Maia Sandu este candidată la funcţia de premier al Republicii Moldova. Consultările finale pentru formarea Guvernului au fost amânate

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele Partidului Democrat Marian Lupu a confirmat că Maia Sandu este candidatul pentru funcţia de premier al Republicii Moldova. Maia Sandu ar fi trebuit să aibă în această după-masă o întâlnire cu liderii democraţi pentru stabilirea detaliilor finale ale viitorului Guvern, însă această întâlnire a fost amânată pentru ziua de vineri.

Maia Sandu, ministru al Educaţiei în Guvernele Filat, Leancă şi Gaburici, a venit la Chişinău direct de la Washington, unde activase în ultimii doi ani în calitate de consilier al Directorului executiv al Băncii Mondiale.

Maia Sandu s-a născut pe 24 mai 1972 în satul Risipeni, raionul Făleşti. A studiat la Academia de Studii Economice, Facultatea de management în perioada 1989-1994. Un an mai târziu, îşi începe studiile la Academia de Administrare Publică din Chişinău, unde face un master în Relaţii Internaţionale până în iunie 1998. Peste un an, pleacă în SUA. În perioada iulie2009 - mai 2010, face un master în administraţie publică la Harvard Kennedy School of Government, Cambridge. Maia Sandu cunoaşte limbile engleză, rusă şi spaniolă. Este necăsătorită.

Maia Sandu

Maia Sandu, economist în Guvernul Tarlev

Maia Sandu îşi începe activitatea profesională în anul 1994 în cadrul Ministerului Economiei. Timp de patru ani este consultant şi şef adjunct de direcţie. După aceasta, se angajează economist la Oficiul Băncii Mondiale de la Chişinău, unde activează în următorii şapte ani. După această perioadă, revine la Ministerul Economiei, dar doar pentru un an: în perioada 2005-2006 este director al Direcţiei generale politici macroeconomice şi programe de dezvoltare.

Maia Sandu, consilierul Directorului executiv al Băncii Mondiale

În anul 2007, Maia Sandu este coordonator de programe în cadrul Programului Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare, la Chişinău. Tot în acest an activează ca şi consultant pe reforma administraţiei publice centrale până în anul 2009. După finisarea studiilor la Harvard, în 2010, este angajată la Banca Mondială, la Washington, unde activează timp de doi ani în calitate de consilier al Directorului executiv.

Maia Sandu

Maia Sandu, ministru al Educaţiei

În anul 2012, Maia Sandu revine la Chişinău direct la conducerea Ministerului Educaţiei, o instituţie care avea nevoie urgentă de reforme. Aceasta l-a succedat pe Mihail Şleahtiţchi.

Maia Sandu

Pe 7 septembrie 2014, în cadrul unui miting organizat de Partidul Liberal Democrat din Moldova, Maia Sandu a declarat că aderă la partid (împreună cu Natalia Gherman). Ulterior, însă, la o emisiune TV din mai 2015 ea a precizat că a decis să adere la partid „pentru că m-a sprijinit în toate reformele pe care le-am implementat în domeniul educaţiei. Eu nu mi-am formalizat neapărat relaţia cu echipa, fac parte din partid, dar oficial, pe hârtie, nu sunt membră a PLDM”.

Maia Sandu şi reformele

În calitate de ministru al Educaţiei, Maia Sandu a început un şir de reforme, despre care s-a discutat intens în societate. Unele au fost lăudate, altele - criticate. „Cea mai dificilă sarcină rămâne a fi atragerea şi pregătirea specialiştilor de calitate în educaţie. Aici trebuie să găsim o formulă de motivare care să aducă profesia de pedagog printre cele mai căutate, dar şi să racordăm sistemul de formare iniţială a cadrelor didactice la tendinţele europene actuale”, declara Maia Sandu într-un interviu pentru ziarul Timpul în primul său an de mandat.

Maia Sandu

În perioada mandatului său, Maia Sandu a reuşit să reorganizeze modul de desfăşurare a examenelor de bacalaureat. Acest lucru s-a răsfrâns asupra rezultatelor: în primul an de la implementarea noilor reguli (camerele de supraveghere, detectoarele de metale, prezenţa observatorilor etc.) mai mult de jumătate din elevi nu au promovat examenele (56%), iar în acest an această cifră a scăzut până la 46%. Tot în acest an, au fost înregistrate mai puţine contestaţii. „Este o primă victorie într-o societate în care valori, precum onestitatea şi corectitudinea, nu sunt suficient de promovate şi apreciate. O notă de 10 obţinută prin furt nu ne face un om de valoare sau un profesionist”, a comentat rezultatele BAC-ului din acest an Maia Sandu.

Alte reforme începute de Maia Sandu la Educaţie se numără aprobarea şi adoptarea noului Cod al Educaţiei, crearea Agenţiei de asigurare a calităţii în educaţie, dar şi reformarea învăţământului vocaţional-tehnic.

