Lupta pentru Președinția Republicii Moldova: Cine conduce topul, potrivit sondajelor

0
Publicat:

Cei mai mulți dintre moldoveni, adică circa 36 % afirmă că își vor da votul pentru Maia Sandu, actualul președinte al țării, fiind urmată de Alexandr Stoianoglo, candidatul socialiștilor, pentru care vor vota 9 %, potrivit ultimului sondaj preelectoral realizat la comanda Comunității WatchDog.md.

Maia Sandu FOTO Facebook jpg

Conform sondajului, actualul președinte Maia Sandu va acumula 35,8% dintre voturi, iar candidatul Partidului Socialiștilor din Republica Moldova (PSRM), Alexandr Stoianoglo va înregistra 9 % și liderul Partidului Nostru, Renato Usatîi - 6,4 %. 

Pe următoarele locuri s-au clasat candidata independentă Irina Vlah, candidatul Partidului Dezvoltării și Consolidării Moldovei (PDMC), Ion Chicu și candidatul Partidului pentru Viitorul Moldovei (PVM), Vasile Tarlev, fiecare dintre ei având o cifră ce nu depășește 3 % dintre sufragii. 

image

Sondajul, comandat de Comunitatea WatchDog.md, a fost realizat de CBS- Research, având un eșantion de 1034 persoane. 

Acesta a fost făcut în perioada 11 – 16 octombrie și are o marjă de eroare de +/-3,05 %. 

Alt sondaj 

Maia Sandu conduce topul preferințelor prezidențiale ale moldovenilor și în „Barometrul Opiniei Publice - Octombrie 2024”, prezentat în aceeași zi de Institutul de Politici Publice (IPP). 

Mai precis, pentru Maia Sandu, candidatul Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS) își vor da votul 29,5 % dintre cetățeni. Aceasta este urmată de liderul Partidului Nostru, Renato Usatîi, cu 13,3 % și candidatul PSRM, Alexandr Stoianoglo, cu o cifră de 11,6 %.

image

Sondajul „Barometrul Opiniei Publice - Octombrie 2024” a fost efectuat în perioada 19 septembrie – 10 octombrie pe un eșantion de 1100 de respondenți. Acesta are o marjă de eroare este de +/-2,9 %.

Împărțită între Occident și Rusia 

Republica Moldova se află într-o situație de tensiune crescută, pe fondul apropierii alegerilor prezidențiale și al referendumului privind aderarea țării la Uniunea Europeană. Rezultatele acestor scrutine electorale sunt cruciale pentru viitorul pro-european al țării, iar Kremlinul încearcă să le influențeze prin propagandă și corupție electorală fără precedent, cu scopul de a schimba direcția Chișinăului, conform unor experți consultați recent de ,,Adevărul”. 

Recent, Parlamentul European a adoptat o rezoluție prin care transmite un avertisment puternic Kremlinului și condamnă cu vehemență tentativele de ingerință și operațiunile hibride împotriva Chișinăului, care au devenit mai agresive odată cu apropierea alegerilor prezidențiale și a referendumului republican constituțional din Republica Moldova, ambele având loc în data de 20 octombrie.

Votul europarlamentarilor a fost oferit pe fondul anunțului Serviciului de Informații și Securitate (SIS) din Republica Moldova, care a informat că Rusia a investit aproximativ 100 de milioane de euro pentru a submina procesul electoral, cu scopul de a-i convinge pe moldoveni să voteze împotriva aderării la Uniunea Europeană. De asemenea, structurile judiciare moldovene au descoperit o schemă de fraudă a votului la scară largă, finanțată de oligarhul fugar Ilan Șor, pro-rusul transferând numai în luna septembrie 15 milioane de dolari către 130.000 de cetățeni.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite