MAE transnistrean: Apelurile Moldovei pentru retragerea forțelor de menținere a păcii ruși din Transnistria sunt nefondate

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Operațiunea de menținere a păcii oferă o stabilitate suplimentară pe fondul conflictului din Ucraina, a declarat șeful departamentului Vitali Ignatiev.

image

Apelurile Moldovei de a înlocui trupele ruși de menținere a păcii cu o misiune internațională de observatori civili sunt nefondate, a declarat „ministrul de externe” al republicii nerecunoscute, Vitali Ignatiev, într-un interviu pentru postul de televiziune Rusia-24.

"Nu s-au maturizat condițiile pentru asta. În contextul instabilității globale, al crizei ucrainene, operațiunea de menținere a păcii dă o stabilitate suplimentară spațiului nostru regional moldo-pridnestrovian. Și ne așteptăm ca vecinii noștri, Republica Moldova, să dea dovadă de responsabilitate și să nu întreprindă acele acțiuni care ar putea duce la distrugerea operațiunii de menținere a păcii. Mă refer la retragerea din acordul pe principiile unei reglementări pașnice", a spus Ignatiev.

Potrivit acestuia, este necesară menținerea misiunii de menținere a păcii a Federației Ruse în Transnistria, în ciuda acțiunilor Moldovei.

După cum a remarcat ministrul de externe al PMR, Pridnestrovie face totul pentru a preveni amenințările din partea Ucrainei. "Transnistria face toate eforturile pentru a asigura pacea și securitatea, stabilitatea, pentru a preveni eventualele amenințări din partea Ucrainei. Din păcate, există riscuri", a spus el.

Ignatiev a amintit că atacurile teroriste din republică care au fost prevenite în primăvară au fost planificate de serviciile speciale ucrainene. „Avem toată factura”, a adăugat el, subliniind că cei reținuți în legătură cu atacurile teroriste au mărturisit.

Soldații ruși din contigentul de menținere a păcii au fost introduși în zona de luptă la 29 iulie 1992 în conformitate cu „Acordul privind principiile reglementării pașnice a conflictului armat în regiunea transnistreană a Republicii Moldova”, semnat la 21 iulie 1992 de președinții Rusiei și Moldovei în prezența liderului Transnistriei. În prezent, ei mențin pacea în Zona de Securitate Nistrului, alături de Căștile Albastre ale Moldovei, Transnistriei și un grup de observatori militari din Ucraina. Sarcina armatei ruse include și protecția depozitelor militare din Kolbasna, unde sunt depozitate peste 20 de mii de tone de muniție, care au fost aduse aici după retragerea trupelor sovietice din țările europene. Evacuarea și exportul început în 2001 au fost blocate de autoritățile transnistrene în 2004, după agravarea relațiilor dintre cele două maluri ale Nistrului.

Autoritățile moldovenești sunt în favoarea înlocuirii forțelor de menținere a păcii cu o misiune civilă în cadrul unui mandat internațional. Tiraspolul amintește însă că misiunea pe care s-a insistat la Chișinău a eșuat în 1992 să prevină un conflict armat în care au murit peste o mie de oameni, zeci de mii au fost răniți și au devenit refugiați. 

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite