Letonia sprijină digitalizarea justiției, dar și modernizarea sistemului juridic din Republica Moldova
0Letonia sprijină digitalizarea justiției, modernizarea sistemului juridic, precum și serviciul de probațiune și managementul sistemului penitenciar din Republica Moldova, a anunțat ministrul leton al Justiției în timpul unei vizite întreprinse la Chișinău.
Ministrul Inese Libina-Egnere a afirmat că sprijinul Letoniei oferit sistemului juridic al Republicii Moldova este menit să-l transforme într-unul mai puternic, astfel încât să facă față amenințărilor din partea Rusiei, în contextul în care țara este ținta unui război hibrid lansat de Kremlin.
„Autoritățile fiecărei țări au datoria de a apăra democrația, iar Moldova face acest lucru exemplar. Continuați pe acest drum cu aceeași determinare. Atât Letonia, cât și întreaga Uniune Europeană se confruntă cu provocări din partea Rusiei, iar un sistem de drept puternic și democratic este esențial pentru a răspunde acestor amenințări”, a declarat Inese Libiņa-Egnere.
Lituania va oferi sprijin și pentru armonizarea legislației cu acquis-ul Uniunii Europene, iar „pregătirile pentru screening-ul bilateral cu UE sunt cruciale pentru Ministerul Justiției”, potrivit ministrului moldovean al Justiției, Veronica Mihailov-Moraru.
„În etapa de armonizare a legislației naționale cu cea a Uniunii Europene, Ministerul Justiției are responsabilitatea de a transpune numeroase acte europene în domenii precum justiția, combaterea corupției și drepturile omului. Având în vedere complexitatea acestor sarcini și volumul în creștere al activităților, sprijinul partenerilor de dezvoltare și al experților este esențial pentru parcursul nostru de preaderare la UE. Suntem foarte recunoscători colegilor care s-au oferit să acorde expertiză în armonizarea legislației, inclusiv în procesul de integrare europeană”, a menționat Veronica Mihailov-Moraru.
Inese Libiņa-Egnere întreprinde o vizită de două zile în Republica Moldova ca urmare a invitației ministrului moldovean al Justiției, Veronica Mihailov-Moraru.
La Chișinău, oficialul leton mai are întrevederi cu ambasadorul Uniunii Europene în Republica Moldova, Janis Mazeiks, președintele Curții Constituționale, Domnica Manole, reprezentanții Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), dar și ai Parlamentului, printre ei fiind Veronica Roșca, președintele Comisiei parlamentare pentru numiri și imunități.
Vizita liderilor baltici
Vizita vine la câteva zile după ce președintele Letoniei, Edgars Rinkēvičs, alături de președintele Lituaniei, Gitanas Nausėda, și de președintele Estoniei, Alar Karis, au fost în Republica Moldova, unde au semnat o declarație comună prin care și-au reiterat sprijinul pentru parcursul european al țării, care a început recent negocierile de aderare.
„Ne angajăm să aprofundăm cooperarea bilaterală în domenii, precum comerțul, investițiile, securitatea energetică, educația și schimburile culturale, consolidând în continuare legăturile dintre popoarele noastre. Considerăm că o Moldovă unită, democratică și prosperă este în beneficiul nu doar al cetățenilor săi, ci și al întregului continent european. Susținem pe deplin viitoarea aderare a Republicii Moldova la Uniunea Europeană”, se arată în actul proaspăt semnat.
Totodată, liderii baltici au reiterat că vor oferi în continuare suport și experiență, inclusiv pentru reziliența Chișinăului contra amenințărilor hibride și a dezinformării.
De asemenea, au îndemnat moldovenii să participe în număr cât mai mare la referendumul privind aderarea țării la UE din toamna acestui an, astfel încât calea europeană să devină ireversibilă.
Iar premierul moldovean, Dorin Recean, a afirmat că vizita liderilor baltici reprezintă ,,dovada sprijinului constant și consistent pe care țările baltice îl acordă Republicii Moldova în parcursul european”.
Șeful Guvernului de la Chișinău a mai declarat că statele baltice, membre cu acte în regulă ale UE de două decenii, sunt o sursă de inspirație pentru Republica Moldova.