Maia Sandu şi lupta anticorupţie

Pe parcursul mandatului său de ministru, Maia Sandu a făcut mai multe declaraţii politice, comentând decizii judecătoreşti sau guvernamentale.

image

Înainte de sesiunea de Bacalaureat din acest an a semnat un ordin prin care a interzis colectarea banilor la examene. „Măsurile antifraudă pe care le-am întreprins la Bacalaureat şi (...) ultimul raport al Transparency International demonstrează că mita în Educaţie s-a redus cu aproape 50% în doar doi ani. E o performanţă mare”, a declarat Maia Sandu într-un interviu pentru Anticoruptie.md.

Maia Sandu şi Justiţia

În decembrie 2014, în calitate de ministru al Educaţiei, Maia Sandu a expediat o scrisoare deschisă în adresa Consiliului Superior al Magistraturii prin care solicită să fie examinată activitatea mai multor judecători care au judecat mai multe cauze în care era implicată instituţia pe care o conduce şi a cerut ca aceştia să fie traşi la răspundere disciplinară. „Am decis să vin cu această scrisoare deschisă după ce am încercat, în repetate rânduri, să comunic prin metode birocratice despre experienţe dificile prin care a trecut Ministerul Educaţiei în procesul de soluţionare a unor cazuri în justiţie. Am trimis mai multe scrisori la Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) în care mi-am exprimat îngrijorarea faţă de unele  decizii ale instanţelor judecătoreşti, inclusiv am încercat să obţin acceptul de a veni cu un mesaj în faţă plenului CSM. Însă răspunsurile formale oferite la solicitările ministerului, pe de o parte, şi lipsă unui răspuns clar în ceea ce priveşte participarea la şedinţa în plen a CSM, pe de altă parte, nu mi-au lăsat o altă opţiune decât să fac publică această adresare”, a argumentat ministrul. În unul din răspunsurile sale, CSM ar fi menţionat că „este inadmisibil că orice funcţionar să expună în mod oficial critici unor hotărâri judecătoreşti irevocabile, or, astfel de adresări pot promova doar nihilismul juridic şi lipsă de respect faţă de Lege”.

Maia Sandu

Maia Sandu şi condamnarea lui Veaceslav Negruţă

Nici condamnarea fostului ministru al Finanaţelor Veaceslav Negruţă la trei ani de închisoare cu suspendare pentru prejudicierea statului cu aproape opt milioane de lei nu a rămas necomentată de Maia Sandu. „Încet pică şi ultima brumă de fard de pe chipul hâd al statului captiv în mâinile oligarhilor. Nu poate fi un stat de drept acela în care oamenii corupţi sunt lăsaţi să petreacă în libertate şi să acumuleze averi uriaşe imposibil de justificat chiar şi de cel mai de succes om de afaceri de pe glob, iar oamenilor cinstiţi, care au trudit pentru ţară, li se terfeleşte prestigiul şi onoarea în modul cel mai laş cu putinţă”, a scris ministrul în exerciţiu al Educaţiei, Maia Sandu, pe contul său de Facebook. Întrebată de Anticoruptie.md la ce s-a referit, Sandu a calificat această decizie ca fiind „un exemplu clar de poliţie politică”: „Am fost oripilată să aflu că o persoană integră a fost condamnată într-o ţară în care nici cei mai mari hoţi nu sunt condamnaţi. Pentru mine este un exemplu clar de poliţie politică. În acelaşi timp, este un mesaj, iarăşi foarte clar, din partea celor care controlează organele de drept, adresat puţinilor oameni integri care se aventurează în funcţii publice de responsabilitate, că locul lor nu este aici”.

Maia Sandu şi Raportul Kroll

Maia Sandu a fost unul din puţinii care au insistat ca Raportul companiei Kroll, care a investigat fraudele din sistemul bancar al Republicii Moldova, să fie publicat. Cu toate acestea, ministrul Educaţiei a fost acuzată de duble standarde, anterior votând deciziile secrete ale Guvernului privind garantarea alocării banilor de la BNM către cele trei bănci cu probleme - Banca de Economii, Banca Socială şi Unibank.

Maia Sandu

Maia Sandu şi declaraţiile pe venit

Conform Declaraţiei pe venit a Maiei Sandu din 2012, până la numirea sa în funcţia de ministru, aceasta a avut un venit de 70 de mii de dolari obţinuţi din salariul de la Banca Mondială. Totodată, Maia Sandu deţinea un apartament, dobândit în anul 2003, şi două conturi bancare în valoare totală de 170 mii de dolari.

După primul an de mandat, Maia Sandu a mai declarat achiziţionarea unei maşini Toyota RAV 4 în valoare de 170 mii de lei.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite