Maia Sandu: Republica Moldova mizează pe sprijinul Slovaciei în procesul de adere la UE

0
Publicat:
Ultima actualizare:
maia sandu

Republica Moldova mizează pe sprijinul Slovaciei în obţinerea statutului de stat candidat de aderare la Uniunea Europeană. La 4 martie, Republica Moldova a depus cererea de aderare şi astfel a reafirmat ataşamentul faţă de valorile europene, a declarat preşedintele Maia Sandu în cadrul unei conferinţe de presă susţinute împreună cu preşedintele Slovaciei, Zuzana Čaputová, la Chişinău, transmite IPN.

Maia Sandu a menţionat că Slovacia a fost mereu alături de Republica Moldova şi este o susţinătoare consecventă a eforturilor de consolidare a democraţiei şi de modernizare a Republicii Moldova. Din 2012, Republica Moldova beneficiază în mod prioritar de asistenţă de dezvoltare din partea Slovaciei. Asistenţa vizează proiecte în domeniul combaterii corupţiei, protecţiei mediului, susţinerii întreprinderilor mici şi mijlocii, consolidării presei independente şi a societăţii civile. Studenţii din Moldova pot merge la studii în Slovacia, obţinând o bursă de la statul slovac.

„În pofida provocărilor majore cu care ne confruntăm, avem planuri mari pentru ţara noastră, cu instituţii puternice, care pot să ofere siguranţă şi servicii de calitate cetăţenilor. Vrem să reuşim să avansăm pe reforma justiţiei, pe reformele de combatere a corupţiei, de consolidare a capacităţilor instituţiilor care trebuie să combată corupţia”, a menţionat şefa statului.

Maia Sandu a subliniat că în Republica Moldova au fost pornite acţiuni pentru îmbunătăţirea mediului de afaceri. „Ne dorim o economie puterncă, care să ofere oportunităţi economice pentru toţi cei care vor să rămână acasă, să lucreze aici şi să îşi costruiască o familie şi o casă”, a adăugat Maia Sandu.

Despre războiul din Ucraina, Maia Sandu a spus că afectează Republica Moldova şi din punct de vedere economic, astfel că mulţi exportatori nu îşi mai pot vinde produsele pe pieţele din est, transportatorii nu pot accesa rutele tradiţionale din regiune, închise din cauza acţiunilor militare. În aceste condiţii dificile, autorităţile ţării sunt recunoscătoare pentru faptul că Bratislava a reconfirmat tranzitul transportului rutier de mărfuri din Republica Moldova fără acte permisive. „Sperăm că acesta va fi menţonut şi după încetarea războiului”, a remarcat preşedintele.

La rândul său, Zuzana Čaputová, a subliniat că Slovacia sprijină aspiraţiile de aderare a Moldovei la UE. „Vă considerăm o parte integrantă a familiei europene, o ţară care aceleaşi valori şi mandatul vostru este foarte puternic să vă îndreptaţi către această aderare. Bineînţeles, sunt mai multe condiţii, mai multe reforme pe care trebuie să le implementaţi, o platformă pe care putem coopera intens în ceea ce priveşte combaterea corupţiei, reforma justiţiei, reforme economice”, a subliniat Zuzana Čaputová.

Preşedintele Slovaciei efectuează miercuri, 30 martie, o vizită de lucru la Chişinău.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite