Marele scriitor basarabean Vladimir Beșleagă a decedat. ,,Ne-a învățat să luptăm pentru democrație”
0Vladimir Beșleagă, unul dintre cei mai mari scriitori basarabeni, a decedat marți, în jurul orei 16:00, la vârsta de 93 de ani. Vestea că scriitorul, considerat patriarhul literaturii române, a încetat din viață a îndurerat întreaga țară.

Vestea tristă a fost anunțată de responsabilii Ministerului moldovean al Culturii.
,,Anunțăm cu tristețe că, în această după-amiază, ne-a părăsit marele scriitor al neamului, Vladimir Beșleagă...”, au scris reprezentanții instituției pe pagina de Facebook.
Aceasta a fost primită cu mare tristețe și durere de iubitorii creației sale care au ținut să transmită mesaje de condoleanțe familiei sale.
,,Adio, dragă domnule Beșleagă! Rămâneți mereu un colos trist care privește cu seninătate spre cele neîntâmplate în ceruri...”, a notat pe internet Angela Brașoveanu, fostă consilieră prezidențială.
,,Adio, Maestre!...V-am adorat mereu. Mi-ați dăruit cele mai frumoase interviuri și cele mai înțelepte vorbe. Mi-ati fost extrem de aproape”, a scris jurnalista Rodică Ciorănică pe pagina sa de Facebook.
Cu mesaje de condoleanțe au venit și liderii de la Chișinău.
,,Zbor lin, maestre. Cu durere am aflat de moartea scriitorului Vladimir Beșleaga - patriarhul literaturii noastre, un om care, atât în carieră, cât și în viață, a dat dovadă de curaj, generozitate și simplitate. Vă mulțumim pentru lecțiile oferite, pentru că ați fost un model și sursă de inspirație”, a menționat președintele Parlamentului, Igor Grosu.
,,Cu fiecare cuvânt, scriitorul Vladimir Beșleagă ne-a învățat să luptăm pentru democrație, pentru libertate și adevăr să luptăm cu curaj, în ciuda tuturor provocărilor și manipulărilor. Gândurile noastre sunt alături de familie și cei apropiați. Vom păstra vie amintirea sa și vom continua să învățăm din scrierile sale”, a precizat șeful Cabinetului de miniștri, Dorin Recean.
Zi de doliu național
Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a anunțat că în ziua în care acesta va fi petrecut pe ultimul drum va fi declarată zi de doliu național.
,,Omul și Scriitorul Vladimir Beșleagă ne-a părăsit, dar ne-a lăsat ceva extrem de prețios. Ne-a lăsat o moștenire literară bogată, în care găsim pecetluite frământările poporului nostru și zbuciumul Istoriei și trăirilor noastre. Ne-a lăsat multă căldură și bunătate, o înțelepciune blândă, care ne povățuia să iubim acest Neam de la mic la mare. Cea mai importantă lecție pe care ne-a lăsat-o a fost să ne convingă să nu disperăm și, sub "cumplite vremi", să ne păstrăm spiritul liber și demn. Pentru a-i aduce un omagiu marelui Beșleagă, ziua funeraliilor va fi decretată zi de doliu național. Zborul Tău, Maestre, nu mai este frânt. Îți urăm zbor lin!”, a scris președinta Maia Sandu.
Unul dintre magnificii literaturii române
Vladimir Beșleagă s-a născut în data de 25 iulie 1931 în satul Mălăiești din raionul Grigoriopol. A fost absolventul facultății de Litere a Universității de Stat din Chișinău în anul 1955 și a urmat doctoratul la aceeași instituție. Inițial, a fost angajat la diverse publicații periodice, dar într-un final s-a dedicat muncii literare.
A debutat în 1963 cu culegerea de nuvele La Fântâna Leahului. Trei ani mai târziu, publică romanul Zbor frânt, considerat unul dintre cele mai importante din literatura română din Basarabia din secolul al XX-lea. În anii care au urmat, a scris o serie de romane: Acasă, Ignat și Ana, Durere sau Sânge pe zăpadă.
Scriitorul, o figură marcantă a Renașterii naționale, a fost deputat în primul Parlament al Republicii Moldova care a adoptat Declarația de Independență.
,,A fost unul dintre cei patru magnifici ai literaturii române din Basarabia care au salvat limba română și onoarea literaturii române de atunci. În anul 1966. Când au apărut cele patru mari romane: Povara bunătății noastre de Ion Druță, Singur în fața dragostei de Aureliu Busuioc, Povestea cu cocoșul roșu de Vasile Vasilache și Zbor frânt de Vladimir Beșleagă”, a conchis Gheorghe Erizanu, directorul Editurii Cartier de la Chișinău.