Magistraţii Judecătoriei Chişinău regretă mesajele denigratoare la adresa judecătorilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Colectivul de magistraţi al Judecătoriei municipiului Chişinău, sediul Centru, îşi exprimă regretul în legătură cu mesajele denigratoare lansate public la adresa justiţiei şi a judecătorilor, după ce colega lor, magistrata Rodica Berdilo, a emis decizia de nerecunoaştere a rezultatelor alegerilor locale noi ale primarului de Chişinău.

Judecătorii au transmis un mesaj prin intermediul paginii de Facebook a instanţei de judecată, în care spun că sunt împotriva linşajului mediatic şi atacului la persoană a judecătorilor, transmite IPN.

În mesaj se spune că magistraţii instanţei sunt şi împotriva tentativelor de influenţare a judecătorilor de orice natură, împotriva îndemnurilor în masă cu privire la subminarea şi desconsiderarea autorităţii judecătoreşti. Magistraţii spun că judecătorii la adoptarea hotărârilor se conduc de prevederile legii, care poate fi imperfectă, incompletă, dar care trebuie aplicată pentru a nu pune în pericol democraţia. „Ignorarea unor prevederi legale imperative reprezintă o samavolnicie, o acţionare după bunul-plac, nesocotind şi încălcând voinţa şi drepturile altora, o sfidare a principiilor statului de drept”, se spune în mesaj.

Totodată, colectivul de magistraţi dezaprobă şi consideră imorale acţiunile de atac la persoană şi ampla campanie de denigrare în spaţiul public, presă şi internet a magistratei judecătoriei Rodica Berdilo. Potrivit lor, „legiuitorul a prevăzut necesitatea verificării legalităţii alegerilor (care este într-adevăr un pilon de bază al democraţiei într-un stat de drept) de către instanţa de judecată, anume cu scopul identificării încălcărilor şi sancţionării acestora prin invalidarea alegerilor”.

Colectivul de magistraţi al Judecătoriei municipiului Chişinău, sediul Centru, remarcă faptul că într-un stat de drept respectul faţă de lege este o datorie morală a fiecărui cetăţean, în primul rând, iar abia în al doilea rând este o măsură de constrângere, pedeapsă. Prin urmare, respectarea legii fără excepţii este necesară într-o societate democratică pentru a îndrepta erorile, a preveni încălcările viitoare, a stopa abuzurile.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite