Maia Sandu a convocat ședința Consiliului Suprem de Securitate pentru a discuta despre procesul electoral
0Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, convoacă marți ședința Consiliului Suprem de Securitate pentru a analiza progresele în combaterea corupției politice și electorale, prevenirea manipulării informațiilor și a influențelor externe, precum și prevenirea finanțării ilegale a partidelor.

UPDATE În timpul ședinței Consiliului Suprem de Securitate (CSS), membrii acestuia au discutat despre combaterea manipulării informațiilor și a ingerințelor străine în procesul electoral, iar Maia Sandu a subliniat riscul mare pe care îl reprezintă acestea, subminând încrederea oamenilor în procesele electorale și reafirmând ,,angajamentul statului de a garanta un proces electoral corect și de a asigura că moldovenii își pot alege liber viitorul”.
,,S-a convenit asupra consolidării mecanismelor de monitorizare a spațiului informațional și asupra întăririi cooperării între instituțiile de securitate pentru a preveni și combate astfel de acțiuni”, au informat reprezentanții Președinției de la Chișinău.
Membrii CSS au vorbit și despre combaterea finanțării ilicite a partidelor și a campaniilor electorale.
,,S-a subliniat necesitatea creșterii transparenței privind sursele de finanțare, prin întărirea controalelor, monitorizarea mai strictă a fluxurilor financiare și aplicarea sancțiunilor pentru actele de corupție electorală”, au mai anunțat autoritățile.
În același timp, reprezentanții Consiliului Suprem de Securitate au adus în discuție și securitatea cibernetică în contextul desfășurării alegerilor.
,,Instituțiile responsabile au raportat măsurile implementate pentru protejarea infrastructurii informatice și prevenirea atacurilor cibernetice. S-a convenit asupra consolidării cooperării între instituțiile de securitate și specialiștii în domeniu, inclusiv cu partenerii internaționali, pentru a asigura un răspuns rapid și eficient în cazul unor incidente”, au conchis responsabilii structurii.
Știrea inițială
,,În cadrul ședinței vor fi analizate progresele înregistrate în combaterea corupției politice și electorale, în prevenirea manipulării informațiilor și a influențelor externe asupra procesului electoral, precum și în prevenirea finanțării ilegale a partidelor politice. De asemenea, vor fi discutate măsurile necesare pentru consolidarea securității cibernetice, în scopul protejării integrității alegerilor din acest an”, anunță responsabilii Președinției de la Chișinău.
Parlamentare, în toamna anului 2025
Membrii CSS sunt convocați în contextul în care, în toamna acestui an, în Republica Moldova vor avea loc alegeri parlamentare.
În toamna anului trecut, la Chișinău au avut loc alegerile prezidențiale, precum și referendumul pro-UE, ambele scrutine având ingerința fără precedent a Kremlinului. Moscova și-a implementat strategia prin intermediul instrumentului său, Ilan Șor, oligarhul condamnat definitiv la 15 ani de închisoare în dosarul fraudei bancare, dar care se ascunde, din luna februarie a anului trecut, de justiția de la Chișinău, la Moscova.
Kremlinul, prin intermediul oligarhului fugar Ilan Șor, va încerca să influențeze alegerile parlamentare din toamna acestui an din Republica Moldova. În acest scop, a trimis recent două autocare cu preoți în Serbia sub pretextul pelerinajelor, a afirmat recent șeful Inspectoratului General al Poliției, Viorel Cernăuțeanu, într-un interviu pentru „Adevărul”. Oficialul a mai oferit detalii despre ingerința Rusiei în alegerile prezidențiale și referendumul pro-UE de anul trecut, aceasta vizând mituirea prin diverse metode a peste 300.000 de votanți moldoveni.