în zadar fiecare artist are lucrări pe care nimeni nu le cumpără şi nimeni nu poate explica de ce", completează meşteriţa.

Vezi cum soţiile ambasadorilor fac eşarfe handmade

În materie de ornamente, Elenei îi plac motivele extravagante şi sofisticate, la fel ca şi firea ei. Pictează extratereştri, personaje din cărţi sau imaginare, chiar şi obiecte de arhitectură.

Ebru este o artă tradiţională turcească Figurile și modele sunt mai apoi transpuse direct de pe apă pe hârtie sau pe pânză Ana Maria Luft, soţia ambasadorului Poloniei

CLICK PENTRU GALERIE FOTO!

„Acestea par a fi pe gustul femeilor din afară. Moldovencele preferă mai degrabă elemente florale", spune creatoarea. Printre clientele sale sunt femei simple, dar şi doamne de rang înalt. „Nu există vreo soţie de ambasador care să nu aibă în garderoba sa o eşarfă pictată de mine", se laudă artista.

Are acasă peste 100 de şaluri de mătase, pe care le păstrează pentru propria colecţie. Le ţine pe toate într-un cufăr vechi, cu care merge la expoziţii sau la clientele care o telefonează. Spune că a desenat, în toţi aceşti ani, peste trei kilometri de mătase.

Alifii și aparate-minune, la târgul de frumusețe

„De regulă, creez 20 de fulare pe lună. Niciodată nu-mi iese să fac două la fel", punctează femeia, care nu visează să-şi deschidă un magazin de accesorii sau să-şi iniţieze o afacere. „Ori pictezi, ori vinzi", precizează ea scurt.

ARTĂ ORIGINARĂ DIN INDIA

Arta baticului este originară din nordul Indiei, Malaysia și Indonezia. Batik definește tehnica de aplicare a unor substanţe rezistente la apă, pe materiale textile în prealabil pregătite pentru a fi desenate manual, cu modele specifice zonelor în care sunt create.

Citește cele mai importante știri din Republica Moldova pe Adevarul.md

Republica Moldova

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite