Mai puţine accidente, dar tarife mai mari pentru căldură. Noutăţile de la prima şedinţă a Primăriei Chişinău din 2016

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Prima şedinţă operativă a Primăriei Chişinău din acest an a fost dominată de subiectul exploziei de la Piaţa Centrală, tragedie care a afectat 17 persoane. După ce autorităţile locale s-au declarat nevinovate, au făcut o trecere în revistă a evenimentelor care s-au petrecut de la începutul anului în diverse domenii, majoritatea dintre ele fiind legate de starea vremii.

Aceştia au discutat şi despre bugetul municipiului, cifrele căruia nu sunt deloc optimiste. Edilul capitalei a cerut să-i fie prezentată situaţia localurilor din alimentaţia publică şi rezultatele verificărilor. Totodată, în contextul exploziei de sâmbătă, 9 ianuarie 2016, autorităţile de la Chişinău au început verificarea tuturor localurilor de alimentaţie publică. Acestea vor continua până vineri, 15 ianuarie 2016. În prima zi au fost verificaţi 50 de agenţi economici, majoritatea dintre ei activând contrar regulilor antiincendiare.

Regulatorul de viteză reduce numărul de accidente

În primele zece zile ale acestui an, s-au produs 17 accidente rutiere. Şeful direcţiei Poliţiei din Chişinău, Sergiu Cociorva, a anunţat că acestea s-au soldat cu 19 persoane traumatizate şi una decedată în oraşul Vatra. De asemenea, trei pasageri au fost loviţi pe trecerea de pietoni. Cociorva a amintit că în anul 2015 s-au produs 1.158 de accidente rutiere care s-au soldat cu decesul a 56 de oameni. Cele mai multe accidente s-au înregistrat în sectorul Râşcani, urmat de sectoarele Ciocana, Centru, Buiucani şi Botanica. De regulă, accidentele se produc în zilele de luni, vineri şi duminică. Cociorva a menţionat că numărul accidentelor pe trecerea de pietoni este în scădere, iar acest lucru se datorează regulatoarelor de viteză care vor continua să fie instalate pe străzile din Chişinău.

Drumuri şi parcuri curate

Reprezentanţii direcţiilor Spaţii Verzi şi cea Locativă au menţionat că s-au ocupat de deszăpezirea drumurilor principale din oraş. În perioada 4-11 ianuarie 2016 au fost utilizate 1.860 de tone de material antiderapant în Chişinău şi 140 de tone în suburbiile oraşului. De asemenea, pe drumuri au fost împrăştiate aproximativ 65 de tone de sare. În parcuri au lucrat 100 de muncitori care au curăţit manual scările şi au împrăştiat 10 metri cubi de nisip. Totuşi, deplasarea prin Capitală rămâne încă îngreunată din cauza gheţuşului.

Datoriile de milioane ale Primăriei Chişinău

Autorităţile Capitalei au discutat şi despre bugetul oraşului, subliniind datoriile pe care le-a acumulat municipalitatea. Astfel, potrivit Veronicăi Herţa, şefa Direcţiei finanţe a Primăriei, partea de venituri a bugetului pentru anul 2015 a fost executată în proporţie de 97%, inclusiv transferuri. Aceasta a precizat că Primăria are datorii în valoare de 30 milioane de lei faţă de Termocom, dar acestea vor fi achitate în săptămâna curentă din suma de 107 milioane de lei transferaţi de Ministerul Finanţelor la data de 30 decembrie 2015. Asociaţia de gospodărie a spaţiilor verzi au o creanţă în sumă de 6 milioane de lei, iar băncile comerciale aşteaptă de la autorităţile locale suma de 303 milioane de lei. În total, datoriile Primăriei se ridică la 339 de milioane de lei. Herţa a precizat că în prezent, pe conturile Primăriei există 138 milioane de lei.

Cel mai important apeduct al Chişinăului s-a spart

O avarie de proporţii a avut loc duminică noaptea la un apeduct important din apropierea comunei Cruzeşti a municipiului Chişinău. Potrivit primarului comunei Cruzeşti, Violeta Crudu, ţeava s-a spart luni dimineaţa, în jurul orei 5.00, în rezultat fiind distrusă bordura şi asfaltul de pe drumul naţional.

Directorul Apă-Canal, Constantin Becciev, a declarat la şedinţa de luni a Primăriei, că este o situaţie excepţională, pentru că a fost deteriorat un apeduct cu diametrul de 1200 de mm, care aprovizionează Capitala cu apă. Potrivit lui, consumatorii nu sunt afectaţi pentru că a fost pusă în funcţiune cea de-a doua aducţiune care alimentează oraşul cu apă, transmite IPN.

 „A cedat aducţiunea cu cel mai mare diametru, cu care transportăm apa de la Vadul lui Vodă spre Chişinău. Este o ruptură pe corp, foarte mare”, a precizat Constantin Becciev. 

Vom plăti mai mult pentru căldură

Locuitorii oraşul Chişinău vor plăti cu aproximativ 6 lei mai mult pentru factura la energia termică pentru luna decembrie 2015.

Directorul Î.M. „Infocom”, Ion Mărgineanu, a anunţat că un metru pătrat de suprafaţă încălzită centralizat este de 21,48 de lei, cu 5,93 de lei mai mult decât în luna noiembrie 2015. Locatarii a 93% dintre apartamente vor achita facturi în sumă de până la 1.500 de lei, iar 7% dintre locatari vor achita mai mult de 1.500 de lei.

Primarul de Chişinău, Dorin Chirtoacă, a menţionat că factura pentru luna ianuarie 2016 va fi mai mare decât pentru luna decembrie 2015, deoarece s-au înregistrat temperaturi joase.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite